Прошарената коса не е признак на старост, а по-скоро на недостици!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gray hair post-669-1277701511

Пациентите ми често се оплакват, че косата им все повече се прошарва. Това ги кара да се чувстват по-стари и им разваля настроението всеки път когато се погледнат в огледалото. Те искат да знаят дали има нещо, което могат да направят, освен да боядисват косата си. Аз ги уверявам, че макар че прошарената коса е естествена част от остаряването, скорошни изследвания откриха известни хранителни недостици, които причиняват побеляването на косата. Ето какво научиха учените за прошаврането на косата и какво можете да направите, за да го забавите или предотвратите.

Прошарената коса: Признак за недостици

В културите, които са запазили древните си обичаи и фолклор прошарването на косата се приема като ритуал за преминаване във ‘възрастта на мъдростта’ когато човек се сдобива с по-голямото уважение на по-младите поколения.  Обаче, в по-модерните култури като нашата, която изглежда възхвалява младостта, много хора не възприемат прошарената коса в такава светлина. Те по-скоро приемат побелялата коса като признак на стареенето, наред с всичките често срещани отрицателни признаци, свързани с него. В резултат на това много хора започват да си боядисват косата, за да изглеждат по-млади по-дълго време.

Наскоро обаче група учени по експериментална биология от Университета Брадфорд в Уест Йоркшир, Англия, съобщиха, че са открили причината за прошарването на косата първо на първо. Като много заболявания, свързани със стареенето, отговорът за прошарената коса е в ефекта на доминото, причинен от известни недостици – най-вече от недостига на антиоксидантите, които се борят с увреждането, което свободните радикали нанасят на ДНКто на клетките.

Прошарването на косата ви вероятно започва с недостига на магнезий, който спира производството на ензимите каталаза и метионин сулфоксид редуктаза. И така, с недостига на тези важни вещества, във фоликулите на косата започва оксидиране и производство на хидроксил радикали – или буквално водороден пероксид (избелващо вещество). Освен това производството на тиросиназа – друг ензим, отговорен за производството на меланин (оцветителя) в косата ви – също е нарушено. Натрупването на водороден пероксид води до увреждане на меланоцитите – клетките, които дават цвят на косата ви. Ако във фоликулите на косата ви има достатъчно каталаза, този ензим ще може да разгради водородния пероксид в безобидните вода и кислород и да ги изхвърли от тялото ви.

Без достатъчно каталаза, обаче, пероксидът във фоликулите на косата буквално избелва цвета от клетките. Косата ви след това расте сива от фоликулите. Колкото повече трае недостигът на каталазата, толкова повече радикали на водородния пероксид се формират, увреждането на цветните клетки на косата продължава и косата постепенно от сива става бяла.

Добрата новина е, че тези учени също така откриха, че амино киселината L-метионин може да блокира увреждането на фоликулите на косата от свободните радикали на водородния пероксид – като действа като антиоксидант срещу него.  Освен това бе открито, че магнезият стимулира производството на по-голямо количество от ензима каталаза.  Интересното е, че изследвания на препоръчителната доза в САЩ сочат, че около 75% от американците страдат от сериозен недостиг на магнезий.

L-метионинът е една от основните изграждащи човешкото здраве аминокиселини. Тя е необходима за поддържане тонуса и еластичността на кожата, косата и ноктите. Много хора могат да имат недостиг на L-метионин, ако не получават достатъчно протеини в храната си – особено вегетарианците или хората, които току-що са намалили приема на животински протеини.

Какво можете да направите за прошарената коса?

Както винаги казвам на своите пациенти, предотвратяването на развитието на заболяванията е много по-лесно от това да се опитваме да ги лекуваме след като те вече са налице. Има продукти на пазара, които твърдят, че заместват ензима каталаза, който спира или възстановява прошарването на косата. Много хора съобщават за успех, постигнат с тези продукти и вие може да искате да ги изпробвате.

Освен това аз смятам, че решаването на хранителните недостици би могло да предотврати или в голяма степен да забави прошарването на косата. Ето някои често срещани недостици, свързвани с прошарването на косата:

      Недостиг на магнезийЛицеви тикове, мускулни спазми/болки, влошен сън (пациенти с фибромиалгия). Пиенето на газирани напитки може да ви докара недостиг на магнезий. Фосфорът в тези напитки се свързва с магнезия и го изхвърля от тялото ви. Приемът на рафинирана захар в торти, пайове, сладкиши, бонбони и други причинява допълнително изхвърляне на магнезий през бъбреците. Твърде многото стрес може да причини недостиг на магнезий. Също така, липсата на магнезий може да доведе до твърде голямо количество от хормона на стреса кортизол, който от своя страна влошава стреса. Също така, лекарствата за хронични заболявания като диабет, астма, сърдечни заболявания могат да извличат магнезия от тялото ви, наред с големите количества кофеин. Вземайте магнезийй като хранителна добавка от по 250-500 мг на ден. Прочетете за още един начин за лесно набавяне на магнезий от организма тук

      L-метионинКоса, която се чупи, суха кожа, люспене. Ако сте вегетарианец или сте намалили твърде много приема на животински протеини е твърде вероятно да имате недостиг на L-метионин. Набавяйте си протеини като добавяте към храната си зеленчукови или суроватъчни протеинови шейкове, тъй като те съдържат всичките 8 основни амино киселини.

      PABA (Парааминобензоена киселина):  Коензим, особено важен за развитието на цвета на косата и кожата. Може да възстанови прошарената коса, ако причината за нея е в недостига на ензима PABA (парааминобензоена киселина).

      Пантотенова киселина (B15):  Витамин B, който поддържа здравето и цвета на косата и предотвратява падането на косата.

      Цинк и мед: Недостигът на тези минерали може да причини преждеврененно прошарване на косата.    

Лично аз мисля, че прошарената коса е изключително привлекателна, ако е добре поддържана. Обаче, също така чувствам, че наближава денят, когато ще има хранителни добавки, които ще спрат увреждането на цвета на косата от водородния пероксид в нейните фоликули. Чрез елиминирането на недостиците на важните за цвета на косата енизими и антиоксиданти, прошарената коса и боите за коса скоро ще останат в миналото!

от д-р Джей Бракфилд

Източник: Natural Health News, Gray Hair Not A Sign Of Old Age – Rather A Sign Of Deficiencies! 30 May 2012

Снимка: forums.kg

Прочетете още по темата:

Как естествено да спрем побеляването на косата

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...