Пет суперхрани, които можете да си позволите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eggs

Много хора казват, че причината да не се хранят със здравословни храни е, че не могат да си ги позволят. Изследване, излязло по-рано тази година потвърждава, че по-здравословните храни и режими на хранене наистина струват по-скъпо като средна стойност. Резултатите показаха, че нездравословните храни струват около $550 по-малко на година от по-здравословните храни.

Най-големите разлики в цените бяха открити при месата и основаващите се на протеини храни, макар че авторите на изследването предупредиха, че заключението им се базира на сравняването на много здравословен начин на хранене, който включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци, както и риба с такъв, състоящ се от обработени храни, меса и зърнени храни, което означава, че разликата в цената се основава на относително краен контраст.

Въпреки това, едно нещо, което не е взето предвид е високата цена на здравеопазването, свързвана с яденето на лоша храна. Разликата в цената между яденето на здравословни и на нездравословни храни е от малко значение, ако се включат дългосрочните разходи за лечението на свързаните с храната или причинени от нея хронични заболявания.

От друга страна, множество семейства в цяла Америка и в други страни имат икономически затруднения, които могат да направят решението да се плаща повече за по-здравословни храни наистина трудно. За щастие, това не означава, че трябва да се откажете от плодове и зеленчуци – съществуват всъщност доста суперхрани, които помагат за постигането и поддържането на оптимално здраве.

Бобови растения

Всички видове боб са заредени с удовлетворяващите глада фибри, които ви карат да се чувствате заситени по-дълго време и в същото време поддържат здравето на сърцето. Те съдържат много протеини и много основни хранителни вещества като калций, калий и магнезий.

Изследванията показват, че консумацията на бобови растения снижава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и няколко вида рак. А бобът си остава евтина храна.

Банани

Бананите са чудесна евтина суперхрана. Те съдържат много витамин С и В6, богати са на каротеноиди и съдържат също по 3 грама фибри на 100 грама тегло и затова ви засищат и предпазват от неконтролируемия глад. Разбира се, те са познати също така и като Зареждащата с енергия храна на Майката природа” заради високото си съдържание на калий, спомагащо правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи на тялото.

Избирайте органични банани, за да избягвате пестицидите, средно, органичните банани не струват много повече от неорганичните.

Целина

Средно, органичната целина е съвсем малко по-скъпа от неорганичната. Яденето по четири стръка на ден се казва, че води до умерено снижаване на кръвното налягане поради високото съдържание на фталиди в целината, а това са фитохимикали, които се знае че поддържат здравето на сърцето.

Чесън

Добавянето на чесън към храната не е трудно, нито скъпо, но бие рекорди що се отнася до ползите за здравето. Той съдържа 70 активни фитохимикали и редовната му консумация е доказала, че снижава риска от рак на яйчниците, колоректалния и други видове рак.

За максимални ефекти от чесъна, първо счуквайте или нарязвайте на ситно скилидките и ги оставяйте до постоят 15 минути преди да ги загрявате. Освен това, непременно купувайте чесън местно производство. Чесънът от далечни страни обикновено не е органичен. Да, той може да струва доста по-евтино от органичния, но разликата в цената е съвсем минимална, ако вземем предвид здравето.

Яйца

Макар че яйцата от свободни кокошки са доста по-скъпи, те съдържат 13 основни хранителни вещества, включително протеин, който помага в битката с необуздания глад за по-малко здравословни храни по-късно през деня, както и помагат за поддържане на мускулната маса.

Яйцата имаха лоша репутация за известно време, заради доста високото си съдържание на холестерол; обаче бе доказано отново и отново, че консумацията на яйца помага за повишаването на полезния HDL холестерол, докато променя вредния LDL холестерол от дребния и плътен LDL вид, който е вреден, в едър LDL, който е доброкачествен. Яйцата са също така богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин и това спомага за значителното снижаване на риска от свързаните с възрастта заболявания на очите.

Сега вече нямате никакви извинения да не включвате суперхрани в храната си всеки ден!

– The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, Five Superfoods You Can Afford, 2 January 2014

http://www.thealternativedaily.com/yes-can-afford-superfoods/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140103

Снимки: islamabad.bolee.com  rld.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *