Маслената киселина и нейните ползи за здравето ни, включително за кръвната захар

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

maslena-kiselina

Маслената киселина внезапно се превърна в новина на първа страница. Вълнуващо ново изследване (статията е от 13 март, 2018 г.) за стомашните бактерии и диабет тип 2 накара всички да говорят за нея. Единственият проблем е че повечето хора никога не са чували за това вещество. Нека оправим това на мига.

Маслената киселина, наречена още бутанова киселина, е късоверижна мастна киселина. Тя се съдържа естествено в някои храни. А и здравословните бактерии в стомаха я произвеждат когато ядем определени видове храни също така.

Бактериите в стомаха и червата ви обичат маслената киселина. Всъщност, маслената киселина е предпочитаният от тях източник на енергия и те процъфтяват когато са заобиколени от голямо количество от нея.

Но се оказва, че това далеч не е единствената полза на тази силна мастна киселина. От по-добра кръвна захар до спомагане изграждането на бариера срещу рак, маслената киселина (BTA)—понякога наричана бутират—може да ви помогне да сте здрави.

Ще ви представим още ползи от маслената киселина след малко. Но първо нека видим откъде идва маслената киселина (BTA).

Резистентната скорбяла убива рака на дебелото черво, вижте как

Повишете нивата си на маслена киселина със следните храни

Ще откриете маслена киселина във висококачественото масло ги (пречистено масло, вижте рецептата по-долу) и в кравето масло от животни, хранени на паша. Животинските мазнини, растителните масла, сиренето пармезан и някои ферментирали напитки с комбуча също я съдържат.

Можете да подсилите производството на маслена киселина в тялото си като се храните с правилните храни. По-конкретно със здравословните, богати на фибри, резистентни на пребиотици скорбяли.

Тези скорбяли буквално устояват на храносмилането, докато не достигнат до тънките черва. Щом попаднат там, чревните бактерии ги поглъщат и докато те ферментират, произвеждат маслена киселина.

Пробиотици и пребиотици: Каква е разликата?

Храните, съдържащи резистентна скорбяла включват…

  • Зелени (недоузрели) банани
  • Леща
  • Ерусалимски артишок
  • Бобовете пинто, черен и гарбанзо
  • Джикама
  • Листа на глухарчето
  • Ядки кашу

Неузрял плод унищожава рака

 А сега да се върнем към ползите.

Ползи от маслената киселина, за които трябва да знаем

Храната, богата на съдържащи много фибри плодове, зеленчуци, зърнени храни и органични мазнини от хранени на паша животни—включително и резистентните скорбяли, за които говорихме преди малко—могат да подобрят баланса на бактериите в стомаха и червата ви, да подсилят нивата ви на маслена киселина и да подобрят здравето ви.

1. По-добра кръвна захар:

Вече силно се съмнявахме, че маслената киселина би могла да помогне при инсулинова резистентност. Животинските изследвания показваха, че приемът на тази мастна киселина може да подобри нивата на кръвната захар и на чувствителността към инсулина. А изследвания с хора откриха, че поддаващите се на ферментация фибри (като произвеждащите маслена киселина резистентни скорбяли) подобряват и чувствителността към инсулина.

90% от заболяванията започват в дебелото черво. Ето как да ги избягвате и да защитавате тялото си

Ние дори знаехме, че в стомаха и червата на хората с диабет тип 2 има далеч по-малко здравословни, произвеждащи маслена киселина бактерии.

Сега ново изследване наля масло в огъня. Китайски изследователи разделят участниците в две групи. Едната група яде храна с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Другата група яде храна с високо съдържание на фибри (подсилващи производството на маслена киселина) с много зеленчуци, пълнозърнести храни и семена.

И двете групи пиели лекарство, което създава изкуствена версия на това как действат резистентните скорбяли. Акарбозата кара хората да храносмилат скорбялите по-бавно, така че те достигат в тънките черва цели, където полезните бактерии могат да се нахранят с тях.

Кандида засяга над 500 милиона души – как да се предпазваме

Впечатляващите 89 процента от участниците, които се хранели с полезна за маслената киселина и съдържаща много фибри храна имали значително подобрение както на броя на произвеждащите маслена киселина полезни стомашни бактерии, така и на кръвната си захар. Но и участниците, които ядели храна с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати имали ползи от забавеното си храносмилане. С покачването на нивата им на маслена киселина, 50 процента от тях също се сдобили с по-добри нива на кръвна захар.

И разбира се вие не се нуждаете от лекарство, което да имитира тези ползи. Вие просто можете да помогнете нивата на маслената ви киселина да се покачат като ядете правилните храни.

Убий апетита с този вид фибри

2. Държи рака под контрол:

Маслената киселина може също така да ви помогне да се предпазите от рак на дебелото черво. Изследвания откриха, че мощната мастна киселина има способността да убива (като причинява програмирана клетъчна смърт или апоптоза) на раковите клетки в дебелото черво.

Нормалните клетки имат вграден биологичен часовник, който им казва кога да умират. Раковите клетки пренебрегват тези указания и продължават да растат безконтролно. Но маслената киселина сякаш е способна да модифицира раковите клетки така, че те да преодоляват резистентността си към нормално програмираната им смърт и да умират.

Изследователите смятат, че по-високите нива на маслена киселина, които си набавяме когато ядем висока на фибри храна намаляват риска ни от рак на дебелото черво.

Заболявания причинявани от нездравословните стомашни бактерии

3. Бори се с възпалението:

Една от най-всеобхватните ползи на маслената киселина е способността на тази мастна киселина да се бори с възпалението. Маслената киселина помага за потискането на възпалителния отговор на Т-клетките в тялото.

В реалния свят това означава, че тя може да има големи ползи за хората, страдащи от възпалителни или автоимунни заболявания, включително от болестта на Крон, улцерозен колит, синдром на дразнимото черво и диабет тип 1.

И потенциалните ползи от маслената киселина изобщо не свършват дотук. Нарастващи доказателства сочат, че тя може да ни помогне да отслабваме като подобрява баланса на бактериите в стомаха и червата ни.

19-те най-полезни пребиотични храни, които е добре да ядете

Продават се хранителни добавки с маслена киселина. Но най-добре е да подсилваме нивата си на маслена киселина посредством храната, която ядем когато това е възможно. Яжте повече храни, които са естествено богати на тази мастна киселина като ги и истинско, натурално краве масло. И яжте много заредени с фибри пребиотични храни и резистентни скорбяли.

Алис Джейкъб

Как да си приготвяме ги: Ги – 15 изключителни ползи и рецепта

Източник:

https://healthiertalk.com/butyric-acid-benefits/

Снимка: HealDove

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *