ИЗСЛЕДВАНЕ: Кафеен екстракт гори мазнини докато спите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Аз със сигурност не се престаравам да търся положителни новини относно любимата си напитка, кафето. Осъзнавам, че понякога може да ви се струва, че е така, понеже рядко минава седмица без да съобщавам поредна полза от кафето.

Heap of Indian Malabar green unroasted coffee beans

Истината обаче е че вълнуващите нови изследвания с кафе сякаш сами се озовават на бюрото ми. Новината тази седмица (статията е от 22 май, 2017 г.) е за хлорогенната киселина, мощен полифенол, съдържащ се в кафените зърна.

Нивата на този мощен фитонутриент са далеч най-високи в суровите или зелени кафени зърна. Но въпреки това можете да намерите известно количество и в някои печени зърна, както и в сутрешната си чаша кафе.

Ето защо всички изведнъж започнаха да добавят масло в кафето си

Ако редовно четете статиите на сайта ни и преводните статии от сайта Healthier Talk, вероятно вече знаете нещичко за способността на кафето да гори мазнини. Всъщност, сайтът Healthier Talk първи започнахме да пишат за хлорогенната мазнина (CGA), и за потенциалното й въздействие върху метаболизма още преди поне шест години.

А сега ново изследване от Япония показва, че открай време те са на прав път.

Повече за това ново изследване ще ви предложим след малко. Но нека първо да хвърлим бърз поглед на по-ранни изследвания, които вече са ни предоставяли събуждащи сетивата факти за това как кафето може да ни помогне да подобрим метаболизма си.

Феновете на кафето обират печалбите

CGA улеснява блокирането на напълняването

Животински изследвания ни дадоха първите загатвания, че хлорогенната киселина (CGA) може да ни помогне в битката с напълняването. Когато изследователите добавят екстракт от зелени кафени зърна в храната на мишките, те се вталяват, отслабват и губят тлъстините в областта на корема си.

В друго изследване, изследователите опитват да накарат няколко групи мишки да надебелеят като ги хранят с висока на мазнини храна. И се оказва, че групата, в която CGA била добавяна към храната, мишките сякаш носели щит против мазнини.

Те качили значително по-малко тегло—включително и от типа коремни тлъстини, от който всички се страхуваме най-много—за разлика от мишките от контролната група. И това не е всичко. Изследователите съобщават, че мишките, които получават хранителната добавка с CGA имат също така значително по-ниски нива на лептин и инсулин.

Лептинът често бива наричан „хормона на глада”. Той е химическото вещество, което ви кара да усещате силен глад, карайки ви да ядете. А инсулинът, разбира се, е хормонът, който позволява на клетките ви да преобразуват захарта в кръвта ви в енергия. Хронично високите нива на инсулин се свързват със затлъстяване и с други здравословни проблеми.

Три хитри начина да направите КАФЕТО си супер здравословно

Отслабвайте с хлорогенна киселина

Когато става дума за хората, ранните изследвания с екстракт от зелени кафени зърна също са обещаващи. Всъщност, изглежда все едно кафените зърна са сътворени именно за нас хората, защото експертите казват, че хлорогенните киселини в кафето са невероятно лесно усвоими и метаболизирани от организма.

В малко рандомизирано контролирано изследване 30 доброволци с наднормено тегло били разделени в две групи. И на двете групи давали разтворимо кафе, което да пият в продължение на период от 12 седмици. Но в едната група кафето било подсилено с 200 мг екстракт от зелено кафе.

4 елемента превръщат кафето в лечебна храна

Групите не били помолени да направят каквито и да било други промени в начина си на хранене или във физическите си упражнения, но щастливците, които получавали екстракта свалили 221 процента повече тегло от контролната група.

Доброволците в контролната група свалили по 1.7 кг. Добър резултат при положение, че от тях не се изисквали никакви допълнителни усилия. Но хората, които получавали екстракт от зелено кафе свалили по 5.4 кг, както и свалили процента на телесните си мазнини с 3.6 процента.

В друго двойно-сляпо, плацебо контролирано, кръстосано, публикувано в списанието Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, мъжете, които пиели подсилена с CGA напитка в продължение на четири седмици имали снижени нива на глюкозата на гладно, и изгаряли значително повече енергия от плацебо групата.

Предпазва ли кафето от инсулт?

А това ни връща към новото изследване, което споменах по-горе.

Сваляйте 50% повече мазнини със зелено кафе

Оказва се, че CGA може да задейства горене на пълна скорост докато спите, според изследване, публикувано в списанието British Journal of Nutrition. Когато доброволците пили напитка, съдържаща 600 мг CGA само пет дни, те повишили рязко средно с 50 процента разграждането на складираните в тялото си мазнини в сравнение с участниците пили контролната напитка.

Японските изследователи казват, че CGA може да се използва за снижаване на телесните мазнини и да помага за предпазване от затлъстяване. И като неочакван бонус – особено за хора, притеснени дали кафето няма да ги държи будни през нощта – оказва се, че хората, които взимат екстракт от зелено кафе заспиват около 43 процента по-бързо от участниците в контролната група, снижавайки времето от средно 16 на 9 минути.

По чаша кафе на ден пази от увреждане на ретината

Необходими са още изследвания, за да разберем как точно хлорогенната киселина прави трика си с метаболизма, но вече е ясно, че екстрактите от зелено кафе може да помогне в усилията за отслабване. Хранителните добавки с CGA се продават в магазините за здравословни храни и онлайн, а екстрактът от кафени зърна често се съдържа в по-сложните формули за отслабване, също така.

от Алис Джейкъб

Италианското еспресо намалява риска ви от рак на простатата наполовина и това не е платена реклама!

 

Източник:

https://healthiertalk.com/study-bean-extract-burns-through-fat-while-you-sleep/

Снимка: iStock

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *