Как ечемичената трева предпазва от и лекува рака – и забавя стареенето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

barley-grass-31-10-17

Ечемичената трева е вид хранителна трева, която обикновено расте край шосета и жив плет. Хранителните треви често биват наричани зърнени треви, понеже те са младите зелени растения, които впоследствие се развиват в зърнени култури. Макар че ечемичената трева по-късно се превръща в ечемик (ечемичено зърно), тя всъщност не е същата като зърнената култура ечемик и хранителният й профил чувствително се различава от него.

Първо на първо, ечемичената трева, както и другите хранителни треви, не съдържа глутен, както го правят съответстващите им зърнени култури.  Те изобщо не съдържат глутен и се приемат за клас суперхрани, които имат необичайно висок хранителен профил напълно сходен—и дори по-висш от—хранителния профил на зелените листни зеленчуци.

Д-р Йошихиде Хагивара, японски лекар, учен, изобретател и изследовател проведе обширно изследване, включващо изучването на повече от 150 растения в период от 13 години—и откри, че ечемичената трева е най-добрият източник на хранителните вещества, необходими на тялото за оздравяване, жизненост, възстановяване, растеж и добро здраве. Д-р Хагивара също така твърди, че ечемичената трева има потенциал да предпазва от рак и стареене.

Ниският прием на сол е смъртоносен

Има школа на научната мисъл, която поддържа теорията, че както рака, така и стареенето са получават когато гените се увреждат и не успяват да се възстановяват. В съвместно изследване с биолога, д-р Джасуо Хота, специалист в генното инженерство в Университета на Калифорния в Ла Джола, д-р Хагивара откри, че когато сокът от ечемичена трева се вкарвал в увредените клетки, ДНК-то в клетките се самовъзстановявало забележително бързо. Двамата лекари провели експерименти, в които излагали клетки, извлечени от мишки на мощен канцероген (причиняващ рак) химикал, както и на радиация. Те разделяли клетките в две групи, слагали и двете групи в инкубатори и вливали сока от ечемик само в едната група, не и в двете.

Клетките, излагани на сока от ечемичена трева се самовъзстановявали с ускорени—два пъти по-бързо от нормалните клетки. Клетките, в които не бил добавян сок от ечемичена трева се самовъзстановявали със значително по-бавен темп, а много от клетките умирали. Когато те добавяли сок от ечемичена трева в миши клетки преди да ги подложат на канцерогенния химикал и на радиация, д-р Хота забелязал, че скоростта на възстановяване била около 3 пъти по-висока от нормалната.

9 ползи от ечемичената вода и чудесна рецепта в два варианта

През последните 30 години много лекари, учени и изследователи изследват терапевтичните ефекти на ечемичената трева. Един от лекарите е Алън Л. Голдстайн, Ph.D., шеф на биохимическата катедра в Училището по медицина и здравни науки на Университета Джордж Вашингтон. Той откри, че специфични компоненти в ечемичената трева изглежда спират няколко вида рак, включително левкемия, мозъчни тумори и рак на простатата.

Поради факта, че ечемичената трева изобилства от витамините А, B1, B2, C, фолиева киселина, B12, калций, желязо, калий, хлорофил и всичките 9 есенциални аминокиселини, тя помага за хелирането (изхвърлянето) на химикалите от тялото. Освен това, живите ензими, които ечемичената трева съдържа и които са хиляди на брой, помагат за неутрализирането и преборването на редица канцерогени, на които сме изложени в днешно време.

Чистият сок от млади ечемичени листа се определя също така за един от най-богатите източници на супероксид дисмутаза (S. O. D.), ензим, противодействащ на стареенето. Кенет Мънкрес, молекулярен биолог, и неговите колеги в Университета на Уисконсин проучиха няколко щама на един и същи вид мухъл—и откриха, че най-богатите на S.O.D. са онези, които живеят най-дълго.

SOD: естественият антиоксидант, побеждаващ заболяванията и стареенето

Изследванията на д-р Ричърд Катлър, биофизик в Националния институт по стареенето, също доказват, че продължителността на живота на много бозайници, включително на хората, е пряко пропорционална на количеството S.O.D. което те имат в телата си. Най-високите нива на S.O.D. са открити в хора и животни с най-голяма продължителност на живота. Понеже сокът от ечемична трева съдържа най-голямо количество S.O.D., от него напълно може да се очаква да отлага или дори да забавя процеса на стареенето  — и следователно, да удължава продължителността на живота на хората!

Ензимът S.O.D., съдържащ се в сока от ечемичена трева, функционира като супер ензим, който е опустошителен убиец, унищожаващ свободните радикали, които увреждат няколко елемента в клетката, включително ДНК-то. Когато голямо количество ДНК е увредено, клетките започват да умират и това допринася за процеса на стареене. Макар че не съществува позната субстанция или механизъм, които да спират протичането на стареенето да, все повече учени вярват, че S.O.D. има потенциала да забавя стареенето безкрайно.

Пшенична трева, малко познатата суперхрана

Хранителният й профил не само дава на ечемичената трева впечатляващо силни, борещи рака и противодействащи на стареенето свойства, но също така я прави идеален елемент, който да включваме в храната си. Само в една порция ечемичена трева се съдържат 7 пъти повече витамин С отколкото в един портокал; 30 пъти повече витамин В1 и 11 пъти повече калций отколкото в чаша краве прясно мляко от 240 мл; 5 пъти повече желязо отколкото в 1 ч.ч. спанак; и 4 пъти повече витамин B1 отколкото в две филии пълнозърнест пшеничен хляб.

Все повече диетолози и здравни специалисти също препоръчват ечемичена трева за лечението на и предпазването от болести като артрит, мигрени, астма, умора и стомашно чревни заболявания.  Д-р Хауърд Луц, бивш директор на Института за превантивна медицина във Вашингтон, Окръг Колумбия, препоръчва чаена лъжица сок от ечемик на прах в 240 мл вода ежедневно като част от програмата си посветена на това да изглеждаме 10 години по-млади. Сокът от ечемик на прах се продава в повечето магазини за здравословни храни, в магазини за хранителни добавки и онлайн.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/how-barley-grass-prevents-and-treats-cancer-and-slows-down-aging/

Снимка: Health Maven

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *