Естествени лекове при свръхактивен пикочен мехур

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

incontinence

Всички сме го преживявали в известна степен… лудото тичане до вкъщи и надпреварата за достигане до тоалетната след дълго пътуване с кола…

Или ненадейното усещане посред нощ, което ви кара да скачате от леглото.

Свръхактивният пикочен мехур определено може да ви накара да сте нащрек… и често да тичате до тоалетната.

Контролирането на пикочния мехур — или липсата на контрол — не е тема, която всеки с готовност обсъжда.  Но това състояние съществува и няма причина да се срамувате, че тялото ви сякаш се бунтува.

В крайна сметка, уринарната инконтиненция (неволното изпускане на урина) засяга около 25-45 процента от жените на 30 до 60-годишна възраст, като и мъжете не се отървават от него лесно. Така че нека да си поговорим като възрастни за проблема…

Уринарна инконтиненция

Има два вида уринарна инконтиненция: уринарна инконтиненция при стрес и свръхактивен пикочен мехур, като уринарната инконтиненция е всъщност симптом на свръхактивния пикочен мехур. И в двата случая, състоянието има не само физически симптоми, но може също така да ограничи социалния живот на някои хора, като влияе на работата, половата близост и в крайна сметка снижава качеството им на живот като цяло.

Ако посетите своя лекар при уринарна инконтиненция, той вероятно ще ви предпише лекарства със странични ефекти, които могат да спрат или прекъснат функцията на невротрансмитерите и на хормоните в тялото. Това може да причини странични ефекти като замъглено зрение, запек, снижено потене и замаяност, за да споменем само някои.

Но що се отнася до натуралното лечение на уринарна инконтиненция, има ли лекове, които наистина действат?

Нека навлезем малко по-дълбоко в темата…

Екстракт от тиквени семки

Екстрактът от тиквени семки е богат източник на витамини, линолова киселина, олеинова киселина и различни други микроелементи, които са доказали своите  обещаващи ползи още през 1578 година — когато в европейска билкова енциклопедия се споменава за употребата на тиквени семки в лечението на уринарни проблеми.

Но дори и преди това се е считало, че тиквените семки са натурален лек, използван от американските индианци. По-наскоро, моят колега Боб Ливингстън писа за изключителен бленд на екстракт от тиквени семки, който доказано снижава проблемите с пикочния мехур и се нарича EFLA®940.

pumpkin-seed-oilИзследванията доказват, че екстрактът от тиквени семки има положително действие при тези неприятни симптоми. Едно такова изследване на четиридесет и пет мъже и жени със свръхактивни пикочни мехури, които пиеха екстракта всеки ден в продължение на 12 седмици показа 1.7 пункта снижаване по специална система, като честотата на дневните и нощни посещения до тоалетната бяха снижени, наред със снижаването на неотложната нужда от тоалетна.

Екстрактът също така е изпробван при повече от 2000 мъже, и е показал подобрение на цялостната функция на пикочния мехур. Защо той има положително действие върху уринарната инконтиненция?

Една от причините е повишеното производство на азотен оксид (NO), който отпуска мускулите на пикочния мехур, позволявайки пълното изпразване на пикочния мехур.

Смята се също така, че водно разтворимата част на тиквените семки се свързва с андрогенния рецептор върху клетките на тазовите мускули и укрепва стените на пикочния мехур при жените, за да ограничава количеството урина останала в пикочния мехур след изпразването му.

Лигнани и изофлавони

Фитоестрогените са вид фитохимикали, съдържащи се в растенията и растителните продукти. Например, соята съдържа изофлавоните генистеин и дайзеин, а ленът съдържа лигнаните ентеролактон и ентеродиол.

Фитоестрогените упражняват действие подобно на това на естрогена, което играе роля в цялостната функция и здравето на пикочния мехур, понеже уринарните проблеми често се свързват с хормоналните дисбаланси, които се проявяват по време на менопаузата.

В корейско изследване, споменато от Американската асоциация на фармацевтите, 120 жени на възраст 35-70 години използвали комбинация от екстракт от тиквени семки и соеви изофлавони.

Те съобщават, „резултатите за жените, използващи активния продукт показаха статистически значимо подобрение в ежедневното уриниране и в честотата на инконтиненцията в сравнение с първоначалните стойности. Нощното уриниране също бе подобрено с активната хранителна добавка. Участниците в плацебо групата също показаха статистически значимо снижаване в ежедневното уриниране и честотата на инконтиненцията спрямо техните първоначални стойности. Това снижаване бе сходно между активния продукт и плацебото”.

Бабин трик за спиране на силен повик за уриниране

Ако плътно обгърнете показалеца с другата си ръка, това освобождава от страх, нетърпимост, неподатливост, маниакалност. Понеже показалецът съответства на бъбреците и на пикочния мехур, като внасяме хармония в тях и ние се освобождаваме от токсините – психически, емоционални и физически.

Приложение: В случай че страдате от инконтиненция на уринарния тракт (често уриниране или неспособност за спиране на повика за уриниране) вие можете да изпълнявате този трик и така да облекчавате напрежението и лесно и без аварии да достигате до тоалетната. Стискането на показалеца с пръстите на другата ръка успокоява силния повик за уриниране! Можете също така да карате детето си да държи показалеца си по този начин, ако не можете да стигнете до тоалетна бързо.

Електрическа стимулация

Има различни електро терапии, които показват ползи при жените. Някои подават слаб електрически ток вътре във вагината, за да стимулират мускулите на тазовото дъно. А други, като електро акупунктурата, използват електрически импулси за активиране на меридианите в тялото.

Упражнения на мускулите

Някои изследвания показват, че липсата на сили води до слаби мускули и на тазово дъно, което се измества от централната си ос, причинявайки повече натиск върху пикочния мехур.

Ето защо, правенето на стречинг и упражнения, насочени към основните мускули на корема и тазовото дъно помага за възстановяване на центрирането  и възстановяват функцията. Можете да видите препоръчаните упражнения за заякчаване на тазовото дъно и мускулите на корема, които отнемат само няколко минути на ден, представени от фитнес треньора Дебра Аткинсън във видео тук. 

kegel-exercises

Укрепване на тазовото дъно с упражнения

Мускулите на тазовото дъно така да се каже подпират пикочния мехур и матката при жените. Що се отнася до уринарната инконтиненция (неволното изпускане на урина), укрепването на мускулите на тазовото дъно с „кегел” упражнения е една от най-изучаваните области. Общо взето, тези упражнения се оказват едни от най-добрите лечения, както на уринарната инконтиненция причинена от стрес, така и на свръхактивния пикочен мехур.

Съвети, които помагат в краткосрочен план:

За да можете по-добре да контролирате инконтиненцията си, първо на първо, трябва да направите някои промени в начина си на хранене и второ, да се опитате да контролирате приема си на течности.

 • Избягвайте да пиете течности няколко часа преди лягане или след 18:00 часа.
 • Намалете приема на напитки, съдържащи кофеин.
 • Избягвайте редовния прием на алкохол.

Кое в начина ви на хранене въздейства на свръхактивния ви пикочен мехур?

 • Пийте по малко кафе и чай, защото кофеинът стимулира пикочния мехур и има диуретични свойства
 • Избягвайте кисели плодове и сокове понеже те дразнят пикочния мехур
 • Газираните напитки, алкохолът и напитките съдържащи изкуствени подсладители могат да разстроят свръхактивния пикочен мехур

Храни, които хората със свръхактивен пикочен мехур трябва да избягват:

 • Кисели краставички, оцет, пикантни храни
 • Колбаси като наденица, бекон и шунка
 • Солени ядки и солети, чипс
 • Домати или продукти, направени от домати
 • Лук

Това са някои от натуралните лекове, които можете да използвате, за да се справите с или поне да регулирате състоянието, наречено уринарна инконтиненция.

Източници:

http://easyhealthoptions.com/natural-remedies-overactive-bladder/

http://www.lifeafterhysterectomy.com/home-remedies-for-overactive-bladder/

Снимки: Eksposnews; Silver Bulletin e-News Magazine – Utopia SilverPinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *