6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

1. То беше създадено, за да печели от вас, не за да ви прави здрави.

Хората не винаги са вярвали в идеята, че мазнините са нездравословни. Всичко започна с една прецакана теория на един наистина лош учен.

skim milk

(Нека дадем малко подробности: През 50-те години на миналия век биохимикът Ансъл Кийз прави изследване за въздействието на наситените мазнините и холестерола върху човешкия организъм, в което включва 22 страни. Хората консумират пшеница и използват хидрогенизирани олиа и мазнини за готвене, храни, които човекът не е ял през 99 процента от съществуването си и не е за чудене, че сърдечните заболявания са в разцвета си в някои страни като Япония, Италия, САЩ и Канада. Този зъл гении решава, че именно мазнините и холестеролът са виновни за растящите проблеми със здравето на сърцето в тези страни. Но има страни, включени в изследването, за които данните са различни, в Холандия и Норвегия, например, хората ядели много масло и каймак (сметана) и изобщо не страдали от сърдечни проблеми, а в Чили от друга страна, хората изобщо не ядели мазна храна, а страдали от впечатляващ брой сърдечни заболявания. И понеже данните не пасвали на теорията на този „учен”, Ансъл Кийз елиминирал непасващите страни от изследването и все пак публикувал „заключенията си”, а именно, че мазнините и холестеролът причиняват сърдечни заболявания и следователно са вредни за съвременния човек. Можете да видите клип по въпроса тук  -ЗВД).

Та именно на тази прецакана теория на този наистина слаб учен ние дължим ширещото се и днес разбиране, че наситените мазни и холестеролът са виновниците за сърдечните заболявания. Което е доста странно като се вземе предвид, че в края на деветнадесети и началото на двадесети век хората не са получавали сърдечни удари, а тогава все още всички ядели огромни количества масло и сметана всяка седмица. Но някак си към края на Втората световна война ние всички бяхме убедени, че мазнините са врагът така или иначе. Маслото бе заменено с евтиния маргарин, който се прави от токсични промишлени масла, а пълномасленото мляко с много каймак бе заменено за предпочетеното обезмаслено мляко.

2. То съдържа мистериозна съставка, за която не ви казват нищо.

Преди обработка, обезмасленото мляко има много противен синкав цвят, вкус на тебешир и водниста структура, която изобщо не прилича на натуралното мляко. Така че, за да го избелят и да му придадат малко по-нормален вкус, в млякото често се добавя твърдо мляко на прах. В производствения процес течното мляко се прекарва през мънички дупчици при много високо налягане, което причинява окисляването на холестерола в млякото и така се формират токсични нитрати. Протеините, съдържащи се в млякото на прах са така негодни за ядене, че не се разпознават от човешкото тяло и допринасят за появата на възпаление. Шокиращото е, че Агенцията за храните и лекарствата (FDA) не изисква от производителите на млечни продукти да обозначават млякото на прах като отделна съставка, защото то технически все още е „мляко”, или единственият компонент, съдържащ се в списъка. Така че няма начин човек да е сигурен дали то присъства или не в обезмаслените или нискомаслени млечни продукти.

3. То съдържа антибиотици, гадни телесни течности и генно модифицирани организми.

Обезмасленото мляко, което ще намерите в повечето магазини е масово произвеждан продукт от животни в затворени комбинати за отглеждане на животни или в производствени ферми, където кравите се държат в изолация и се хранят с храна, която е напълно неподходяща за техния вид. Понеже кравите по природа трябва да ядат трева, когато вместо това им се дава храна, състояща се основно от царевица, защото са в производствени ферми, те се разболяват. И понеже се разболяват, често им дават антибиотици, за да ги поддържат живи, така че да могат да продължават да дават мляко и месо. Но понеже те все още се борят с инфекциите, неща като кръв и гной от отворени рани често попада в крайния продукт – млякото, което виждаме по рафтовете в магазините. FDA позволява до 750 милиона гнойни клетки на литър прясно мляко да се продават законно.

4. То не предоставя почти никаква хранителна стойност.

Ако не си набавяте прясното мляко от ферма, която отглежда кравите на зелени пасбища, а от комбинати за хранене на животните на закрито, закупеното от вас мляко няма да съдържа много основни мастно разтворими витамини. Кравите си набавят витамините E, A, и K от хранителните вещества, които поглъщат с тревата, а витамин D от разходките на слънце по цял ден. Също така, заради факта, че затворените млечни крави се хранят с цел неестествено високи нива на млеконадой, съдържанието на витамини в млякото е значително разредено, защото кравите могат да прехвърлят само определено количество витамини в издояваното от тях мляко. Ами останалата част от хранителните вещества в обезмасленото мляко от производствените ферми? Е, то наистина предоставя известно количество негодни за ядене (и следователно, потенциално вредни) протеини, благодарение на пастьоризацията при висока температура. Но никакви полезни ензими и пробиотична микрофлора – те са всичките убити в процеса на пастьоризация – които помагат на храносмилането.

skimmilk_fat2

5. То няма да ви поддържа слаби.

Фермерите знаеха доста преди обезмасленото мляко да се продаваше като здравословна храна за придобиване на тънка талия за какво е полезно то – за да ви угоява! Обезмасленото мляко традиционно се дава на прасенцата за угояване за клане. Те разбира се запазваха благините като каймака, например, за човешка консумация. Днес децата в училищна възраст, които се явяват морски свинчета на погрешния съвет да се пие обезмаслено мляко вместо пълномаслено мляко, следвайки го със сигурност не са много по-слаби. Изследователи в Харвардското медицинско училище откриха в изследване на навиците на пиене на мляко на хиляди деца, че противно на своята първоначална хипотеза „обезмасленото и с 1 процент масленост мляко се свързват с напълняване, докато млечните мазнини, не”. При възрастните положението не е много по-различно като заменят пълномасленото мляко с обезмаслено.

6. То няма да ви помогне да се спасите от сърдечни заболявания.

Лишеното от мазнини мляко се очаква да е „здравословно за сърцето”, защото в него няма наситени мазнини и холестерол като в пълномасленото мляко. Направо се стряскам от това колко широко разпространена все още е напълно развенчаната теория, че сърдечните заболявания се причиняват от приема на наситени мазнини. Един човек скалъпва напълно несъстоятелно „научно” изследване, което сочи към страни, където хората се хранят с висока на мазнини храна и където нивата на сърдечни заболявания са високи, като пропуска да включи страни, където хората направо се тъпчат с мазнини и където сърдечните заболявания са почти нулеви. И някак седемдесет години по-късно ние все още го възхваляваме и демонизираме наситените мазнини и холестерола?

Мислите ли че все още има достатъчно причини, за да избягвате конвенционалното мляко?

Марко Торес

Източник:

http://preventdisease.com/news/13/070813_Experts-Explain-How-Low-Fat-or-Skimmed-Milk-Encourages-Weight-Gain.shtml

Снимка:

Прочетете още по темата:

Забранената храна, която парира рака 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *