Пащърнак, коренът-съкровище за здравето и кухнята

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

0810p24-parsnips-m

Някои от най-важните ползи за здравето, предоставяни от пащърнака включват способността му да снижава вероятността от развиване на диабет, снижаването на нивата на холестерола, здравословни храносмилателни процеси, предпазване от депресия, защита вродени дефекти при бебетата, подсилване на правилните растеж и развитие, укрепване на имунната система и снижаване на кръвното налягане за защита на сърдечносъдовото здраве.

Пащърнак

Пащърнакът е коренов зеленчук, растящ в Евразия, който се използва много в този регион от древни времена. Той е близък роднина на морковите и магданоза и поради тази причина често се бърка с морковите в исторически текстове. Той обаче е издръжливо едногодишно или двугодишно растение с редица кулинарни приложения. Той дори се е използвал като подсладител на храните преди захарната тръстика да започне да се внася масово в Европа. Пащърнакът все още се използва като основно зеленчуково ястие в много страни в Европа, особено във Великобритания, където „Нийпс енд татис” (от пащърнак и картофи) е едно от най-известните ястия в Шотландия (виж рецепта тук).

Пащърнак може да се яде суров, като морковите, но повечето от често употребяваните кулинарни приложения изискват този коренов зеленчук да е сварен. Макар че пащърнакът често се заменя с моркови в рецептите, той е малко по-сладък на вкус от тях, което го прави дори по-ценен и подходящ за разнообразни употреби. В миналото пащърнака се е използвал дори в билкарството и като афродизиак. Този корен е не само вкусен и полезен, но е и зареден със здравословни хранителни вещества, които са особено важни за човешкото здраве, като например значителни нива от някои ключови минерали. Нека погледнем по-отблизо точно какви хранителни вещества съдържа пащърнака.

Хранителна стойност на пащърнака

Този разностранен зеленчук съдържа високи нива калий, манган, магнезий, фосфор, цинк и желязо, в добавка към впечатляващ обхват от витамини, включващ В витамини, витамините С, Е и К, както и високи нива на фибри и известно количество протеин.

Ползи за здравето от пащърнака

Здравето на сърцето:

Всеки изглежда търси голямата тайна за поддържане на здрава сърдечносъдова система, и докато плодовете и зеленчуците винаги са добър избор, пащърнакът има дори още по-голямо въздействие от обичайното, като се вземе предвид високото му съдържание на калий, който действа като вазодилатор (съдоразширяващо средство) и снижава кръвното налягане, както и стреса упражняван върху сърцето. Високите нива фолиева киселина в пащърнака са идеално допълнение понеже снижават нивата на хомоцистеина в кръвта, свързвани с по-висок риск от сърдечни заболявания.

Хранителни фибри:

Пащърнака от много години е хвален за високото му съдържание на фибри, особено поради факта, че е изграден от разтворими фибри, видът, който е тясно свързан със снижаването на нивата на холестерола (което допълнително укрепва здравето на сърцето) и с по-ниска вероятност от развиване на диабет. Освен това, хранителните фибри са ключов компонент в храносмилателния процес, защото улесняват здравословното преминаване на храната през храносмилателния тракт, намаляват запека и предпазват от други стомашно-чревни заболявания.

Вродени дефекти и метаболизъм:

Макар че вече споменахме фолиевата киселина, важно е също така да отбележим, че фолиевата киселина (член на семейството на В витамините) е свързана и с намаляването на вродените дефекти на невралната тръба при бебетата и с оптимизирането на метаболитните процеси, свързани с производството на енергия и с нервната система. Също така, фолиевата киселина има положително въздействие за по-ниските нива на депресия при хората, които редовно я включват в храната си.

Отслабване:

Като вариант с малко калории и с високи нива на разтворими фибри, пащърнакът е засищаща храна, която спира освобождаването на герлин, един от хормоните на „глада”. Това може значително да намали вероятността от похапване между храненията и да спомогне за осъществяването на набелязаното сваляне на килограми. Също така, оптимизираните храносмилателни процеси помагат за изхвърлянето на екскрементите и поставят приема ви на хранителни вещества в пиково състояние, така че да извличате най-много здравословни хранителни вещества от храната.

Имунна система:

Пащърнакът също така е зареден с антиоксидантни витамини и с органични съединения, които предпазват тялото от чужди нашественици, както и от токсични вторични продукти от собствения ни клетъчен метаболизъм. Витамините С и Е действат като антиоксиданти в тялото и елиминират или неутрализират свободните радикали, които могат да причинят хронични заболявания, включително рак. Витамин С също така стимулира производството на белите кръвни телца, които да атакуват заболяванията и външните микроби, влезли в тялото, като освен това действа като ключов елемент в производството на колаген, който е основен градивен елемент на тялото.

Растеж и развитие:

Макар че съдържанието на протеин в пащърнака не е впечатляващо високо, пълният обхват от минерали и витамини, които пащърнакът съдържа, означава, че той е идеална храна или добавка в храната, защото спомага за балансирането на хранителните режими, които са непостоянни или се характеризират с хранителни недостици. Точно както морковите са чудесни за похапване между храненията, пащърнакът по същия начин е здравословна възможност, за разлика от картофения чипс и нездравословните храни.

Източник:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/parsnips.html

Снимка: www.cookinglight.com

Прочетете още за пащърнака:

3 вкусни рецепти с пащърнак, праз, агнешко и сос с уиски

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *