Когато да изглеждаш здрав, не означава, че си здрав

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Средностатистическият човек твърди, че е здрав, макар че може би има нужда да свали няколко килограма. А когато гледате група хора, вие решавате, че е лесно да кажете кои от тях са здрави, нали?

Е, не съвсем.

В предишни статии съм обяснявал как човек може да е стегнат, слаб и в добра физическа форма, и въпреки това да е болен. Скорошно изследване сред млади военни „във форма” показа точно колко болен може всъщност да е някой външно здрав човек.

tumblr_m7u28tbYdT1qglz02o1_500_large

Какво означава да си здрав

Въпреки че много хора мислят така, здравето не е липса на болести. То е поддържането на уелнес (състояние на добро физическо и психическо здраве), без значение дали сте били диагнозирани със заболяване или не. Може да не сте болни, и въпреки това да не сте здрави, да страдате от остри или хронични главоболия, болки в гърба, безпокойство, безсъние, киселини и други симптоми.

Без значение колко здрави изглеждат и се чувстват хората външно, вътрешно те могат да са болни или да имат заболяване, за което дори и да не знаят (все още) Примерите включват: висок холестерол, атеросклероза, тумори, пропускливи черва или каквото и да било друго заболяване от спектъра на тихите убийци. Ново изследване на атеросклерозата, публикувано в списанието Journal of the American Medical Association (JAMA), предоставя сериозни доказателства, потвърждаващи този факт.

Артериално здраве

Здравите артерии са особено важни за здравото тяло. Всъщност, те са жизнено важни. Ние си набавяме хранителни вещества от храната и напитките, които консумираме, и си набавяме кислород от въздуха, който дишаме. Кислородът и хранителните вещества навлизат в кръвта, за да подхранват тялото и да го поддържат живо и в добро здраве. Кръвта се транспортира от сърцето през цялото тялото посредством кръвоносните съдове, познати като артерии. (Тя се връща в сърцето и във вените.) Артериите могат следователно да бъдат приети като тунели, през които кръвта пренася кислород и хранителни вещества в цялото тяло.

Когато артериите са здрави, те са гъвкави и еластични. Когато тези тунели на кръвта бъдат запушени или блокирани, кръвта тече мудно и се движи бавно; тялото не получава свежия прилив на кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, за да е силно и здраво. След време твърде многото налягане върху артериалните стени (т.е. високото кръвно налягане) кара стените да се удебелят и да се втвърдят, намалявайки кръвотока в цялото тяло. Тази симптоматична промяна в артериите се казва атеросклероза.

Има вид атеросклероза, вид артериално втвърдяване вследствие на натрупването на мазнини и холестерол вътре и върху артериалните стени. Тази артериална плака може да ограничи кръвотока или още по-лошо: Артериите могат да се спукат и да причинят кръвен съсирек.

Скорошното изследване, публикувано в JAMA убедително доказва, че голям процент сред младите американски военни във форма не са здрави. Макар че изглеждат и се чувстват здрави и във форма, те страдат от неоткрита атеросклероза – заболяване, обикновено присъщо (както си мислехме) за хора на средна възраст, водещи заседнал живот.

Изследването

Преди десетилетия при аутопсиите на американските военни, убити в корейската и виетнамската войни бе открита атеросклероза при мъже и жени на възраст между 20 и 40 години. Наскоро започна изследване, което да оцени разпространението на коронарната и аортна атеросклероза сред днешния военен персонал.

За тази цел бе проведено „изследване на всички американски военни, загинали в битки или при неволни наранявания в операциите Трайна свобода и Иракска свобода/Нова зора между октомври 2001 и август 2011 и техните сърдечносъдови аутопсии бяха на разположение по времето на събиране на данните през януари 2012 г.”. Изследването взе предвид голям брой фактори като възраст, пол, раса, етнос, образование, занимание, поприще, чин и много други. Изследването беше подробно и показателно.

Плашещи резултати

Много хора мислят, че ключова характеристика на военния персонал е високото им ниво на добро здравословно състояние. Военните преминават през изтощителна физическа подготовка. Военните, мъже и жени, се очаква, че са в тип-топ форма, за да могат да правят онова, което правят, особено онези, влизащи в битки. Но резултатите от изследването показват, че очевидната добра физическа форма не е индикатор за истинско здраве. Вътрешно, това изследване показа, че значителен процент от тези силни млади военни не са здрави; и че имат потенциално смъртоносно втвърдяване и запушване на артериите.

3832-те военни на служба, включени в анализа бяха на средна възраст от 25.9 години (обхват, 18-59 години), а 98.3 процента от тях бяха мъже.

Разпространението на явната коронарна атеросклероза бе 8.5 процента; сериозна коронарна атеросклероза имаха 2.3 процента, умерена – 4.7 процента, а минимална 1.5 процента.

Военните на служба с атеросклероза бяха значително по-възрастни (средна възраст 30.5 години) от незасегнатите от болестта (чиято средна възраст е 25.3 години).

Сравнявайки разпространението на атеросклерозата сред военните без диагнози за сърдечносъдов рисков фактор, се оказа, че нямаше по-голямо разпространение сред онези с диагнози за дислипидемия (50 процента), хипертония (43.6 процента) или затлъстяване  (22.3 процента).

Плашещи цифри

Тези цифри и проценти могат да изглеждат поразителни и объркващи; и те наистина, са плашещи. Сред американските военни, загинали в битка или от неволни наранявания с направена аутопсия, около един на 12 са страдали от атеросклероза в една или повече коронарни (сърдечни) артерии. Това е обезпокоително. Запушването и втвърдяването на артериите не могат да бъдат почувствани преди да е твърде късно. Нито един от тези годни за служба военни не е бил диагнозиран нито му е било казано, че е изложен на риск да развие атеросклероза.

Промените в начина на живота водят до големи ползи

Макар че атеросклерозата е потенциално смъртоносна, добрата новина е, че тя може да бъде снижена и предотвратена с промяна в начина на живот, както и чрез лечение и операция (ако е необходимо).

Промените в начина на живот включват промяна в режима на хранене, за да се снижат високото кръвно налягане и високия холестерол в кръвта. Трябва да ядете повече пълнозърнести храни и пресни зеленчуци, бобови храни и плодове и по-малко мазни и пържени храни или такива, съдържащи наситени мазнини.

Вие също така трябва да влезете в по-добра физическа форма и да водите по-незаседнал живот. Както храната, така и физическата активност помагат за регулирането на теглото. Снижаването на стреса и непушенето също са особено важни промени в начина на живот, които трябва да бъдат направени, за да помогнат за снижаването на риска от атеросклероза.

Като променим навиците си на хранене и физическа активност, снижим стреса и променим храната, която поглъщаме, ние можем да предотвратим и намалим риска от втвърдяване и запушване на артериите, атеросклероза и инфаркт. Дори и човек да изглежда във форма и да се чувства здрав и с добър капацитет на белите дробове, той въпреки това може да е изложен на риск. Атеросклерозата е незабележимо заболяване. Не й позволявайте да ви изненада.

Д-р Марк Уили

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/when-looking-healthy-doesnt-mean-youre-healthy/

Снимка: etcoetra.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *