Избягването на захарта е въпрос на живот и смърт, 9 причини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sugar-harmful

Вредните последици от консумацията на захар далеч не се ограничават с празните калории.

Добавяната в храната захар е толкова нездравословна, че това е вероятно най-вредният компонент в модерния начин на хранене.

Ето 9-те най-важни причини да избягвате захарта все едно животът ви зависи от това (което си е точно така).

1. Добавяната в храната захар предоставя голямо количество фруктоза

Причината поради която добавяната в храната захар (и вредния й близнак… високо фруктозния царевичен сироп – HFCS) е вредна за вас е защото тя предоставя на организма много голямо количество фруктоза.

Захарта (and HFCS) са наполовина глюкоза, наполовина фруктоза. Глюкозата е от съществено значение и може да се метаболизира от почти всяка клетка в тялото. Ако не я получаваме от храната, телата ни я произвеждат от протеините и мазнините.

Фруктозата обаче по никакъв начин не е от основно значение за функционирането на тялото.

Единственият орган, който може да метаболизира фруктозата е черния дроб, защото само черният дроб разполага със средство, което може да я транспортира в тялото.

Когато големи количества фруктоза влязат в черния дроб и той вече е пълен с гликоген, повечето от фруктозата се преобразува в мазнина.

Този процес е вероятно една от водещите причини за епидемиите на много хронични, породени от западния начин на живот заболявания.

Искам да изтъкна, че това не се отнася за плодовете, които са истинска храна, съдържаща витамини, минерали, фибри и много вода и с които  е много трудно са се преяде.

Извод: Единственият орган, който може да метаболизира фруктозата е черният дроб. Когато ядем големи количества фруктоза, много неща в тялото започват да се объркват.

2. Захарта не съдържа никакви витамини и минерали (празни калории)

Захарта ПРЕДСТАВЛЯВА празни калории. В това няма съмнение.

Повечето храни с високо съдържание на захар като сладкишите, газираните напитки и бонбоните съдържат много малко основни хранителни вещества.

Хората които ги ядат вместо други по-хранителни храни вероятно ще изпитат недостиг на много важни хранителни вещества.

Извод: Повечето продукти с добавена в тях захар съдържат много малко хранителни вещества и следователно могат да бъдат класифицирани като ‘празни’ калории.

 3. Захарта причинява отлагане на мазнини в черния дроб

Когато ядем фруктоза, тя отива в черния дроб.

Ако гликогенът в черния дроб е нисък, като например след тичане, фруктозата се използва, за да допълни изразходваното количество гликоген.

Обаче, повечето хора не консумират фриктоза след дълга тренировка и черният им дроб вече е пълен с гликоген.

Когато това се случи, черният дроб преработва фруктозата в мазнина.

Част от мазнината се изпраща в тялото, но част от нея остава в черния дроб. Мазнината може да се натрупа с времето и в крайна сметка да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест.

Извод: Яденето на много добавена в храната захар (фруктоза) може да причини натрупване на мазнини в черния дроб и да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест.

4. Захарта вреди на холестерола и триглицеридите в тялото

Повечето от мазнините, генерирани в черния дроб се пренасят в тялото като частици липопротеин с много ниска плътност (VLDL) или още по-вреден вариант на вредния липопротеин с ниска плътност – LDL.

Тези частици са богати на триглицериди и холестерол.

В контролирано изследване хората пили по 25% калории под формата или на подсладена с глюкоза напитка или на подсладена с фруктоза напитка в продължение на 10 седмици.

Хората от групата пила фруктоза имали:

  • Повишение на триглицеридите в кръвта.
  • Повишение на малкия, плътен LDL и на окисления LDL (много, много лошо).
  • По-високи глюкоза на гладно и инсулин.
  • Снижена чувствителност към инсулина.
  • Повишени тлъстини в коремната кухина (васцерална мастна тъкан).

В основни линии, 25% от калориите под формата на фруктоза значително увредили липидите в кръвта и причинили признаци, характерни при метаболитен синдром, който е трамплин към затлъстяването, атеросклерозата, диабета и (кратка) продължителност на живота в лошо здраве.

Извод: Консумирането на голяма част калории като фруктозата може да доведе до сериозни неблагоприятни последици за кръвните маркери и то само след 10 седмици.

5. Захарта причинява инсулинова резистентност

Основната функция на инсулина е да зарежда клетките с глюкоза от кръвотока.

Но когато се храним по западен маниер клетките имат склонността да стават резистентни към въздействието на инсулина.

Когато това се случи, панкреасът започва да секретира още повече инсулин, за да премахне глюкозата от кръвотока, защото повишената глюкоза в кръвта е токсична.

По този начин инсулиновата резистентност води до повишени нива на инсулин в кръвта.

Но инсулинът има и друга важна функция… той казва на мастните клетки да извличат мазнини от кръвотока и да задържат мазнините, които вече имат в себе си.

Ето как инсулинът причинява затлъстяване.

Когато тялото стане дори още по-резистентно към инсулина, бета клетките в панкреаса с времето се увреждат и губят способността си да произвеждат достатъчно инсулин. Ето как човек се разболява от диабет тип 2, който днес засяга около 300 милиона души в света.

Прекомерната фруктоза е известен причинител на инсулинова резистентност и на повишен инсулин в кръвта.

Извод: Прекомерната консумация на фруктоза може да доведе до инсулинова резистентност, трамплин към затлъстяването и диабета.

6. Захарта повишава риска от заболяванията, породени от западния начин на живот

Прекомерната консумация на захар се свързва с много присъщи за западни начин на живот заболявания.

Ако не друго, захарта е най-големият фактор, допринасящ за лошото здраве в благоденстващите страни.

Всеки път когато захарта (както и рафинираното брашно и растителните олиа) навлязат в храната на дадено общество, хора се разболяват.

Захарта се свързва с:

  • Затлъстяване. Захарта причинява качване на килограми посредством различни механизми, включително повишен инсулин и лептионова резистентност.
  • Диабет. Захарта е вероятно водещата причина за диабет.
  • Сърдечни заболявания. Захарта повишава вредния холестерол, триглицеридите и причинява различни други проблеми, които в крайна сметка могат да доведат до сърдечно заболяване.

Извод: Прекомерната консумация на захар се свързва с много сериозни заболявания, включващи затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

7. Захарта не дава усещане за ситост

Част от мозъка, наречена хипоталамус регулира приема ни на храна.

В изследване, публикувано през 2013 година две групи пиели или подсладена с глюкоза напитка или подсладена с фруктоза напитка.

Пилите глюкоза изпитали намаление на притока на кръв в хипоталамуса и се чувствали заситени, докато пилите фруктоза изпитвали повишен прилив на кръв в тази част на мозъка.

Пилите фруктоза се чувствали по-малко заситени и оставали гладни.

Друго изследване разкри, че фруктозата не снижава нивата на хормона на глада герлин за  разлика от глюкозата. Колкото повече е герлина в тялото ви, толкова по-гладни се чувствате.

Извод: Изследванията, сравняващи фруктозата и глюкозата показват, че фруктозата не носи засищане така както го прави глюкозата, което води до по-висок прием на калории.

 8. Захарта води до пристрастяване

Когато ядем захар в мозъка се освобождава допамин и ни кара да усещаме удоволствие.

Всъщност вредните наркотиците като кокаина действат именно така.

Мозъкът ни е програмиран да търси начини за освобождаване на допамин. Дейностите, които отделят огромно количество допамин са особено желани.

При някои хора с определено предразположение към пристрастяване, това причинява търсещото възнаграждение поведение типично при пристрастяването към вредните наркотици.

Изследвания с плъхове показват, че те могат наистина физически да се пристрастят към захарта.

Това е по-трудно да се докаже при хората, но много хора консумират захар и други вредни храни по модел, типичен например за наркотиците, съединения към които други се пристрастяват и с които злоупотребяват.

Извод: Захарта, заради мощното й въздействие върху системата за възнаграждение в мозъка, може да доведе до класически признаци на пристрастяване.

9. Захарта причинява резистентност към хормон, наречен лептин

Лептинът е хормон, който се отделя от мастните клетки. Колкото повече тлъстини има в тялото ни, толкова повече лептин се секретира.

Това е свързано с механизъм от който се очаква да функционира като сигнал, казващ на мозъка, че сме се нахранили и че трябва да спрем да ядем. От него се очаква също така да повишава разходването ни на енергия.

Затлъстелите хора всъщност имат високи нива на лептин, но проблемът е че лептинът при тях не действа.

Това се нарича лептинова резистентност и е основна причина хората да ядат повече калории, отколкото горят и да затлъстяват.

Фруктозата също се знае, че причинява лептинова резистентност, както защото инсулинът блокира сигналите на лептина в мозъка, така и защото фруктозата повишава триглицеридите в кръвта, което също блокира въздействието на лептина.

Това кара мозъка ни да мисли, че мастните клетки са празни и че е нужно да продължаваме да ядем.

Силата на волята е много слаба в сравнение с подавания от лептина сигнал за глад.

Това  е причината поради която хората не могат просто ‘да ядат по-малко, да се движат повече’ и да живеят щастливо до края на дните си.

За да спрем лептиновата резистентност и да накараме мозъка си да ИСКА да яде по-малко, захарта трябва да си отиде.

Крис Гунар

Източник: Top 9 Reasons to Avoid Sugar as if Your Life Depended on it, 11 March 2013

http://authoritynutrition.com/9-reasons-to-avoid-sugar/

Снимка: www.thesleuthjournal.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *