Предупреждение: Захарта спира усвояването от тялото на тези 5 важни хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(Natural News) Захарната промишленост в Съединените щати процъфтява при бомбастичните $100 милиарда в годишни приходи. Това е така, защото американците консумират средно по приблизително 68 кг (150 фунта) захар на година. Повечето хора знаят за вредните последици от прекомерната консумация на захар като затлъстяване, диабет и рак. Обаче, онова което е още по-добре известно е, че този висок прием на захар води до недостиг на хранителни вещества. Прекомерният прием на захар се знае, че изчерпва и намалява усвояването на основни, необходими на тялото витамини и минерали.

sugar-nutrients

Високият прием на захар ограбва тялото от основни хранителни вещества

Човешкото тяло може самото то да синтезира витамин С, но яденето на твърде много захар ограничава полезните свойства на този витамин. Захарта и витамин С използват едни и същи транспортери за достигане до клетките. Повече захар в кръвотока означава повече надпревара за усвояването на витамин С. Повишените нива на глюкоза изглежда спират влизането на витамин С в клетките, и по този начин ограничават усвояването на витамина. Причиненият от захарта недостиг на витамин С може да доведе до потискане регенерирането на тъканите и до снижаване на имунната функция.

Витамин С завинаги: Възползвайте се от тези 5 пренебрегвани ползи от витамин С

Витамин D, още едно важно хранително вещество, може също да стане жертва на нежеланото въздействие на захарта. Захарта стимулира експресията на ензими, които разграждат витамин D, като в същото време снижава ензимите, необходими за синтезирането на същия този витамин. Това след това води до недостиг на витамин D. Ниските нива на витамина бяха свързани с редица различни здравословни проблеми като автоимунитет, деменция и инфекция, както и възпаление и някои видове рак. Недостигът на витамин D е по-често срещан в районите с най-малко количество слънчева светлина.

Още за този витамин: Сърдечна недостатъчност се лекува с витамин D, казват учените

Прекомерният прием на захар води до високи нива на кръвна захар и повишава стойностите на инсулина. От своя страна по-високите нива на кръвната захар и инсулина насърчават изхвърлянето на магнезия от бъбреците, и по този начин спират тубулната реабсорбция на този минерал. Това принуждава тялото да използва докрай запасите си от магнезий. Магнезият е особено важен за някои телесни функции като контрола на кръвната захар, регулирането на мускулите и нервите, и изграждането на костите. Изхвърлянето от тялото на този особено важен минерал може да доведе до неблагоприятни за здравето последици.

За решението на проблема: Как да преодолеем недостига на магнезий в тялото си

Яденето на много захар в голяма степен въздейства на усвояването на хром в тялото. Подобно на магнезия, захарта предизвиква недостиг на хром като стимулира тялото да изхвърля този важен минерал. Изследване разкрива, че консумацията на храна, съдържаща 35% захар води до 10% повишаване изхвърлянето на хрома. Хромът е ключов минерал, който поддържа контрола на глюкозата в кръвта, свързването на инсулина, и метаболизма на макронутриентите. Недостигът на хром води до високи нива на кръвната захар и до влошена поносимост към глюкоза.

Още за хрома: Хром срещу диабет, битката продължава

Калцият е жизнено важен за скелетното здраве, съсирването на кръвта и електролитния баланс. Витамин D ускорява усвояването на калция в тялото като регулира преноса на калция в тънките черва. Прекомерният прием на захар доказано въздейства негативно върху усвояването на витамин D, което от своя страна причинява ефекта на доминото върху усвояването на калция в тялото. Захарта също така доказано стимулира изхвърлянето на калция като спира тубулната реабсорбция от бъбреците. Ниските нива на калций водят до нежелани заболявания.

Още и за калция: 3 изумителни „странични ефекта” на pH-балансираната диета (освен укрепването на костите)

Сладкият убиец: Вредните последици за тялото от високия прием на захар

Хората вече са по-запознати с нежеланите последици за здравето от прекомерния прием на захар благодарение на обширни изследвания и разпространението на информация. Захарта се свързва с множество други вредни реакции. А именно: яденето на твърде много захар води до потискане на имунната функция и причинява хиперактивност при децата. То може да доведе до увреждане на бъбреците, повишена киселинност на кръвта и ускорено стареене.

Кариеси, артрит, астма, както и храносмилателни заболявания и кандида албиканс (гъбичка, която причинява гъбични инфекции) също са сред последиците от прекомерния прием на захар. Консумирането на високи количества захар може да доведе до атеросклероза, екзема, астма, депресия и формирането на свободни радикали. Снижен приток на кръв в сърцето, чупливи сухожилия и уголемяване размера на черния дроб и бъбреците също са сред най-опасните последици от захарта.

Ръсел Дейвис

Още за захарта: Избягването на захарта е въпрос на живот и смърт, 9 причини

Източник:

http://www.naturalnews.com/2017-03-23-warning-sugar-destroys-your-bodys-ability-to-absorb-these-5-essential-nutrients.html

Снимка: Ovelha de Batom – blogger

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *