Защитава ли кафето черния ви дроб? Учени казват, Разбира се!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Coffee-protects-liver

Първа ще го потвърдя. Малко съм предубедена по отношение на кафето. Обичам всичко свързано с него от топлата му примамлива миризма до богатия му вкус.

И със сигурност няма нищо лошо, че изследване след изследване потвърждават, че кафето не просто е вкусно. То е и полезно.

А сега (статията е от 18 юни 2018 година), екип от изследователи от Училището за обществено здраве Блумберг при Университета Джонс Хопкинс казва, че навикът редовно да пием кафе може да ни предпази от влизането в болница.

Дългосрочното изследване проследява повече от 14000 души в продължение на невероятните 26 години. И като много други изследвания на кафето, то се основава на наблюдението. Това означава, че то не е предназначено да доказва пряко причина и следствие.

11 начина за ефикасно прочистване на черния дроб

Но това не прави резултатите по-малко впечатляващи.

Навикът да пиете кафе може да ви предпази от влизането в болница

Според екипът, участниците в изследването, които пиели по 3 и повече чаши кафе на ден било 21 процента по-малко вероятно да се озоват в болница поради каквото и да било чернодробно заболяване.

Като цяло участниците пиели по средно малко под две чаши от по 240 мл кафе на ден. Но пиенето на малко по-голямо количество изглеждало по-полезно.

И дори след като поправили заключенията си така, че те да взимат под внимание и други фактори като раса, ниво на доходи, здравословни проблеми и дори начин на хранене, изследователите казват, че кафето продължава да доказва, че е супер звезда по отношение на здравето на черния дроб.

Най-важните 5 причини да прочистите черния си дроб – днес!

Пиенето на кафе се свързва с по-малко чернодробни заболявания

Например, в мета анализ изследователите комбинираха данните от повече от 200 наблюдателни изследвания и 17 изпитания. И те откриха, че пиенето на кафе се свързва с далеч по-нисък риск от свързани с черния дроб заболявания.

Включително…

  • 27 процента по-нисък риск от чернодробна фиброза
  • 29 процента по-нисък риск от неалкохолно мастно чернодробно заболяване
  • 39 процента по-нисък риск от цироза на черния дроб

Ето защо експертите казват, че не са изненадани от резултатите от това ново изследване. Науката изяснява, че хората, които пият кафе са в далеч по-нисък риск от чернодробно заболяване.

Но черният ви дроб не е единственият орган, който обича кафето. Оказва се, че пиенето на кафе поддържа здравето на още няколко части на тялото.

По чаша кафе на ден пази от увреждане на ретината

Още 3 части на тялото извличат полза от кафето

Следват други три органа, за които пиенето на кафе може да е полезно…

1. Мозъкът:

Има причина да смятате, че постигате повече след изпиването на чаша кафе. Експертите казват, че пиенето на кафе наистина ни прави по-будни и фокусирани.

Разбира се, приносът за това е на кофеина. Той усилва действието на невротрансмитерите и така подсилва дейността на мозъка. Ето защо, изследванията още от осемдесетте години на миналия век показват, че кофеинът подобрява цялостно познавателната функция, паметта и времето на реагиране.

Но ползите за мозъка може би не свършват дотук. Изследователите виждат връзки и между пиенето на кафе и по-ниския риск от болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Изхвърлете токсините в съня си, спасете мозъка си

2. Сърцето:

Ако избягвате пиенето на кафе, защото мислите, че то е вредно за сърцето ви, можете да спрете. Всъщност, изследователите казват, че е точно обратното. Изследване на Харвард откри, че пиенето на по две до четири чаши кафе на ден се свързва със снижен риск от сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност и сърдечни удари.

Друго голямо изследване откри, че пиещите кафе е далеч по-малко вероятно да се окажат в болница заради нарушен сърдечен ритъм от хората, които не си позволяват да пият кафе. А в други изследвания бе разкрито, че хората, които пият по две чаши кафе на ден е 20 процента по-малко вероятно да получат сърдечен удар от хората, които пият по-малко кафе.

Пречистете всички кръвоносни съдове и сърцето си с тази натурална напитка!

3. Дебелото черво:

Пиенето на кафе може да помогне дори в защитата на дебелото ви черво. Важно изследване, проследяващо половин милион души разкри, че участниците, които пиели по четири до пет чаши кафе на ден имали 15 процента по-нисък риск от колоректален рак от хората в изследването, които не пиели кафе.

Друго изследване, проведено в Университета на Калифорния донесе дори по-добра новина за пиячите на кафе. Според изследването, дори и умереното пиене на кафе на една до две чаши на ден се свързва с 26 процента по-нисък риск от колоректален рак. А големите фенове на кафето, пиещи повече от две и половина чаши кафе на ден са в до 50 процента по-малък риск от рак.

Изводът? Пийте кафе без угризения. Но не забравяйте, че ако добавяте захар или подсладител, можете да унищожите всички ползи. Пийте го черно или с мъничко истинска, пълномаслена сметана, ако предпочитате.

Алис Джейкъб

Прочетете още за кафето:

ИЗСЛЕДВАНЕ: Кафеен екстракт гори мазнини докато спите

Три хитри начина да направите КАФЕТО си супер здравословно

Феновете на кафето обират печалбите

Източник:

https://healthiertalk.com/coffee-drinking-protect-liver/

Снимка: Organifi Green Juice

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *