Заземяване, ценна част от здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

electricity

Как тялото произвежда електричество

Тялото е способно да генерира електричество и тази способност всъщност е ключова част от постигането на здравето. Електричеството позволява на нервната система да изпраща сигнали до мозъка. Тези сигнали са всъщност електрически заряди, доставяни от клетка в клетка, което позволява почти незабавна комуникация.

Съобщенията, пренасяни чрез електрически сигнали в тялото контролират ритъма на биене на сърцето, движението на кръвта в тялото и много други функции.

Биологическият часовник използва електирческата активност дори за да поддържа циркадните ритми. Просто казано, човек е електрическо същество. Ако електрическата активност в тялото спре, той не може да оцелее. Но как точно представлява тази електрическа активност?

Как тялото произвежда електричество?

В тялото има атоми, които са изградени от положително заредени протони, отрицателно заредени електрони и неутрони (които са неутрални).

Атом с небалансирани заряди ще стане или положително или отрицателно зареден, като преминаването от единия заряд към другия позволява на електроните да преминават от един атом в друг. Това се нарича електричество.

Клетките ви генерират електрически заряди посредством електролити като натрий и калий, използвайки механизъм, познат като „натриево-калиева врата”. Както телевизионният канал Discovery Health обясни:

„Когато тялото трябва да изпрати съобщение от една точка до друга, то отваря вратата. Когато мембранната врата се отвори, натриеви и калиеви йони се движат свободно навътре и навън от клетката.

Отрицателно заредените калиеви йони напускат клетката, привлечени от положителността извън мембраната, а положително заредените натриеви йони влизат в нея, движейки се към отрицателния заряд. Резултатът е промяна в концентрациите на двата вида йони – и бърза промяна в заряда.

…това преминаване между положително и отрицателно генерира електрически импулс. Този импулс задейства вратата на следващата клетка да се отвори, създавайки друг заряд и така нататък. По този начин електрическият импулс се придвижва от нерв в пръста на крака, който сте си ударили, до частта в мозъка, която усеща болката”.

Именно електрическата дейност на тялото прави възможно дефибрилаторите, произвеждащи електрически шок в сърцето, да възстановяват сърдечния ритъм и тя е причината, поради която при вреден вид удар, като електрически удар или поразяване от мълния се получава „изпържване” на електрическата система в тялото. Обратното също е вярно що се отнася до това, че човек може действително да впрегне електрическия заряд на Земята за да въздейства положително на здравето си по редица начини.

Тялото поема свободните електрони от Земята

Земята носи огромен отрицателен заряд. Тя винаги е богата на електрони и може да послужи за мощен и изобилен източник на антиоксидантни и унищожаващи свободните радикали електрони.

Тялото е фино настроено да работи със Земята понеже има непрекъснат поток енергия между тялото и Земята. Когато стъпите на земята, вие абсорбирате големи количества отрицателни електрони през стъпалата си.

Резултатът е достатъчен, за да поддържа тялото в същия отрицателно зареден електрически потенциал като Земята. Този лесен процес се нарича „заземяване” и действието му е един от най-силните известни ни антиоксиданти.

Заземяването доказано облекчава болката, намалява възпалението, подобрява съня, укрепва здравето и много още. Когато носите обувки с каучукови или пластмасови подметки, вие на практика се изолирате от този полезен приток на електрони от Земята.

Защо е толкова важно да сме винаги заземени

Мощният антиоксидантен ефект на заземяването помага за премахване на възпалението в цялото тяло, което е потенциално животоспасяваща полза, след като възпалението е в основата на повечето заболявания, включително на сърдечните.

Според д-р Стивън Синатра, известен кардиолог, възпалението процъфтява когато кръвта е гъста, тялото е подложено на силен стрес от свободните радикали и в него има много положителни йони. Заземяването ефикасно облекчава възпалението, защото разрежда кръвта и влива в тялото отрицателно заредени йони през стъпалата.

Заземяването помага за разреждането на кръвта като подобрява нейния зета потенциал, което означава, че подобрява енергията между червените кръвни телца. Изследвания показват, че са необходими 80 минути за свободните електрони от Земята да достигнат кръвотока и да трансформират кръвта.

Хиперкоагулиращата (гъста и бавно движещата се) кръв води до хронично възпаление, защото когато кръвта не тече добре, кислородът не може да достига до тъканите в тялото. Ефектът на заземяването за разреждането на кръвта е толкова силен, че ако взимате лекарства за разреждане на кръвта трябва да се консултирате с лекаря си за снижаване на дозата, защото иначе можете да предозирате.

Заземяването спомага неутрализирането на свободните радикали

Все повече изследвания на заземяването откриват, че ако стъпим на земята след нараняване (или върху заземена постелка, или поставим заземяващи пластири на табаните на стъпалата си), електроните преминават в тялото и се разпространяват в тъканите. Ако има свободни радикали, навлезни в здрава тъкан, те незабавно биват електрически неутрализирани. Това се случва, защото електроните са отрицателно заредени, а свободните радикали са положително заредени, така че те се неутрализират едни други. Както отбелязва д-р Джеймс Ошман, експерт в областта на лечението с енергия:

„Онова, което действително се случва при заземяването е че предпазвате тялото си от косвено увреждане… Увреждане, което не е предвидено да се случи, но се случва, защото сме се откъснали от Земята като носим обувки с гумени и пластмасови подметки”.  

Стресът, причиняван от свободните радикали поради излагането ни на замърсяването в околната среда, пушенето, инсектицидите, пестицидите, трансмазнините и радиацията, за да споменем само някои, непрекъснато намаляват електроните в тялото. Като просто излезем навън, боси, в досег със Земята и позволим излишния заряд в тялото да се оттече в Земята, ние облекчаваме част от стреса, който непрекъснато се влива в организма ни. Като ходим боси, ние смекчаваме непрестанните атаки на електромагнитните полета и на другите видове радиация от клетъчните телефони, компютрите и Wi-Fi. Счита се също така, че заземяването действително улеснява формирането на структурирана вода в тялото. (Статия по въпроса можете да прочетете тук.)

Освен това, заземяването успокоява симпатичната нервна система, която регулира сърдечната честота пулса. И когато сърдечната честота е регулирана, това спомага хомеостазата или баланса в автономната нервна система. Това е важно, защото винаги когато сърдечната честота е под контрол, това подобрява състоянието на цялото тяло и всичките му функции. Заземяването спомага за преодоляването на хранична болка, сънна апнея и на много други заболявания.

Как да се свържем отново с електрическия заряд на Земята

Много хора в днешния свят прекарват повечето от будните си часове, носейки обувки с гумени или пластмасови подметки. Тези материали са много силни изолатори и именно затова се използват за изолация на електрически кабели. Но те също така ви изолират от естествения електронен поток от Земята. Ако носите обувки с кожени подметки, това ще ви позволи да сте заземени, както и ако ходите боси, но трябва да го правите на подходящи места. Добри повърхности за заземяване са:

 • Пясък (плаж)
 • Трева (за предпочитане влажна)
 • Гола пръст
 • Каменни или тухлени настилки (стига да не са боядисани или лакирани)
 • Керамични плочки

Следните повърхности НЯМА да ви заземят:

 • Асфалт
 • Дърво
 • Гума и пластмаса
 • Винил
 • Смолисти или изкуствени настилки

Подобно на правилното хранене, правенето на упражнения и спането, заземяването може да се опише като още един навик в начина на живот, който поддържа оптималното здраве като стимулира „електрическата” връзка между тялото и Земята. То се е използвало още от древните цивилизации, които високо са ценели връзката си със Земята.

Както вече споменахме, самото сваляне на обувките колкото се може повече на открито ще ви помогне да се възползвате от естествените възможности за заземяване. Когато сте вътре, използването на постелка или чаршаф за заземяване е отличен начин да останете заземени докато работите или спите. (Ако често пътувате, можете да си носите заземяваща постелка.)

Д-р Меркола

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/01/body-electricity-grounding.aspx

Снимка: plus.google.com

Прочетете още :

Водата: Единственият най-важен елемент за здравето

6 начина на заземяване

Електролити срещу настинка и умора, рецепти

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Заземяване, ценна част от здравето

 1. Заземяването е не толкова за лечение на възпаления (както пише в статията), а за стабилност на енергията. Статията е безценна. Печене на слънце също е полезно, защото от него получаваме енергия, както и витамин Д (солариумът също действа успокояващо и тонизиращо).

  Липсата на допир до Земята, може да доведе до пренапрежение на организма. Може да доведе и до припадък или епилиптичен пристъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *