По чаша кафе на ден пази от увреждане на ретината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

so-thich-cafe-noi-gi-ve-tinh-cach-cua-ban_5

Итака, Н.Й. – Ето още една причина хората, които обичат кафе да ликуват! Освен енергията, с която ви зарежда кафето, изследователите на храни казват, че можете да се възползват от още една полза за здравето си от ежедневната чаша ароматна течност: то ви спасява от влошаването на зрението и от възможно ослепяване поради дегенерация на ретината, причинена от глаукома, стареене и диабет.

Суровото кафе представлява, в средни стойности, само 1 процент кофеин, но съдържа от 7 до 9 процента хлорогенна киселина, силен антиоксидант, който предотвратява дегенерацията на ретината при мишки, според изследване на Корнел, публикувано в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ретината е тънък слой тъкан във вътрешната страна на задната стена на окото, изграден от милиони, чувствителни на светлина клетки и от други нервни клетки, които посрещат и препращат зрителната информация. Това е също така една от най-метаболитно активните тъкани, нуждаеща се от високи нива кислород, което я прави уязвима от оксидативния стрес. Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и до загуба на зрението.

Изследването е „важно за разбирането на функционалните храни, или с други думи на естествените храни, които осигуряват полезно за здравето действие”, казва Чанг И. Лий, професор по хранителни науки и главен автор на изследването. „Кафето е най-популярната напитка в света и ние проучваме каква полза за здравето може да се извлече от този факт”.

Предишни изследвания са доказали, че кафето също така намалява риска от хронични заболявания като болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, болестта на Алцхаймер и свързаното с възрастта влошаване на когнитивната функция.

 

Мелиса Осгуд 

Източник:A cup of coffee a day may keep retinal damage away, 6 Мау 2014

http://mediarelations.cornell.edu/2014/05/06/a-cup-of-coffee-a-day-may-keep-retinal-damage-away/

Снимка: m.tintuconline.com.vn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *