Фолиевата киселина и В12 стопяват симптомите на шизофренията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Изследване на 100 души с шизофрения показва, че включването на хранителни добавки с фолиева киселина и витамин В12 към лечението с антипсихотични лекарства може да подобри основните симптоми на шизофренията.

Изследването в Масачусетската болница се фокусира върху облекчаването на апатията, социалното отдръпване и липсата на изразяване на емоции.

schizophrenia

„Симптомите на шизофрения са сложни и антипсихотичните лекарства не осигуряват облекчение на някои от най-осакатяващите аспекти на болестта. Те включват негативни симптоми, които могат да са особено опустошителни”, казва ученият д-р Джошуа Рофман. „Заключенията ни, че вземането на хранителни добавки с фолиева киселина плюс витамин В12 може да подобри негативните симптоми откриват възможност за нов потенциален метод за лечение на шизофренията. Тъй като ефектите от лечението се различават на база на това кои генетични варианти присъстват при всеки от пациентите, резултатите подкрепят също и  персонализиран медицински подход към лечението на шизофренията”.

Фолиевата киселина е основно хранително вещество, необходимо за синтеза на ДНК и на невротрансмитерите, играещи роля в контролирането на генната експресия. Правилният прием на фолиева киселина по време на бременността може да снижи риска от вродени дефекти. Изследванията показват, че недостигът на фолиева киселина по време на бременността значително повишава риска от шизофрения у потомството. По-ранни изследвания свързваха ниските нива на фолиева киселина в кръвта с по-тежки негативни симптоми сред страдащите от шизофрения.

„Участниците (в нашето изследване), които наистина изпитаха подобрение преминаха през 16 пълни седмици на лечение преди да изпитат това подобрение”, обяснява Рофман. „Макар че не знаем защо това е така, вероятното обяснение са промените в генната експресия, които изискват време. Фолиевата киселина играе важна роля в ДНК метилирането, което регулира генната експресия, така че е приемливо ефектите от нея върху негативните симптоми да се изразяват чрез промени в генната експресия. Участниците с варианта на снижена функция на FOLH1 биха могли след време да изпитат ползи от вземането на хранителни добавки с фолиева киселина, ако бъдат лекувани по-дълъг период от време, но това следва да се проучи в бъдещи изследвания”.

от Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Folate And B12 Shrink Schizophrenia Symptoms, 8 March 2013

 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *