Смразяващата истина за сладоледа

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ice-cream-1

Когато бях дете, братовчед на татко, който едва си изкарваше прехраната като фермер след въвеждането на квотите за млякото, реши да се пробва в производството на сладолед.

Спомням си как надничах в мандрата, където скъпите машини биеха прясно издоеното мляко и каймака от кравите, които гледах как пасат по пасбищата.

И помня също колко вкусни бяха фунийките, препълнени със сладолед с черен шоколад и колко внимавах докато ближа нетърпеливо да не изпусна и капчица.

Няма дете във Великобритания, което да не знае, че сладоледът се прави от прекрасно богата, замразена заквасена сметана, захар и понякога яйца — нали тя (сметаната) се появява и в самото му име (на английски „ice cream”)? Но наистина ли в сладоледа има сметана?

Повечето хора ще си загубят апетита много бързо като разберат какво всъщност има в някои от хилядите опаковки сладолед, продавани в хладилните камери в супермаркета всеки ден.

Тази седмица (статията е от 11 декември 2014 г.) бе съобщено, че фирмата Unilever, която притежава марките Wall’s, Magnum, Carte d’Or и Ben & Jerry’s, са подали молба в Агенцията по хранителните стандарти (FSA) за разрешение да добавя в хранителната листа на плодовите сладоледи протеин, извличан с използването на ГМ технология от кръвта на океанската риба Trisopterus luscus, създание подобно на змиорка, което живее в Северния Атлантик.

Дотук, странно. Но също толкова шокиращо като съставките използвани всеки ден за направата на сладоледите на големите марки, като дори още по-изненадващо, е какво не се използва в тях.

Нека погледнем сладоледа Magnum, една от най-продаваните във Великобритания марки сладолед „във фунийка”.

Във Великобритания, ние ядем повече от 100 милиона фунийки Magnum всяка година и те са черешката на тортата при сладоледите, според производителите му, които го рекламират в мечтателно чувствени реклами.

Но въпреки целия акцент върху лукса, едно нещо се набива на очи поради липсата му в съставките: сметаната — а дори, в много от случаите, и прясно издоеното прясно мляко.

Според Unilever, този пропуск е всъщност, за да ни спаси от самите нас. „Той е в тон с политиката ни да елиминираме наситените мазнини”, обяснява говорителка на компанията с каменно лице.

Клиентка в супермаркета може би е по-откровена. „Неслагането на сметана в сладоледа е всъщност съвсем нормално”, казва тя.

„Вече можете да закупите двулитрова кутия кремообразен сладолед за по-малко от една британска лира. Не забравяйте, че е начислено 17.5 процента ДДС върху цената, а магазинът трябва да включи печалбата си от 25-30 процента. Ако извадите и разходите за опаковката, ще решите, че за производителите на сладоледа не остава почти нищо”.

Така че, след  като няма пари за прясна сметана, какво има в сладоледа?

Битият сладолед, който ви го сипват през накрайник, за да образува връхче и който си го купувате от вановете, продаващи сладолед някога съдържаше свинска мас. Днес този сладолед често се прави със растителни олиа.

На практика, всички основни линии в супермаркетите, от собствените марки кремообразен сладолед до Carte d’Or яко разчитат на олио.

„Много хора не го осъзнават. Което е доста плашещо”, признава говорителка на Richmond Foods, компания, която произвежда сладолед за Tesco, Waitrose, Asda, Morrisons, Sainsbury’s и M&S.

Тя обяснява, че повечето, често използвани растителни мазнини в сладоледите, произвеждани от Richmond Foods са от кокосови орехи, и от плода на маслодайните палми. (Сладоледите Magnum, като другите замразени десерти на Unilever, използват царевично и рапично олио.)

Палмата от която се прави палмовото масло е тропическо растение, което в момента се отглежда толкова много, според неправителствената организация Friends Of The Earth (отявлен лидер в екологичните и прогресивни общности), че плантациите й са „най-сериозната причина за изчезването на тропическите гори в Малайзия и Индонезия”.

Това масло се произвежда евтино, но по-важното е, че то е нездравословно. Използвана в маргарините, червилата и препаратите за почистване, тази жълта течност съдържа голямо количество наситени мазнини, които доказано причиняват сърдечносъдови проблеми.

Количеството млечни продукти, които сладоледът задължително трябва да съдържа, за да отговаря по закон на името си е ужасяващо малко. FSA изисква „млечния сладолед” да съдържа минимум 2.5 процента млечен протеин и допълнително минимум 5 процента млечни мазнини. Толкоз.

Единствената добра новина е, че в „млечния сладолед” не се позволява използването на растителни мазнини. Но не такъв е случаят с всичко, на което просто е лепнат етикета „сладолед”.

В този случай, в продукта се изисква просто да има 2.5 процента млечен протеин и 5 процента каквато и да било мазнина. Тези съставки рядко идват от какъвто и да било пресен източник. Обезмасленото прясно мляко, което е частично преработено от сухо в прясно мляко, е един от източниците. Друг източник са твърдите вещества от суроватка.

„Суроватката е течността, която остава при правенето на сирене от прясно мляко”, обяснява Иън Тоуклав, от Комисията по храните. „Тя се произвежда в големи количества от млечната промишленост”.

Силно проблемен остатъчен продукт, суроватката с години се изхвърляше в реките или се изливаше в морето.

Изсушена на бледо зелен прах за по-лесно складиране и транспортиране, тя днес се използва като изключително евтин източник на протеин и подсладител, макар че понякога от нея се извлича дори и захарта, като след това се препакетира и препродава.

Всичките растителни мазнини и базираните на мляко продукти са онова, което индустрията, с ободряваща откровенност, нарича „пълнители” или запълващи вещества — евтини начини за добавяне на обем, но не и на разходи, в сладоледа.

Alun Williams death court case

Има и още нещо: нищо. Сладоледът се продава на обем, не на тегло. Така че за да е повече, в сместа се вкарва колкото се може повече въздух преди замразяването й в пластмасовите опаковки.

Гладката консистенция на тази смес след това се подобрява с множество други непривлекателни добавки. Оцветителите често се изброяват по име като например, annatto, за да звучат приятно, вместо с Е номер (в този случай, E160b).

Този оцветител се използва вместо будещия полемика оцветител тартразин (E102), за да оцветява сместа в нещо, което повече прилича на наситените цветове, които свързваме със заквасена сметана. Групата, работеща в подкрепа на хиперактивни деца (The Hyperactive Children’s Support Group) го смята за алерген.

Емулгаторите, като „диглицеридите на мастните киселини”, не позволяват на мазнините и водата да се разделят, образувайки локвоподобна мазна течност.

Междувременно, консервантите често се извличат от водорасли.

Може би най-притесняващо е овкусяването. Производителите са сдържани в разкриването на това как постигат даден вкус, пробутвайки бог знае какво в списъка със съставките под нищо незначещата, обгръщаща всичко думичка „есенция”.

Ако се надявате на сладолед с вкус, който по разбираем начин да отговаря на думите върху опаковката, струва си да внимавате какво има там.

Производителите използват снимки на плодове на етикета или опаковката, само ако сладоледът наистина съдържа истински плодове (за разлика от синтетични есенции). Всичко обозначено като „с вкус на малина”, обаче, не е виждало малина през живота си.

Изведнъж, вдъхновяващите реклами за вана на човека, продаващ сладолед, вече не са така привлекателни.

Статията в Дейли мейл продължава с описание на някои сладоледи:

Tesco Vanilla Flavour 

74 пенита за 2 литра

Описание:

Кремообразен сладолед с вкус на ванилия.

Какво представлява всъщност:

„Частично възстановена лактоза от концентрат от суроватъчен протеин (от мляко), захар, растително масло и хидрогенирано растително олио, декстроза, суроватка на прах, емулгатор: моно- и диглицериди на мастни киселини, стабилизатори (гуар гума (Е412, натриев алгинат), есенции, оцветители (куркума, anatto)”.

Не се споменават ванилови шушулки — и това е така, защото в този сладолед „с вкус на ванилия” няма и прашинка ванилия.

Вместо това ванилията е синтетично произведена химически идентична с истинската ванилия, но направена в лаборатория.

Джоана Блайман, автор на книгата Bad Food Britain, казва: Това е продукт от наистина ниска класа.

Кремообразният сладолед е неприятен, той просто означава лош сладолед. В него няма нищо истинско, той просто представлява смес от вода, захар и мазнини, сгъстени с нишесте. Но поне използват естествени оцветители.

Вкус: Хвърлете малко захар на пода, поръсете я с малко вода, оближете и това ще ви даде представа за вкуса на този сладолед.

Tesco Cherrylicious Ice cream 

£1.59 за литър

Описание:

Сладолед с вкус на ванилия с черешов сос и захаросани череши.

Какво представлява всъщност:

Направен е с обичайните заподозрени – възстановено, обезмаслено прясно мляко на прах и растителна мазнина, подправени с ярко червена каша, която съдържа модифицирано царевично нишесте.

„Хранителната промишленост обожава нишестето”, казва Иън Тоуклав от Комисията по храните. То е много евтино и чудесен начин за набъбване на какъвто и да е произвеждания продукт.

Използвано във всякакви видове фабрично произвеждани храни от полуфабрикати до кисели млека за деца, в хранително отношение нишестето добавя към продукта единствено калории”.

Джоана казва: Този сладолед наистина съдържа череши, но думата „овкусители” също се появява в списъка, и освен ако пред „овкусители” не е написано „естествени”, то тогава определено овкусяването е със синтетични химикали.

Вкус: За да сме искрени, вероятно е добре, че евтиният сос с вкус на парченца череши маскира всички останали вкусове. 

M&S Soft Scoop vanilla ice cream 

£1.49 за литър

Описание:

Произвеждан в Корнуол от прясно издоено мляко и екстракт от ванилия.

Какво представлява всъщност:

Въпреки етикета „прясно издоено мляко” върху кутията, и факта, че той съдържа 66 процента обезмаслено прясно мляко, ние все пак не се разминаваме с мазна буца растителна мазнина — в този случай, кокосово масло.

Джоана казва: Какво прави кокосово масло в сладолед? Съставките би следвало да са само мляко, яйца, захарна сметана в добавка може би на плодове, ядки, ванилия, шоколад.

Вкус: По-добър от този на останалите, има вкус на крем донякъде. 

The Skinny Cow 4 Strawberry Sticks 

£1.99 за опаковка от четири сладоледа на клечка

Описание:

Сладолед на клечка с чудесен ягодов вкус и ниско съдържание на мазнини.

Какво представлява всъщност: Този ниско маслен продукт с малко калории е толкова далече от млечните продукти, че дори не му е позволено да се нарича сладолед.

Основната му съставка е инулин, растителни фибри, извличани от корен на цикория, които „абсорбират водата и се превръща в гел в продукта, което му придава гладка текстура, имитираща мазнина”, обяснява говорителка на компанията.

Инулинът има много полезното — за хора на диета — свойство да преминава направо през стомаха на човек почти без да бъде храносмилан.

Джоана казва: Лично аз смятам, че нискомаслените, замразени десерти са глупава идея. Защо човек да си губи времето с тях? Просто няма смисъл.

Вкус: Мек и прекалено лепкав, след това изчезва, вместо да се топи в устата, което е много дразнещо. По консистенция напомня на влажна памучна вата.

Haagen Dazs Belgian Chocolate

£3.79 за 500 мл

Описание:

Най-плътният, тъмен и най-вкусен шоколадов сладолед в най-кадифената му форма.

Какво представлява всъщност:

Смес от прясна сметана, обезмаслено мляко, черен белгийски шоколад, захар, парченца шоколад с растително олио, жълтък, какао (обработено с основа), натурална есенция: ванилия.

Джоана казва: Освен шоколада, сладоледът съдържа съставките на които човек се надява— класическите сметана, захар и яйца.

Вкус: С кадифена и стегната текстура. Трябва да се отбележи, че не покрива езика с мазен слой като някои от кремообразните сладоледи.

Wall’s Viennetta Vanilla 

£1.19 за 650 мл

Описание:

Гладък сладолед с вкус на ванилия между шоколадово овкусени пластове.

Какво представлява всъщност:

Отново, направен с възстановено а не със свежо обезмаслено мляко — и вторият компенент в списъка е вода. Третият е захар, която някои производители на сладолед приемат за поредния евтин „пълнител”.

Джоана казва: В сладоледа изобщо не трябва да има вода. Ако е направен с вода, той трябва да се нарича сорбе. Всички тези са много евтини съставки.

Маржът на печалбата трябва да е космически. Удивлява ме колко стари биха могли да бъдат повечето от тези съставки — нито една от тях няма нужда от хладилник.

Вкус: Сладък и празен. Все едно ядеш замразен картон.

Green & Black’s Organic Vanilla Caramel Nut 

£3.79 за 500 мл

Описание:

Направен от прясна сметана, карамел и хрупкави лешници.

Какво представлява всъщност: Направен от органични съставки като се започне от пълномасленото мляко и се стигне до битата сметана и яйцата. Има гранулирано нишесте от касава в соса, но вероятно само за плътност. Има и стабилизатори, също, но поне са естествени.

Овкусителите са истински.

Джоана казва: Несъмнено тези сладоледи са по-добри от по-евтините сладоледи.

Вкус: Добър, макар и не най-добрият. Парченцата карамел и ядки добре се съчетават с ванилията. 

Ben & Jerry’s Phish Food 

£3.79 за 500 мл

Описание:

Шоколадов сладолед с парченца бонбони от градинска ружа, карамел & шоколад.

Какво представлява всъщност:

Списъкът със съставките е огромен, но това се дължи основно на изброяването на всички добавени в него парченца.

Сметаната е начело в списъка, последвана от бонбоните от градинска ружа (15.5 процента) и след това, странно, вода. Парченцата шоколад съдържат кокосово масло.

Джоана казва: Чувствително по-добър от много от по-евтините марки.

Вкус: Леле. Богат и сладък, но доста натрапчив, всъщност, какво да очакваме с всичките тези захарни добавки. 

Hill Station Mango & Lime Ice Cream 

£3.95 за 500 мл

Описание:

Стана ни скучно от захаросаните измислици на големите компании и ни се прииска нещо по-добро.

Какво представлява всъщност:

Прясно пълномаслено мляко (27%), прясна заквасена сметана (23%), пюре от манго (21%), захар, жълтък, обезмаслено мляко на прах, пюре от лайм (4%).

Джоана казва: Първокласните марки осезателно използват по-добри съставки. Забележете как вкусовете идват направо от плодовете без нищо добавено.

Вкус: Вълнуващ вкус на свежо манго и нотка лайм. Един от най-добрите. Може ли още малко, моля?

Пояснение на редакцията: След публикацията на настоящата статия, имаме удоволствието да поясним, че Unilever вече не добавя океанска михалица в диетичните си замразени плодови сладоледи.

 

Източник:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-393432/The-chilling-truth-ice-cream.html

Снимки: www.vocereporter.net; www.dailymail.co.uk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Смразяващата истина за сладоледа

  1. Мнооого дълга статия. Истината , че това което ядем не е срадолед,а поредната химия. Руският сладолед в Кауфланд засега е най-добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *