Подгответе тялото си за сезона на сърдечните удари

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

heart-attack-ready

С наближаването на студеното време знаем, че трябва да се пазим от по-незначителни заболявания като грип и настинки. Но какво да кажем за по-сериозните заболявания… като сърдечните удари?

Изследванията показват, че колкото по-студено става, толкова по-вероятно е човек да получи сърдечен удар. Всъщност, изследователите от Университета Лунд в Швеция наскоро откриха, че хората е значително по-вероятно да получат сърдечен удар когато температурите рязко паднат.

Зимата носи повече инфаркти и по-високо кръвно!

В изследването си тези учени анализират метеорологични данни за 16 години и здравни данни от повече от 280000 души. Те заключиха, че има по четири сърдечни удара повече на ден когато температурите са под нулата (32°F), отколкото когато те са над 10°С (50°F), което е плашеща мисъл след като зимата бързо наближава.

„Резултатите ни постоянно показваха по-висока честота на инфаркти при температури под нулата”, казва ръководителят на изследването д-р Моман А. Мохамад от Катедрата по Кардиология в Университета Лунд. „Заключенията били същите в голям обхват подгрупи от пациенти и на национално ниво, както и на регионални нива, което показва, че температурата на въздуха е задействащ фактор за сърдечен удар”.

Правилно прочетохте… температурата на въздуха е задействащ фактор за инфаркт. Въпросът е, защо? И какво можете да направите, за да се предпазите?

Как да спрем сърдечен удар за 1 минута

Какво стои зад връзката студено време – сърдечен удар?

Е, учените в това изследване преглеждат само съществуващи данни и забелязват модел, така че те не знаят със сигурност какви фактори допринасят за повишения риск от сърдечен удар, който наблюдавали. Те имат няколко теории, обаче…

Една теория се свързва с това как студеното време въздейства на кръвоносните съдове. Студеното време свива кръвоносните съдове, които са близо до повърхността на тялото (познати като повърхностни кръвоносни съдове), а това повишава кръвното налягане. Както знаете, високото кръвно налягане не вещае нищо добро за сърцето. Студеното време също така повишава и ритъма на сърцето, което след това повишава скоростта на метаболизма и температурата на тялото — които всичките натоварват сърцето.

Изследователите казват, че тези промени не са непременно проблем за повечето хора. Но ако имате плаки в коронарните артерии, те могат да са последната брънка, която причинява сърдечен удар.

Разбира се, има и други потенциални фактори, които могат да причинят сърдечни удари, като:

По-високи количества респираторни инфекции и инфлуенца, които също така повишават вероятността от сърдечни удари

По-малко физическа активност и по-лоши начини на хранене. Лесно е да паднем в капана на зимата за прекарване на повече време на канапето и в ядене на успокояващи храни.

Хранителни добавки подобряват функцията на сърцето

Повишената вероятност от пренатоварване. През зимата може да се изкушавате да направите нещо, което изисква много физически усилия и наслагва стрес върху сърцето като риенето на няколко метра сняг или избутването на кола от снежна преспа.

План за сърдечно здраве в студеното време

Докато се подготвяте за зимата, можете да направите много, за да подобрите здравето на сърцето си и да снижите общия си риск от сърдечен удар. Променянето на храната, която ядете е чудесна начална точка. Пълнете чинията си с храни, които е известно, че снижават риска от сърдечни заболявания, като:

  • Червени и розови плодове и зеленчуци пълни с ликопен
  • Тъмно зелени листни зеленчуци
  • Чесън
  • Богати на фибри храни

10 храни отпушват артериите ви естествено и ви пазят от инфаркт

Непременно избягвайте храните, които се знае, че допринасят за сърдечни проблеми като диетични газирани напитки. И правете много физически упражнения. Някои от най-полезните упражнения за сърцето включват упражнения с висока интензивност, правени на интервали, йога, вдигане на тежести, плуване и пилатес.

Научаването как да се справяме с негативните емоции също може да помогне. Гневът и тъгата се свързват с повишен риск от сърдечен удар, докато поддържането на оптимистично отношение към света може да снижи риска ви от сърдечен удар с цели 50 процента.

Не позволявайте риенето на сняг да ви докара смъртоносен инфаркт

Когато дойде зимата, непременно спазвайте разумни съвети, за да защитавате сърцето си като да не ринете купища мокър тежък сняг… особено, ако не сте в топ физическа форма. Но дори и да сте, помислете си добре преди да пренатоварвате тялото си и да излагате здравето на сърцето си на риск.

Източник:

https://easyhealthoptions.com/prepare-heart-attack-season/

Снимка: Top Santé

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *