Кандида засяга над 500 милиона души – как да се предпазваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

candida-overgrowth

Кандида е род гъбички и е най-често срещаният причинител на гъбични инфекции в света. Гъбичките са едноклетъчни организми и могат да причинят инфекции когато растат по мембраните на лигавиците в тялото.

Статистиката за разпространението на кандида е поразителна. Предполага се, че 75% от всички жени в зряла възраст (в детеродна възраст) ще бъдат засегнати от вулвовагинална кандидоза (VVC) поне веднъж през живота си – това са повече от 2.7 милиарда жени. От тях, приблизително 150 милиона страдат от повтарящи се пристъпи на заболяването. И това не е единственият възможен тип на кандида инфекция или на част от тялото, където тя може да се прояви.

Има редица дискусионни твърдения за кандида; като тя се вини за множество заболявания. Тези твърдения са трудни за доказване. Едно нещо, което се знае за кандида е, че инфекцията нормално живее в храносмилателния тракт, така че в известен смисъл всеки „има кандида”! Обаче, при нормални условия тя не причинява инфекция или болест.

Кандида: Тихата епидемия

По правило кандида живее в хармония с много различни други микроорганизми и всъщност извършва важни функции. Проблем възниква когато нещо наруши баланса на бактериите в тялото и това позволи на гъбичните организми да се размножават и да завладеят всички здрави микроорганизми.

Кандида обичайно живее в чревния тракт, устата, гърлото и гениталиите, обаче тя може да проправя дупки в чревния тракт, да навлиза в кръвотока и след това да достига до всеки орган в тялото. И онова което влошава нещата още повече е че тя отделя повече от 70 различни токсина в тялото. Някои хора могат да добият алергия към самата кандида.

След като тези издръжливи гъбички пролиферират в тялото, те всяват хаос по много начини и причиняват много често срещани страдания, болести, синдроми и заболявания.

Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Според Центъра за контрол на заболяванията, инвазивната кандидоза е най-често срещаният вид на свързана със здравеопазването инфекция – обаче, въпреки ежегодните продажби на изписваните без рецепта вагинални противогъбични средства за стотици милиони долари, според статистиката, кандида инфекциите в САЩ се увеличават през последните 20 години.

Кандида инфекциите могат да се появят във всяка част от тялото, в която има лигавица и това се случва обичайно в устата, гърлото и женските гениталии. Центърът за контрол на заболяванията съобщава за появата се гъбичката Candida auris, като за потенциална глобална заплаха за здравето, причиняваща хоспитализация в целия свят, и която е „резистентна към всичките три основни класа противогъбични лекарства. (Забележка на редактора – обмисля ли се употребата на натурални лекове? Не! Чували ли сте някога за гъбични инфекции, които стават резистентни към натуралните лекове? Не!)

Кандида албиканс: симптоми и домашен тест за проверка

Системна / инвазивна кандидоза

Инвазивната или системна кандидоза се появява когато инфекцията се разпространи от мукусните мембрани (лигавицата) в кръвта. Това е сериозна инфекция, която може да засегне кръвта, сърцето, мозъка, очите, костите или други части на тялото. Диагнозирането може да е трудно понеже симптомите варират в зависимост от засегнатия орган. Обичайни лечение са оралните или венозно вливани противогъбични лекарства.

10 признака за свръхрастеж на кандида (и какво да правим)

Признаци и симптоми на кандидоза:

Вагинални инфекции: сърбеж във вагината и вагиналния отвор, болезнено сношение и/или уриниране, възпаление (зачервяване и отичане) на вагиналния отвор, вагинална болка, воднисто вагинално течение или гъсто бяло течение без мирис

Инфекции в устата (орална млечница): бели лезии по езика, вътрешната страна на бузите, небцето, венците и сливиците (много подобно на извара), възпаление на устата, дисфагия (затруднено преглъщане), напукване в ъглите на устата, проблеми с вкуса

Системна кандидоза: Симптомите могат да включват висока температура и втрисане, които не минават при взимането на антибиотици.

Няколко натурални начина за справяне с кандида инфекция:

1. Храна – „Кандида диетата” изключва захарта (считана за враг #1!), бялото брашно, алкохола, кафето, основава се на намален прием на съдържащите скорбяла зеленчуци (моркови, репички, сладки картофи, пащърнак, картофи) и плодове – и включва свежи органични, приготвяни на пара и несъдържащи скорбяла зеленчуци, ориз, просо, здравословни мазнини като кокосово масло, и много чиста вода, туршии от зеленчуци, манука мед, чесън, семена чиа, куркума, лимонов сок, ябълков оцет. Някои експерти посочват, че кандида подсилва пристрастеността към захарта.

Кандида няма шанс срещу това естествено масло

2. Кисело мляко и мед външно – При вагинални инфекции най-добрият начин все още е да се потърси лекарски съвет за това кои кремове и орални лекарства можете да взимате за справяне с инфекцията. Обаче, няколко изследвания се фокусират върху ползите от използването на кисело мляко (колкото и неконвенционално да изглежда това) върху засегнатите места. Дарвиши и екипът му публикуваха изследване през 2015 година за значителните терапевтични ползи от използването на натурално (пробиотично) кисело мляко и мед при вагинална кандидоза, като с това се постигат сходни резултати на тези при употребата на антибиотичен вагинален крем (клотримозол). Използвайте натурален чист мед не от големите марки, понеже някои могат да са размесени с високо фруктозен царевичен сироп или HFCS!)

Освободете се от сладката заблуда… за HFCS

3. Устна хигиена Млечницата в устата е малко по-лесна за контролиране, като вниманието пада върху добрата орална хигиена за предпазване от и лечение на оралните кандида инфекции. Мийте зъбите си с четка поне по два пъти на ден и ги почиствайте с конец поне веднъж. Не забравяйте да сменяте редовно четката си за зъби, особено по време на и след като инфекцията бъде премахната. Избягвайте да използвате вода за уста (освен ако не ви е предписана от лекаря), защото тя може да раздразни лезиите или да причини появата на нови в устата. Водата за уста също така може да промени нормалните микроорганизми в устата и да забави процеса на заздравяване. Използвайте солена вода за жабурене. Разтворете половин чаена лъжица сол в чаша вода и добре нажабурете цялата си уста няколко секунди. Изплюйте водата, не я гълтайте.

Естествена вода за уста, 4 рецепти

4. За кърмачките се препоръчва да използват тампони за попиване на кърмата (и да избягват пластмасовите тампони, защото те са идеалното място за растеж на кандида). Тампоните могат да спрат инфекцията да не се прилепва към дрехите. Ако използвате тампони за многократна употреба, не забравяйте да ги перете и дезинфекцирате добре.

5. Обща чистота За справянето, както с вагинална, така и с орална кандидоза, спазвайте добра хигиена. Къпете се всеки ден и не забравяйте да почиствате гениталиите си; обличайте добре изпрани дрехи и сменяйте бельото си всеки ден.

6. Пробиотиците се считат от редица научни изследвания за потенциален лек за кандида.

7. Чорапи и обувки Сменяйте чорапите си много често. По два пъти на ден или по-често е добре. Ако страдате от гъбични инфекции по краката, носенето на различни обувки вместо на едни и същи всеки ден също може да е полезно. Употребата на  UVC (стерилизиращи с ултравиолетова светлина) лампи – от типа за поставяне в обувките за убиване на гъбички – също може да е полезна.

 

Източник:

http://herbsandhealth.net/this-fungus-affects-over-500-million-people-how-to-protect-yourself/
https://simpleantiagingsecrets.com/

Снимка: simpleantiagingsecrets.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *