Две грешки в храненето унищожават мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Не ме интересува колко добре, слаби и без никакви бръчки сте. Ако мозъкът ви не работи като швейцарски часовник, всичко останало нищо не струва.

brain-health-fats

Пациентите ми очевидно знаят това. Те ме питат как да се грижат за него редовно. Така че аз винаги съм щастлив да споделя новината: поддържането на функциониращ мозък не е ядрена физика.

И освен това правилата на тази игра определено ще ви прозвучат познато. Защо ли? Защото предпазването на когнитивната функция започва по същия начин, както предпазването на останалата част от тялото: с храната.

Така че днес искам да обсъдя няколко „проблемни области”… започвайки с мита за диетите с ниско съдържание на мазнини.

Не мога да подчертая достатъчно силно колко опасен е този абсурден подход—най-вече за мозъка. Човешкият мозъкъ е 80 процента мазнини. Елиминирайте ги от храната си и ще ускорите влошаването на умствената си дейност.

Абсолютно задължително е да ядете много мазнини. Но не просто каквито и да било мазнини.

Мононенаситени мазнини—като масло от макадамия и масло от авокадо—те са най-добрият вид, който можете да ядете. Изследванията показват, че тези масла предпазват от влошаване на когнитивната функция на мозъка. Както го прави и мастната аминокиселина DHA (докозахексаенова киселина), както и подсилващите мозъка омега-3 мазнини, които се съдържат в рибеното масло. Това е причина, поради която препоръчвам вземането по 3000 мг EPA (ейкозапантаенова киселина)/DHA на ден.

И не само възрастните хора могат да извлекат полза от такъв режим на хранене. Всъщност, винаги моля родителите да дават много DHA на децата си като „буфер” за мозъка преди ваксинация. А повишеният прием може също така да помогне в справянето с ежедневните проблеми като ADD (разстройство с дефицит на вниманието) и проблеми с поведението.

Но знаете ли още какво може да помогне? Избягването на нездравословните, обработени храни.

Честно, някой някога отделял ли е време да си зададе въпроса защо децата са толкова зле със здравето в наши дни? Е, аз мога да ви дам поне една добра причина. Хранителен режим, съставен най-вече от чипс, бонбони, пица и газирани напитки може да предизвика значително влошаване на умственото здраве на всеки възрастен, камо ли на тийнейджърите (и на по-малките деца). Това е научно доказан факт.

Прочетете още по темата: Още двама виновници за замъгляването на мозъка

А проблемът може да започне (и обикновено го прави) много по-рано от тази възраст. Други изследвания свързват редовния поток от нездравословни храни през първите пет години от живота – и дори преди раждането—с проблеми в поведението на децата. Говорим за всичко от агресия, хиперактивност и гневни изблици, до тревожност, депресия и безпокойство.

Няма нужда да казвам, че възрастните са изложени на същия риск когато ядат твърде много силно обработени храни. Вероятно защото това ги лишава от толкова много хранителните вещества. И им предоставя единствено празни калории и токсични химикали.

Изхвърлянето на боклука от храната, която ядете и заместването й с полезни мазнини ще подобри ли функционирането на мозъка? Несъмнено. Тогава защо медицинската общност все още така да се шокира от тази новина?

Тя със сигурност не шокира вас, нито мен. И аз някак се съмнявам, че щеше да шокира и дядовците и бабите ни. По тяхно време не е трябвало да се избира между нездравословните храни и истинската храна. Защото в повечето от времето всичката храна е била истинска.

Но някъде във времето, медицината пое в погрешната посока и по неправилния път. И ето ни днес. Опитваме се да оправим всеки проблем с хапчета, когато просто е нужно да започнем да обръщаме повече внимание на това какво слагаме в хладилника… и в устата си.

Искате по-конкретни неща? Приготвил съм ги за вас. Но тук нямам повече място, затова можете да ги прочетете тук. Останете на линия за още статии по въпроса.

Д-р Фред Пескаторе

Източник: Reality Health Check, Two all-American mistakes that will rot your brain, 10 March 2014

Снимка: Passnownow

Прочетете още по темата:

Лесни съвети как да ядем полезни мазнини на всяко хранене

За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *