Избягвайте болки с правилната поза за сън

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всички знаем защо сънят е полезен за нас. Това е нещо съвсем нормално.

Сънят отпуска тялото, успокоява нервната система, регулира дишането и задейства реакцията на релаксация, която ни дава удовлетворение.

И най-важното, той осигурява на тялото време за възстановяване.

Силата на възстановителната почивка на съня е неоспорима и всеобхватна.

Всъщност, симптомите на заболявания като фибромиалгия, мигренни главоболия, хронична умора и грип наистина се снижават докато  спим. Пропускаме ли от съня си, ние се чувстваме по-зле.

Седем лесни начини за оптимизиране на хормоните

ДВЕ здравословни пози, в които да спим без болка

Но не само сънят е важен. Това КАК спим е много важно, защото неправилното положение на тялото по време на сън може буквално да ни причини болка и страдания.

И може да се шокирате като разберете, че всъщност има само ДВЕ здравословни позиции за спокоен и дълбок сън.

Нека погледнем най-честите пози, в които спим и защо те са вредни за тялото. (Признайте си с коя се провинявате)!

Спането по корем може да причини спазми & лошо кръвообръщение

Спането по корем:

Хората, които спят по корем ами … спят върху корема си. Обикновено едната или и двете им ръце са опънати над главата, лицето им е обърнато на една страна и единият им крак в повечето случаи е свит.

Това положение на тялото причинява ТОЛКОВА много проблеми. Първо, спането с изпънати над главата ръце повдига раменете към врата, причинявайки …

  • спазми и схващания,
  • лошо кръвообръщение
  • и болка.

Топ 10-те хранителни вещества за спокоен сън и здрави кости

Тази позиция на тялото също така прецаква трапецовидния мускул и скелетната система, притискайки гръдния кош където брахиалният плексус на нервите от врата се спускат надолу по ръцете към дланите. И ако това ви звучи като безсмислици, за които не трябва да се притеснявате, всичко, което наистина трябва да знаете е, че така могат да се притиснат нерви, което да причини БОЛКА.

Второ, когато ръцете са вдигнати нагоре, нервите са раздразнени и нервната функция е или прекъсната или възбудена. Това е неврологичен и съдов отговор, който въздейства на брахиалния плексус от нерви, които се спускат от врата надолу по ръцете. С други думи, това причинява мравучкане и/или изтръпване в ръцете и дланите. Някога изпитвали ли сте изтръпване или „безжизненост” на ръка? Това може да е причината.

Трето, спането с врат извит на една страна прави мускулите небалансирани като в едната страна те са хипертонични (свити), а в другата хипотонични (изпънати). Това води до напрежение във врата, спазми, болка и чести главоболия.

Четвърто, свитият крак разтяга крака и бедрото цяла нощ, докато другия остава изпънат. Отново се получава дисбаланс и това може да доведе до болки в бедрото и крака.

Пет причини да хапваме мед вечер преди лягане

И последно, но не и по важност, спането по корем предоставя твърде малко опора на корема, позволявайки на стомаха да се издава напред, а лумбалната област на гърба да потъва. Така стомахът ви може да изглежда по-голям, отколкото е. (Да, правилно прочетохте, по-голям корем само заради неправилната поза за спане)! Тя също така води до притискане на гръбначния стълб и болки в кръста.

Удобна или не, тази поза трябва да отпадне.

Шиацу, японски масаж за облекчаване на болки и релаксация

Спането по гръб предоставя солидна опора на скелета

Спане по гръб:

Хората, които спят по гръб знаят какво правят. Това е единият от двата най-добри начини да се спи, защото предоставя солидна опора за цялата мускулно-скелетна система.

Проблемите за хората, които спят по гръб обаче възникват когато те не поставят възглавници под коленете си. Ако лежите по гръб с изправени крака, кръстът ви няма достатъчна опора и това го кара да се извива твърде много.

Ако спите по гръб с единия крак свит, вие вероятно изпитвате същите напрежение и болка в бедрото, кръста и/или коляното като хората, които спят по корем.

Винаги поставяйте две възглавници под коленете си за опора и една възглавница под главата си. Помнете, също така, че възглавниците предоставят опора при сън, а не само удобство.

Главата ви трябва да е поставена върху възглавницата, а възглавницата да опира в раменете ви. Ако възглавницата не докосво раменете ви, вие сте в риск шийните ви прешлени и вратните ви мускули да нямат опора и това да доведе до болка и да предизвика спазми или притискане на нерв.

Орловата папрат лекува множество заболявания, опитайте следните оригинални лекове

Спането на една страна предоставя правилна и неутрализираща поза

Спането настрани:

Спането настрани печели моя глас за най-добра поза за сън… ако се заема правилно. За начало, позата настрани би следвало да имитира позицията на ембриона. При нея коленете са свити, а ръцете са близо до тялото. Това е нормална и присъща ни поза за сън, като трябва да добавим, че ако спите на лявата си страна ще избегнете и киселините.

Грешките при спането настрани се получават когато единият крак е върху другия. Това причинява дисбаланс в бедрата, който може да доведе до напрежение и болка в бедрените флексори, илиотичната лента, кръста и коленете.

Друга честа грешка е спането с ръцете под или над главата и нагъването на възглавницата, така че главата да е повдигната. Симптомите от тази грешка в позицията за сън може да включват

  • болка във врата и рамената,
  • скованост,
  • главоболия,
  • мравучкане или изтръпване в ръцете и дланите.

Защо задължително да нанасяме етерични масла върху стъпалата си вечер преди лягане

Спането настрани е най-доброто понеже то позволява на тялото да поддържа правилна и коригираща (отморяваща) поза няколко часа. Онова, което трябва да правите е да слагате възглавница между коленете си, за да има правилна дистанция между тях като по този начин бедрата се подържат в правилен баланс.

Краката трябва да са паралелни, така че бедрата да остават изправени, а върху кръста да няма напрежение. Възглавница трябва да бъде положена под главата и дръпната до рамото, за оптимално поддържане на врата. Ръцете трябва да са паралелни и под  линията на очите.

Кой да знае, че има толкова много важни подробности около позицията на тялото за сън? Обзалагам се, че ако опитате тези промени, то след време ежедневното ви напрежение във врата, болките в раменете, главоболията, болките в бедрата и кръста и изтръпването на ръцете могат просто да започнат да изчезват.

Мозъкът има бутон ИЗТРИЙ и ето как да го използваме!

Във видеото, което следва в края на статията Кевин Уейд, старши терапевт в Центъра за лечение на болката Св. Джон Кларк обсъжда същите неща относно различните пози за сън.

Той съветва при спане настрани между коленете да се слага възглавница, която е достатъчно дълга да стига чак до стъпалата, за да държи краката правилно раздалечени един от друг. В този случай той препоръчва и поставянето на възглавница под извивката на кръста, която да го предпазва от напрежение. Ръцете са свити пред лицето или отпуснати надолу покрай тялото.

При спане по гръб, Кевин препоръчва поставянето на възглавница под кръста, както и под врата, които да служат за опора съответно на кръста и врата.

от Джени Томсън

Прочетете още:

Причинете си отморяващ сън с този спрей за стъпала

Сладко и солено за перфектен сън

Седемте начина за оправяне на муден метаболизъм

Мъжът ми спря да хърка след като приятелка ми даде рецептата за този чудодеен лек!

Безпогрешният китайски биологичен часовник – открийте кой орган в тялото ви не работи добре

Супер вана за по-пълна и ефикасна детоксикация на тялото

Източник:

https://healthiertalk.com/how-wrong-sleeping-causes-pain-4152/

Снимка: OnHealth

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *