Лесни съвети как да ядем полезни мазнини на всяко хранене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hi-fat-food-400x400

Тялото ви се нуждае от здравословни мазнини, така че яденето на здравословни мазнини с всяко хранене снижава риска ви от сърдечно заболяване или диабет тип 2 като забавя инсулиновия отговор на тялото и стабилизира нивата на кръвната захар. Широкомащабно изследване с 32000 участнички показа, че жените, които ядели храни с най-висок гликемичен индекс, които именно храни най-бързо повишават кръвната захар, са в два пъти по-висок риск от сърдечно заболяване в сравнение с жените, които ядели храни с най-нисък гликемичен индекс. Мазнините не покачват нивата на кръвната захар и са абсолютно необходими за правилната функция на мозъка, сърдечно-съдовото здраве, метаболизма, отслабването, енергията, имунната функция и възпалителния отговор на тялото.

За какво още са полезни мазнините: Забранената храна, която парира рака

Готвене със здравословни мазнини

Лесен начин за добавяне на здравословни мазнини към храната е да се готви със здравословно олио. Време е да спрете да използвате растителни масла като тези от шафран, царевица, рапица (канола) и соя. При излагане на топлина тези олиа окисляват мастните киселини и ги превръщат в дегенеративни мазнини, които могат да запушат кръвоносната, лимфната и храносмилателната системи. Кокосовото масло и маслото от авокадо обаче запазват структурната си цялост когато са изложени на топлинна обработка и са безопасни за готвене. Всъщност, маслото от авокадо доказано подсилва усвояването на хранителните вещества, с които се свързва, което го превръща в чудесен салатен дресинг и в лесен начин за добавяне на здравословна мазнина към храната.

Полезно е да знаем: Реабилитацията на свинската мас от витамин D и полезен холестерол до божествен вкус в кухнята

Ядене на омега мастни киселини

Омега-3 мазнините са есенциални мастни киселини, които тялото не може само да произвежда. А това означава, че трябва да ядете много студеноводни риби като сьомга, сардина и херинга. Можем да споменем и растителните омега-3 мазнини в конопеното и лененото семи и в семената чиа и орехите, но последни изследвания показват, че тялото не усвоява омега-3 от растителен произход така добре, както тези от животински произход (Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни). Омега-3 мастните киселини са жизнено важни за остротата на мозъка и за познавателната функция, сърдечното здраве и здравословния възпалителен отговор.

Още по темата: За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините

Списък на здравословни мазнини

Забранявате си да ядете мазнини от толкова дълго, че вече не знаете откъде да започнете, нали? Опитайте следните полезни мазнини за начало:

  • Авокадо
  • Зехтин и маслини
  • Масло (да наистина, маслото не е враг когато го ядете в умерени количества!)
  • Яйца от свободни кокошки
  • Черен шоколад
  • Сирене
  • Мазни риби
  • Ядки
  • Пълномаслено кисело мляко

Даника Колинс

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/5-minute-health-tip-eat-healthy-fats-with-every-meal/

Снимка: www.care50.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *