Хром и ванадий против ненаситен апетит за сладко

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hrom-vanadii

Ако често неустоимо ви се ядат сладки изкушения като шоколади, понички, торта или други сладки храни — и мислите, че по рождение сладкото ви влече или смятате, че просто така сте устроени естествено или генетично, има твърди научни доказателства, които показват, че можете да се отървете от неустоимото си желание за сладки храни.

Има заболяване, наречено пика, което е хранително разстройство, причиняващо силно желание за яденето на определени храни — и то се причинява от недостици на минерали.

Пример за пика в животинския свят се наблюдава при малките теленца, отглеждани за месо. Тези теленца са с недостиг на желязо. Те се поставят в клетки скоро след раждането им и нарочно се хранят с бедна на желязо храна, за да станат анемични. Анемичните теленца дават бледото, крехко телешко месо, предпочитано от гастрономите. Лишените от желязо теленца се знае, че търсят, ближат и дъвчат железните пирони на клетките си в опит да задоволят глада си за желязо. (Макар че не подкрепяме тази жестокост относно животните, даваме примера, за да илюстрираме естеството на заболяването пика при животните.)

При хората, екстремен пример на пика се забелязва при бременните, на които често им се дояждат сладолед или кисели краставички, и особено неща, които не са храни, като   кола за дрехи, глина или пръст. Това е така, защото зародишът в бременната жена усвоява повечето от минералите от тялото й и я кара да жадува неща, които биха възстановили недостига на минерали.

Пика се е превърнала в така често срещано заболяване, поради деминерализацията на почвите, водеща до бедни на минерали култури. Освен това, фабричната обработка на храните допълнително отнема от тях важни хранителни вещества и това допринася за широкото разпространение на пика — особено сред хора с небалансиран режим на хранене като тези на диета, вегетарианците, ядящите месо, тийнейджърите, децата и възрастните. Непреодолимите желания за дадени храни са симптом за недостиг на минерали в храната.

Как да спрем ненаситното влечение към дадени храни с минерали

Когато сте ненаситни на сладки неща, яденето на силно подсладени храни като понички и шоколад може временно да засити глада ви за сладко — но прави много малко за облекчаването на недостига на минерали, който е основната причина за пристрастяването. Изследвания показват, че ненаситният глад за сладки храни е свързан с недостига на минералите хром и ванадий.

Научно доказано е че както хромът, така и ванадият помагат за нормализирането на кръвната захар. И двата микроелемента доказано са особено важни за нормалния глюкозен метаболизъм. Това е и причината поради която те също така се използват за предпазване от и лечение на диабет (висока кръвна захар) и хипогликемия (ниска кръвна захар.

Недостигът на хром доказано не само причинява ненаситна жажда за сладки храни или нишестета, но и допринася за слаб мускулен тонус, което прави отслабването дори по-трудно. За овладяване на ненаситността към захарта много лекари предписват ежедневен прием, както на хром, така и на ванадий, за предпочитане приемани под йонна/водно разтворима форма с цел максимално усвояване. Йонни минерали могат да се намерят в много магазини за здравословни храни. Можете да напишете „йонни минерали” в която и да било търсачка, за да ги откриете онлайн, като например, тези предлагани от компанията WaterOz, която произвежда висококачествени формули с хром и ванадий.

Ненаситността към шоколад, конкретно, се овладява с хранителни добавки с магнезий. Магнезият също така се включва в йонни/водно разтворими минерални формули.

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/stop-sugar-cravings-with-two-minerals/#axzz3giFjguVV

Снимка: diabete.comprendrechoisir.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *