Три храни, които ви правят гневни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Да сме наясно по този въпрос,  връзката храна/настроение е много силна. Всъщност, тя е така силна, че самото ядене на твърде много неправилни храни, вместо да изпише вежди, може да избоде очи! 

donats

Ние не признаваме в достатъчна степен чувствителността на човешкото тяло, нито способността на храната да ни поддържа емоционално балансирани или пък да ни изважда от строя. Всъщност, храната може да ни натъжава, храната може да ни прави щастливи и неизменно, храната може да ни накара да се ядосвате!

Позната с непривлекателността си „бързо да променя настроението”, все по-очевидно става, че храната има реалната супер сила напълно да нарушава вътрешната хармония и да ви изправя на нокти. Учените казват, че резките промени в настроението, тенденциите да изпитваме яд и внезапните „нехарактерни” мисли или действия може да са в резултат на нещо, което сме яли в последното си хранене.

Трансмазнините

Изследване от Калифорнийския университет показа, че колкото повече трансмазнини поглъщаме, толкова по-ядосани ставаме. Това е така, защото трансмазнините пречат на метаболизма на омега три мазнините – основните мастни киселини, които са ни необходими, за да сме весели и балансирани. Липсата на омега три ясно се свързва не само с депресията, но също и с антисоциалното поведение.

Изследването проследява 945 мъже и жени за приема им на трансмазнини, както и за нивата им на агресия. Когато резултатите от изследването са коригирани за фактори като възраст и употреба на алкохол и тютюн, изследователите откриват силна връзка между агресивното поведение и консумацията на високи нива на трансмазнини.

Водещият автор д-р Беатрис Гоулам казва, „открихме, че повечето транс-мастни киселини се свързва с по-голяма агресия. Това обосновава още повече препоръките да се избягва яденето на трансмазнини, защото тяхното пагубно влияние може да се разпростре отвъд човека, който ги консумира”.

Изследването на Калифорнийския университет не доказва причинно-следстввената връзка между трансмазнините и агресията; теоретизира се, че гневните хора просто са привлечени от нездравословните храни повече от другите в опит да облекчат гнева си. Обаче, това може да е порочен кръг между чувството за раздразнение и яденето на трансмазнини; човек яде закуски, пълни с трансмазнини, за да се опита да се почувства по-добре, а вместо това се чувства по-зле, което води до повече гняв.

Транс-мастните киселини или трансмазнините, както по-често биват наричани, са „измислени” мазнини, които запушват артериите, повишават нивата на липопротеините с ниска плътност (вредния холестерол) и снижават липопротеините с висока плътност (полезния холестерол) в кръвта. Тези смъртоносни мастни самозванци се формират когато растителните олиа се втвърдяват и формират на мазнини за печене на тестени сладкиши (шортънинг) или маргарин.

Обаче, трансмазнините преобладават в повече храни от протсто мазнините за печене и маргатина, и ние често ги консумираме без да подозираме. Пържените бисквитки, чипса, замразените вафли и солетите могат да съдържат от 20 до 50% трансмастни киселини. Поничките, стълб в храната в Америка, могат да съдържат до 40%, в зависимост от търговската марка.

Тези опасни мазнини се добавят към обработените храни, за да ги направят по-апетитни, да удължат срока им на годност и да подобрят вкуса им. Всъщност, 80% от трансмазнините идват от обработени храни, а останалите – от месото и млечните продукти.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата е наясно за опасностите от трансмазнините от 20 години, докато през 80-те години на миналия век те дори се смятаха за по-безопасни от натуралните наситени мазнини като кокосовото масло и говеждата лой. Изследвания, покзващи вредността на трансмазнините за хранителния ни режим бяха представени на Агенцията още в началото на 90-те години на миналия век, след което последваха шест години на мълчание.

През ноември 2013 година, Мининстерството на селското стопанство на САЩ взе решението, че частично хидрогенираните мазнини не са „общопризнати за безопасни за използване в храните”. Обаче, пълното премахване на тези мазнини от храните в търговската мрежа ще отнеме много дълго време, защото в момента премахването им може да стане единствено на доброволен принцип. Все още има огромен брой популярни храни, които съдържат високи нива от тези опасни, частично хидрогенирани мазнини.

Обработените въглехидрати и заместителите на захарта

Обработените въглехидрати са друга храна, която изследванията свързват с моделите гневно поведение. Диетологът Натали Дамел посочва, че наред с проправянето на пътя за рак, диабет и сърдечни заболявания, рафинираната захар кара хората да се чувстват депресирани, гневни и дори подсилва склонността им към насилие.

Според д-р Алекс Ричърдсън от Оксфордския университет, „изследвания в затвора показват, че много затворници имат лош контрол на кръвната захар, причинен от високия прием на захар в храната. Всички знаем какво е усещането когато кръвната захар падне – чувстваме се раздразнителни, замаяни. Представете си какво става когато прилагате това при хора с тъмно минало”.

Диетоложката Николет Пейс, която силно вярва във връзката между гнева и храната казва, че рафинираните въглехидрати могат да ни накарат да се чувстваме добре мигновенно но за кратко. Храните, заредени с празни калории просто не дават на тялото онова, от което то се нуждае, за да се справя със стреса в ежедневието.

Фенилаланинът е аминокиселина, която естествено се съдържа в много протеини като месо, прясно мляко, банани и яйца. Обаче, тази естествена аминокиселина се съдържа в една от обработените форми на аспартама, изкуствения подсладител, използван в NutraSweet, Equal и в някои диетични газирани напитки,  както и в редица други продукти. Петдесет процента от аспартама се състои от фенилаланин.

Заболявания като разстройствата с дефицит на внимание и хиперактивност, както и поведенческите и емоционални разстройства бяха свързани с високите нива на фенилаланин в тялото и мозъка.

Недостатъчното хранене

Не само че някои храни насърчават агресивно поведение, но ако сте склонни да пропускате хранения или живеете много стресиращ живот, вие може също така да сте податливи на така нареченото гневно поведение „Джекил и Хайд”. Друго изследване откри, че когато нивата ни на серотонин паднат, това задейства участъци в мозъка, които регулират гнева и може да доведе до неконтролируеми емоции.

Освен това, недостиците на хранителни вещества като магнезий или манган, витамин С или някои В витамини могат направо да ни скъсят фитила, така да се каже. Изследователи от Оксфордският университет изследваха теорията за хранителните недостици и поведението при затворници.

Те откриха, че когато дават на затворниците хранителни добавки с витамини, поведението им е по-малко агресивно. Според авторите на изследването, има силна зависимост между хранителните недостици и предразположението към агресивно поведение.

Отговорът

Още веднъж, решението за стабилни емоции и способност за справяне с трудни ситуации е истинската храна, просто яжте истинска храна. Разследващият журналист и застъпник на здравето Майкъл Полан ни предупреждава да избягваме всичко, което е ядивно-подобна субстанция и да се придържаме към яденето на истинска храна. Той дава на читателите списък от правила за определяне дали или не нещо има каквато и да било хранителна стойност.

  • Ако баба ви или прабаба ви не би разпознала нещо като храна, не го яжте.
  • Ако нещото има пет или повече съставки, не го яжте.
  • Пазарувайте в периферията на магазините.
  • Не яжте нищо, което не се разваля, освен мед.
  • Ако не можете да произнесете някоя от съставките, оставете опаковката на полицата.

В книгата си „Истинската храна”, Нина Планк казва на читателите, че истинската храна съществува отдавна, тя се яде от много време. Истинската храна включва месо, риба и яйца. Истинската храна, казва Планк, също така е традициона. Това означава, че плодовете и зеленчуците са най-добри когато са пресни, местни и в сезон. Зърнените храни също така са най-полезни когато са пъноценни, мазнините и маслата – нерафинирани, а храната се приготвя по традиционен начин и не е механично обработена или облъчвана в микровълнова фурна.

Истинската храна се отглежда във ферма, обработва се и се готви по начини, които съществуват от хиляди години. Истинското прясно мляко и истинското говеждо месо идват от хранени на паша крави които свободно пасат по пасбища, незамърсени с пестициди или химически торове, истинските яйца са от кокошки, които ядат червейчета, а не зърнени храни, истинската мас не е обработена, зехтинът е студено пресован, а тофуто се прави от ферментирала не-ГМО соя.

Истинската храна дава на тялото онова от което то се нуждае за да е в баланс, енергично и емоционално стабилно.

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/foods-make-mad/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140721

Снимка: www.facebook.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *