Променете мазнините в тялото си за по-добро здраве и по-малко възпаление

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Полиненаситените мазнини (наричани още растителни масла) отдавна са приети за най-полезните мазнини за здравето.

omega-3-omega-6

В крайна сметка, те предоставят ползи за здравето на сърцето, а традиционната медицина обича да твърди, че те ще ви спасят от „опасностите от високия холестерол” … макар че вече знаем, че връзката, която тя правеше между холестерола и сърдечните заболявания е основана на погрешно изследване.

Научете за това изследване и за последиците от него в тази статия: 6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

Всъщност, холестеролът е гориво за мозъка и вие трябва да сте загрижени повече за балансирането му, а не за това сляпо да го сваляте…

Балансирането на мазнините е също толкова важно. Има две много важни есенциални мастни киселини, които при повечето хора са в пълен дисбаланс … и проблемът се причинява от растителното олио в кухнята ви.

Оказва се, че не всички растителни масла са еднакво полезни. Така че може би е време да осигурите на тялото си „смяна на маслото”. Защото, вместо да подкрепят стремежите ви към здраве, някои растителни олиа може би спъват напредъка ви… или дори още по-зле, водят до заболяване.

Още за холестерола: Забранената храна, която парира рака

Разкриване на истината за полиненаситените мазнини

Има два вида полиненаситени мазнини:

 • Омега-6
 • Омега-3

И двете са есенциални мазнини — есенциални означава, че тялото ви не може да ги произвежда вътре в себе си, така че трябва да ги приемате с храната. Макар че омега-6 и омега-3 мазнините са натикани под един и същ общ стимулиращ здравето знаменател, те са много, много различни мазнини.

Казано просто:

 • Омега-6 мазнините са про-възпалителни.
 • Омега-3 мазнините са противовъзпалителни.

Тялото ви наистина се нуждае и от двете мазнини, но съотношението между омега-6 и омега-3 мазнините в тялото ви трябва да е около 2:1 или максимум 4:1. Големият проблем при съвременния западен начин на хранене е, че вероятно консумирате твърде много омега 6 мазнини. В резултат на това изследванията показват, че съотношението омега 6/омега 3 може да достигне до главозамайващите 20/1.

Но да кажем, че вие редовно четете здравни сайтове и следвате експертните съвети да взимате хранителна добавка с висококачествено омега-3 рибено масло.

Това би ли означавало, че независимо от това че следвате западен начин на хранене, в тялото ви има по-висок процент на здравословните омега-3 мазнини, спрямо не така полезните омега-6 мазнини?

За съжаление, не…

Понеже както омега-6, така и омега-3 мазнините се съревновават за едни и същи ензими, които да ги преобразуват в тялото ви, прекомерната консумация на омега-6 мазнини значително снижава преобразуването на омега-3 мазнините в тялото ви. И това е реален проблем…

Често срещани, свързвани с омега-6 здравословни проблеми

Изследванията ясно показват, че омега-6 мазнините повишават възпалението в клетките в тялото — те са про-възпалителни — а хроничното възпаление в клетките води до всякакви видове заболявания.

Прекомерните омега-6 се свързват с:

 • Атеросклероза
 • Астма
 • Артрит
 • Загуба на костна маса
 • Рак
 • Инфаркти
 • Депресия
 • Поведенчески проблеми
 • Мигрена

Омега-6 и Омега-3 в олиа за готвене и в хранителни източници

Всички растителни олиа, които смятахте за полезни за здравето на сърцето — царевично, от памуково семе, соево, от гроздови семки, слънчогледово — са всъщност вредни. Те съдържат високо количество омега-6 мазнини и следователно повишават възпалението в тялото ви.

Още по темата можете да прочетете в категория Холестерол в сайта.

omega 3 y 6

Ето по-добра идея за съдържанието на омега-6 и на омега-3 в храните:

Храни, богати на омега 6

 • Растителни олиа – слънчогледово, соево, от памуково семе, фъстъчено, царевично, от гроздови семки
 • Маргарини
 • Зърнени храни
 • Конвенционалните меса
 • Слънчогледови семки, кедрови ядки, американски орехи

Храни, богати на омега 3

Сьомга, сардина, скумрия, ленено семе, семена от чиа, конопено семе

Освен всичко това, в съвременната западна храна, високата консумация на основаващи се на зърнени култури храни под формата на обработени и пакетирани храни е обичайна практика. Тези храни обикновено съдържат растителни олиа с ниско качество и всичко това допринася за възпалителния товар върху тялото ви под формата на омега-6 мазнини.

А ако се чудите как конвенционалните меса попадат в списъка, животните са хранени със зърнени храни и като последица, месото от тях съдържа по-високо количество омега 6 мазнини. Хранените на паша и органично отглеждани животни, от друга страна, съдържат по-високо количество омега 3 мазнини.

10 практически стъпки да смените маслото в тялото си

Добрата новина е че изследвания показаха, че снижаването на приема на омега-6 мазнини и повишаването на приема на омега-3 мазнини предоставят на тялото силни лечебни и защитаващи здравето ползи.

Следвайте тези лесни стъпки, за да промените мазнините в тялото си:

 1. Купувайте органични меса от хранени свободно на паша животни и птици
 2. Избирайте говеждо от хранени на паша животни
 3. Яжте яйца от свободни кокошки
 4. Ограничете яденето на зърнени храни до една чаена чаша на ден максимум
 5. Снижете или елиминирайте обработените и пакетирани храни от менюто си
 6. Използвайте студено пресован зехтин или кокосово масло вместо други растителни олиа
 7. Яжте повече зеленчуци вместо зърнени храни
 8. Яжте мазни риби като сьомга, сардина, риба тон, скумрия, херинга ежеседмично
 9. Консумирайте конопено семе, ленено семе и чиа ежедневно
 10. Пийте хранителна добавка с омега-3 рибено масло

от Джеда Денинг

 

Източник:

 http://easyhealthoptions.com/give-body-oil-change-better-health/

Снимки: Napoliclickblogger

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *