Водата: Единственият най-важен елемент за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Д-р Джералд Полак е един от малкото опитни изследователи в областта на водата и какво тя означава за здравето ни. Той е професор по биоинженерство а Университета на Вашингтон и неговата теория за водата можем да наречем единствено новаторска.

vortex

Водата очевидно е един от най-важните фактори що се отнася до това какво слагаме в тялото си, просто защото без нея човек умира само в рамките на няколко дни. Може би знаете, че две-трети от тялото ви е вода, но знаехте ли, че що се отнася до броя молекули, тялото ви всъщност се състои от над 99% водни молекули!

Поразително, нали?

От години д-р Полак прави изследвания на мускулите и как те се свиват, когато му прави впечатление, че е странно, че повечето общоприети идеи за свиването на мускулите не включват водата, независимо от факта, че мускулната тъкан се състои от 99 процента водни молекули.

„И така аз се заинтересовах от водата”, казва д-р Полак. „Вече от 10 години изследваме водата в лабораторията ми във Вашингтонския университет. Книгата, която написах през 2001 година се нарича „Клетки, гелове и моторите на живота” и се разказва за ролята на водата в биологията на клетките. Водата заема абслолютното централно място”.

Но в учебниците изцяло се игнорира присъствието на водата в органите, мускулите и тъканите. Д-р Полак обсъжда в книгата си това разминаване и извежда на преден план ролята на водата.

„Основното послание на книгата е, че ако човек не приема, че водата взаимодейства с компонентите в клетката, то той и идея си няма как работят клетките”, казва той.

Интересното е, че ако сте като повечето хора вероятно мислите, че ние хората напълно сме разгадали водата. Но според д-р Полак това е далеч от истината. Всъщност, „хората, които работят в тази област, знаят, че това изобщо не е така. Ние и идея си нямаме как функционира водата”, казва той. И ето вече сме в 2011 година, и дори и днес водещи учени като д-р Полак едва започват да пробиват върха на айсберга по отношение разбирането на фундаменталните основи на водата!

„В нашата лаборатория ние се фокусираме основно върху структурата на водата близо до точки на взаимодействие. Тялото, разбира се, е изградено от точки на взаимодействие, където различните системи се сработват. Вътре в клетката има основно протеини, нуклеинови киселини и соли. Всички те взаимодействат с водата”, казва д-р Полак.

„Така че основният въпрос е: какво става когато водата взаимодейства с тези съставки? Променя ли се? Същата ли остава? Именно тук направихме някои важни открития”.

Основни моменти в десетгодишно изслеване на водата

Изследванията на Д-р Полак доведоха до интересни изненади.

„В учебниците по химия пише, че ако вземем заредена повърхност или така наречената хидрофилна (обичаща водата) повърхност (каквито са повечето от съставните части в клетките), сегашното разбиране е, че няколко водни молекули могат всъщност да се подредят в определена конфигурация. Но това се счита за второстепенна последица, не много важна за разбирането на това как действат клетките. Онова което открихме е, че вместо два или три молекулярни пласта, подреждането на водата може всъщност да бъде в няколко милиона молекулярни пласта.

С други думи, водата в точките на взаимодействие може да се подрежда по макроскопичен начин. Има наистина огромно количество от този вид вода, и нейните свойства са така различни, че тя изглежда като отделна фаза на водата – като нейно четвърто агрегатно състояние”!

И така, какво означава това по отношение на въздействието му върху биологията на човека?

Ако мислим за клетката като за матрица от протеини, като мрежа, изградена от протеини и нуклеинови киселини, разстоянията между тези мрежи са запълнени с вода. Това означава, че има много повърхности, които си взаимодействат с водата и въздействат на структурата й. Клетките ви се състоят основно от тази взаимодействаща или струкрурирана/подредена вода, което прави особено важно разбирането на тази вода, за да може да се разбере как работи клетката.

Това не е нова идея. Тя е известна от години, макар че информацията в голяма степен е изчезнала от полезрението и е забравена. Един от пионерите в тази област е американският изследовател от китайски произход Гилбърт Линг, който написа няколко книги за особено важната роля на водата в клетката.

Така че водата е всъщност част от структурата на всяка клетка. В допълнение към факта, че тази вода е в съприкосновение и структурирана, тя също така е и заредена. А водата намираща се срещуположно на нея е заредена с противоположен заряд. Това действа като батерия.

Д-р Полак обяснява:

„В клетките има множество батерии с положителни и отрицателни заряди, отделени… Въпросът е как се зареждат тези батерии?

Зарядът идва от случайна лъчиста енергия; светлина, топлина, ултравиолетови лъчи. Всички тези усвоени енергии разделят заряда. Енергията, която влиза отвън изгражда това разделяне на заряда и структурата. Тази потенциална енергия изпълва клетките. Мисля, че тази енергия е особено важна за разбирането как работят клетките”.

Накратко казано, водата във всяка клетка постига подредената си структура от енергия, получена от околната среда, обикновено под формата на електромагнитна радиация, включително от слънчева светлина и инфрачервена топлина.

Как водата в клетките влияе на здравето

Може и преди да сте чували за „структурирана вода”. Много хора са доста скептични, а някои дори не вярват, че тя съществува, камо ли че има някаква стойност. Но тя е важна когато се опитваме да намерим вода с високо качество. Процесите на филтриране на водата, използвани за пречистването на водата във водоснабдителната мрежа често деструктурират водата, така че въпросът е дали или не това е важно. Д-р Полак обяснява тази предизвилателна концепция в следната лекция:

„Що се отнася до водата, която пием, това наистина е сложен въпрос”, признава д-р Полак.

Но „водата вътре в клетките е абсолютно особено важна за здравето ни. Ако имате патология на даден орган, това означава, че както протеините вътре в този орган не работят, така и водата вътре в този орган не работи. Тази близка до протеин вода не е структурирана по начина, по който трябва да бъде структурирана.

Така че онова, което искате да направите е да възстановите някакво „подреждане”.

Това означава, че ако нямате правилно структурирана вода в клетките си, това може да въздейства на функционирането на много по-големите протиенови молекули (и на другите), които са в допир с нея.

Всъщност, протеиновата молекула в клетките не може да се приема просто като молекула сама по себе си. Тя всъщност е молекула ПЛЮС вода. Тези два фактора заедно формират ‘единицата’ на молекулата.

„Ако искате тази единица да функционира правилно – да вземем например, мускулите – ако мускулът не функционира, то протеините и водата всъщност не функционират”,  обяснява д-р Полак. „Необходими са ви много от тази подредена / струкрурирана вода и от протеините в правилната им форма, за да накарате мускула да функционира както трябва. Така че, ако имате мускулно увреждане, тогава и двете не функционират”.

Тогава как да го възстановим?

Реструктурирането на водата в клетките осигурява оздравяване на тъканта

Класически, един начин за постигането на това е с използването на инфрачервена радиация (топлина). Като третираме мускула с топлина ние повишаваме притока на кръв, което е полезно. Но вие също така изграждате структурата на водата! Изследванията на д-р Полак показват, че инфрачервената светлина е много ефикасна за структурирането на водата в клетките. Съобразно източника на инфрачервената светлина, стига той да излъчва радиация с правилната дължина на вълните, то той ще е ефикасен. Според д-р Полак, дължина на лъчите от 3 микрометра (микрона) е идеална и много ефикасна.

Слънцето също излъчва тази дължина на вълните, което може да е още една причина защо излагането на слънце предоставя такива важни ползи за здравето и просто е приятно отново и отново. Интересното е, че човешкото тяло също излъчва радиация в идеалния обсег, което може да обясни защо обикновеният физически контакт, включително „лекуването с полагане на ръка”, допринася за подобряването на здравето!

„Зная, че има доста скептицизъм относно това”, казва д-р Полак, „но от материална гледна точка то е напълно възможно”.

Друг начин за структуриране на водата е като се използва светлина.

Видимият спектър на светлината, ултравиолетова (UV) и почти инфрачервена, също изгражда зони на подредена вода. Отново, светлинната терапия се използва от години за лечение на различни болести като депресия и жълтеница, например. Но едва сега учените започват да разбират защо тези терапии действат.

Очевидно, една от основните ползи за здравето от излагането на слънце и на UVB лъчи е, че те карат тялото ви да произвежда витамин D, който ние сега осъзнаваме, че е абсолютно незаменим за оптималното здраве. Но фактът, че той също така помага за структурирането на водата вътре в клетките може да е още един допринасящ фактор. В крайна сметка, тялото е конгломерат от симбиотични взаимоотношения.

Трябва ли да пием структурирана вода?

Този въпрос все още е открит за обсъждане. Обаче, д-р Полак вярва, че ако можем да пием структурирана вода, това ще е добре за здравето ни. Интересното е, че определени води като „лечебната вода” от Ганг и Лурд, например, се изследват и се отркива, че те имат сигнатурата на структурираната вода, съдържаща се в клетките.

„С други думи, има определено поглъщане на енергия при конкретна дължина на вълните, което е абсолютно характерно за структурираната вода”, казва д-р Полак.

„Това ме кара да мисля, че има голяма вероятност водата наистина да има способността да задържа тази структура в продължение на дълго време… Следователно, е възможно, ако пиете вода с такава структура тя да е полезна за здравето ви”.

Вторият въпрос е: какво става когато я глътнем? Все още ли има правилната структура до момента, в който бъде усвоена в червата?  Според д-р Полак, този въпрос предстои да получи отговор и трябва още да се изследва.

Нещото, което се знае е, че структурираната вода има свойството да остава компактна.

„Например, ако ядете плодов десерт желе, желето е просто пълно с този вид вода”, казва д-р Полак. „Причината водата да не изтича от желето е защото тя е компактна вътре в него по един течен кристално структуриран начин.

Така че е възможно когато поглъщаме правилно структурирана вода… тя да остава непроменена. Ако тази структура след това бъде усвоена в червата, то тогава е възможно тя да бъде запазена чак до влизането й в клетките. Също така е възможно именно зарядът вътре в подредената вода са е истински важният.

Структурираната вода съдържа заряд, обикновено отрицателен. Възможно е онова което всъщност правим, да е абсорбирането на този отрицателен заряд, и този отрицателен заряд да е особено важен за изграждането на структурата. Това е друг възможен път”.

Структуриране и деструктуриране на водата—как се прави?

Друг нерешен въпрос е как бихме могли да деструктурираме водата, и именно това проучва екипът на д-р Полак в момента. Неясно е дали кипенето, например, може да деструкрурира водата или всъщност може да спомогне за добавяне на структура… От друга страна е въпроса за това как да възстановяваме структурата на водата. Често препоръчвам два лесни подхода за реструкруриране на водата:

  1. Изстудяването й до около 10 градуса по Целзий или около 39 градуса по Фаренхайт
  2. Разбъркването на водата с лъжица в кръгъл буркан за предизвикването на вихрушка

Д-р Полак се съгласява. Водата, изстудена до около 10 градуса по Целзий или около 39 градуса по Фаренхайт, наистина подобрява структурата на водата.

„Ние изучаваме въздействието на температурата върху структурата на водата, която виждаме в непосредствена близост до тези хидрофилни повърхности”, казва д-р Полак. „Наистина изглежда сякаш когато намалим температурата, тази повърхнина на структурута се увеличава. Това което ние изучаваме е възможността структурираната вода да е всъщност преход между вода и лед. Възможно е реалната структура на тази структурирана вода ако щете да е много подобна на лед—не съвсем, но почти”.

Що се отнася до реструктурирането на водата чрез създаването на вихрушки, Виктор Шаубергер е признат за един от водещите учени в тази област. Тази техника се използва също когато се правят хомеопатични лекарства.

Д-р Плак обяснява защо тази техника действа:

„Ако помислим за завихрянето, какво се случва? Ами, вихрушката е вид механично смущение или вълнение. Вероятно то изгражда балони—малки въздушни балончета, които са в основата или са обгърнати във вихрушката.

Ако тези балончета съдържат обгръщащ ги слой структурирана вода, то завихрянето би било много мощен начин за повишаване на структурата. Така че аз мисля, че това е още един начин на повишаването й. И двете идеи: снижаването на температурата и завихрянето вероятно водят до повишаване структурата на водата”.

Изследователите също така изследваха какво става със структурата на водата, когато през нея се пусне електрически ток.

„Ако поставите отрицателен електрод непосредствено до структурирана вода, структурираният участък нараства, но при положителен електрод, той се смалява”, обяснява д-р Полак. „Така че тази структурирана вода е просто изпълнена със заряд. Това не е свободен заряд, а заряди, прикрепени в точки в много плътна матрица – нещо като полу-проводник. Но този заряд може да се награжда и източникът, от който той се изгражда е вода, обикновена наливна вода.

… Така че, да, ако поставите електрод вътре, това наистина действа. То има мощен ефект… В проведените от нас експерименти, става дума само за 5-10 волта… Не сме проучили в достатъчно подробности какъв волтаж е наистина необходим, за да има ефект. Това ще трябва да се направи в бъдеще. Ние проведохме пилотни експерименти, които предстои да бъдат публикували”.

Връзка между структурираната вода и практиката на заземяване

Д-р Полак предлага също някои удивителни прозрения за техниката на заземяване—обикновеното ходене с боси крака с цел „заземяване” с Земята. Научната теория зад ползите за здравето извличани от тази лесна практика е че тялото усвоява отрицателни електрини от Земята през стъпалата.

Интересното е, че Полак подкрепя тази идея като обяснява как Земята е отрицателно заредена, така че когато човек се заземи, той свързва тялото си с отрицателно зареден прилив на енергия. И след като Земята има по-голям отрицателен заряд от човешкото тяло, човек в крайна сметка поема електрони от нея.

Тези отрицателно заредени електрони могат след това да помогнат за подобряването на структурата на водата в клетките на тялото—също както водата е по-структурирана когато в нея се пусне отрицателен заряд а електрод. Д-р Полак провежда още изследвания и е източник на богата информация за водата, която не е засегната в цялост в тази статия. Очаквайте още по важната тема за структурата на водата и последвалите изследвания на д-р Полак скоро.

Д-р Меркола

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/29/dr-pollack-on-structured-water.aspx

Снимка: m.wyborcza.pl

Прочетете още за заземяването:

Заземяване, ценна част от здравето

… и за водата:

Вибрацията на здравето

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *