10 неща за които никога не трябва да се извинявате

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Актът на поднасяне на извинение или оправдание не означава, че сте прави или че грешите, той просто означава, че цените взаимоотношенията с човека на когото се извинявате повече от своето его.

Ако сте честни със себе си, то вие ще знаете, че не всички хора в живота ви ще подкрепят всяко решение, което взимате.

Хората ще ви съдят. Това е неизбежно. Но това не означава, че трябва да се извинявате за вземането на решения, с които те не са съгласни.

im sorry

Принизявайки се като се извинявате за неща, за които вие не съжалявате, само ви отнема частица от това кои сте. Струва си да си изградите навика да бъдете честни с другите. Започнете с това да не се извинявате за следните 10 неща.

1.      Миналото си

Имате ли приятели или членове на семейството, които няма как да не споменават един и същи случай отново и отново? Когато при това става дума за нещо, случило се преди 10 години? Използват ли го те все още, за да ви манипулират?

Вашето минало е само това. То е вашето минало.

Всеки прави глупави грешки. Някога всички сме били неразумни тийнейджъри. И стига то да не е все още част от това кои сте днес и да сте си простили за грешките, случилото се в миналото не трябва да е в списъка на нещата, за които да се извинявате и оправдавате.

2.      Сексуалните си предпочитания

Момичета или момчета харесвате? И двата пола? Наслаждавате се на секс с множество партньори? Изобщо не обичате секса?

Сексуалните ви предпочитания са вашите сексуални предпочитания. Точно както никога не бихте се извинили, че харесвате зеления цвят, след като най-добрият/ата ви приятел/ка харесва синия цвят, вие не трябва да се извинявате са онова, което харесвате или не що се отнася до секса.

Истината е, че това не засяга никого, освен вас. Откровено казано, това не е тяхна работа. Но за жалост, хората се засягат, ако предпочитанията ви не отговарят на традиционните разбирания. Стига действията ви да са по взаимно съгласие, онова, което правите в личния си живот трябва да си остане лично, но дори и да се разчуе, не е необходимо да се извинявате.

3.      За това, че отстоявате нещата, в които вярвате

Хората карат ли ви да се чувствате виновни за това, че отстоявате ценностите, в които вярвате и убежденията си? За жалост родителите ни, приятелите, и дори непознати хора са много добри в това да ни обвиняват, когато нашите убеждения не съвпадат с техните.

Но вместо да направите стъпка назад и да се извините, защото отстоявате себе си, приемете това като възможност да отстоите себе си за пореден път.

Този вид отстояване ще ви даде сила и ще укрепи самоувереността ви.

4.      За това, че давате честното си мнение

Да кажем, че вашата приятелка ви попита дали косата й изглежда зле, и настоява честно да й кажете какво мислите. Вие казвате, да, не изглежда добре. Само че тя се вбесява и избухва в лицето ви, казвайки, че наранявате чувствата й.

Звучи ли ви познато?

Първата ви реакция вероятно е да я утешите, да кажете, че съжалявате и че косата й не изглежда толкова зле. Но не трябва да го правите, особено, след като ви е помолила да сте искрени.

Честността се свързва с по-добро здраве, казва Американската психологическа асоциация. Не трябва да се отказвате от мненията си, нито да се извинявате за тях. Това е в интерес на доброто ви психическо и физическо състояние.

5.      За това, че изразявате емоциите си

Наричали ли са ви „бебе”, задето плачете или луди, защото изразявате радостта и вълнението си? А вие какво правите в такъв случай? Извинявате се, че показвате чувствата си?

Положението е до болка познато.

Изразяването на емоции е поведение на здрав човек, и не е нещо, което трябва да правите скришом. Всъщност, изразяването на емоциите – дори и само в дневник – доказано ви прави по-щастливи, понеже ви помага да се справяте по-добре с живота си.

6. За това, че изтривате приятели във Фейсбук

Нека бъдем честни: Не всички ваши приятели във Фейсбук са ви приятели наистина. Изтриването на хора, които ви тормозят или дразнят, които са клюкари или са ви отявлено неприятни защитава доброто ви здраве.

Необходимо ли е да оправдавате тази си стъпка? Определено, не.

7. За това, че прекарвате време с хора, които ви правят щастливи

Имате ли приятели – или вероятно родители – които мразят хората, с които дружите? Те не само ви поднасят за избора ви на приятели или на половинката ви. Те всъщност ви подценяват заради това.

Но изборът не е техен.

Този човек прави ли ви щастливи? Приятно ли ви е да сте с него/нея?

Никога не трябва да се извинявате за това, че правите нещо, което ви прави щастливи, включително, за това, че дружите с човек, когото другите може да не одобряват.

8. За това, че прощавате на някого

Някога прощавали ли сте на някого, а после приятелите ви се чудят защо сте го направили? Те искат да продължават да ритат задника на нарочения, когато вие вече сте доволни, че сте се освободили от ситуацията.

Прошката е още едно от нещата, които могат да подобрят психическото ви здраве, така че не си струва да се извинявате за това, че сте простили някому.

9. За това, че сте СЕБЕ СИ

Вие някак странни ли сте? Понякога изперквате?  Може би сте малко прекалено самоуверени?

И харесвате ли се такива, каквито сте?

Тогава това е единственото оправдание, от което се нуждаете, за да продължавате да сте който сте. Ако това не се харесва на другите, проблемът си е техен. Не трябва да се извинявате за предпочитания и действия, които ви определят като личност – стига да знаете, че харесвате тази личност.

10. За това, че следвате мечтите си

Това за жалост е нещо, за което твърде много хора се извиняват. Мечтаете ли да напишете бестселър? Ами, да станете известен танцьор? Или може би мечтаете просто да имате деца някой ден.

Всички тези мечти се нуждаят от подготовка, но за жалост, независимо от това каква мечта преследвате, все някой критично ви следи.

Чували ли сте родителите си да критикуват избора ви на професия? Приятелите ви смеят ли се на усилията ви да развивате таланта си?

Думата „извинявай” нито веднъж не трябва да излиза от устата ви. Вместо това, трябва да казвате „гордея се със себе си за това, че преследвам мечтите си”.

apologizing

Източник:

http://goweloveit.info/lifestyle/10-things-you-should-never-have-to-apologize-for/?utm_source=taboola&utm_medium=referral

Снимки: restlessimaginations.blogspot.com; plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *