Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

За времето, нужно ви да изгледате поредния комедиен сериал, който така или иначе не е толкова смешен, вие можете да си вдигнете настроението. Сигурно вече сте чули, най-вероятно от някой нахилен, размахващ тенис ракета тип, че физическите занимания спомагат за облекчаването на депресията и водят до по-добро физическо състояние в дългосрочен план. Е, не е необходимо да мине дълго време, откакто започнете с физическите упражнения – нито пък трябва да се киприте в бял тенис екип – за да извлечете ползи от движението. Всъщност, подобряващите настроението ползи от физическите занимания можте да почувствате само след 30 минути ходене.

better-mood

И още по-добре, повдигането на настроението се получава, ако просто вървите с умерена крачка – така че да поддържате 60 до 70 процента от максималния си пулс – в продължение на 30 минути. (За обикновен човек на 55 години той е около 100 удара на минута). В изследване, сравняващо хора, които целенасочено ходят, с такива, които просто се мотаят около 30 минути, първите до един получили облекчение от симптомите на депресия, включително от объркване, гняв, нещастие и умора. Освен това, те значително подобрили усещането си за добро физическо състояние, за разлика от мотаещите се. Между другото, участниците и в двете групи не били хора просто притеснени от (поредния) срив в  икономиката; всички те изживявали сериозна депресия. Така че, ако на тях им е помогнало, представете си какво ходенето може да направи за вас след само един тежък ден у дома или в офиса.

Макар че много видове депресия се повлияват от движение, тежката депресия може да изисква професионална намеса под формата на консултиране с психотерапевт, лекарства, или и двете. Редица изследвания откриха, че SAMe (друго име – (аде)метионин) естествено произвеждана в тялото субстанция, която може да се направи и в лабораторията и която често се препоръчва при депресия –  може да е също толкова ефикасна, колкото са стандартните антидепресанти, но тя не причинява страничните им ефекти. И въпреки, че можете да си закупите SAMe без рецепта, ако се почувствате депресирани, най-добре първо отидете на лекар, не в аптеката – и то пеша!

Източник: RealAge, 30 minutes to a better mood, 2 November 2008

Прочетете също: 10 начина да открием силата на положителното мислене

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a