Седем лесни начини за оптимизиране на хормоните

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Тази чудесна статия е в продължение на статията Тези лесни съвети за оптимизиране на хормоните подобряват здравето и е насочена да ви помогне по-лесно да регулирате функцията на хормоните в тялото си.

В статията ще говорим основно за хормона на растежа. Както предполага името, този хормон стимулира растежа, възпроизвеждането и регенерирането на клетките в човешкото тяло.

Хормонът на растежа намалява с напредването на възрастта, но има стъпки, които можем да предприемем, за да сте сигурни, че нивата на хормоните ви остават под контрол с отминаването на времето.

Хитро повишете хормона на растежа с 2000%

Следните стъпки ще ви помогнат да контролирате нивата на хормоните си и могат дори да стимулират отслабването.

1. Яжте по-малко захар

Повишените нива на инсулина могат да доведат до снижени нива на хормона на растежа, особено при възрастни хора с наднормено тегло. Затлъстяването е основен фактор при потиснат хормон на растежа, така че непременно се откажете от захарните лакомства.

Намалете храните с добавена захар. А ако сте резистентни към инсулина, пазете се от храни с повишено съдържание на захар, като банани и грейпфрут.

Вместо това се фокусирайте върху нетлъсти протеини, пълнозърнести храни (като киноа), и зелени листни зеленчуци; изследване откри, че отслабването води до повишени нива на хормона на растежа.

 10-дневната диета за детоксикация от захарта пренастройва тялото и мозъка

2. Спете повече

Осем часа непрекъснат качествен сън са идеални; по-малкото сън води до снижени нива на хормона на растежа. Тялото ви произвежда повечето от хормона на растежа докато спите, така че, ако вие спите леко или просто не си набавяте достатъчно сън, тялото ви може да не го произвежда в достатъчни количества. Ако се затруднявате със заспиването, опитайте хранителни добавки с мелатонин; те могат да помогнат за стимулирането на производството на хормона на растежа.

Топ 10-те хранителни вещества за спокоен сън и здрави кости

3. Снижете нивата си на стрес

Хроничният стрес е неприятен, но той може също така да внесе метаболитен и хормонален хаос в тялото ви. Високите нива на стрес хормона кортизол се свързват с по-ниски нива на хормона на растежа и с повишена инсулинова резистентност и риск от затлъстяване. Подреждането по важност на дейностите, които ви помагат да се отпускате може да е много полезно за регулирането на нивата на хормоните ви.

Лизин: Аминокиселината, необходима за изграждането на колагена и за още много аспекти на здравето

4. Гладуване с прекъсване

Гладуването с прекъсвания включва редуването на периоди на хранене с периоди на гладуване. Наред с многото анекдотични доказателства за ползите от гладуването с прекъсвания, научно изследване доказа, че 24-часовото гладуване стимулира производството на хормона на растежа в значителна степен както при мъжете, така и при жените. Гладуването с прекъсвания не винаги е подходящо за всеки, но ако можете да го прилагате редовно, това може да ви помогне да повишите нивата си на хормона на растежа.

Ползите от постенето, доказани с изследвания

5. Физическа активност

Физическата активност е един от най-големите стимулиращи хормона на растежа фактори в тялото, но това не винаги се постига с леки упражнения – необходими са тренировки с висока интензивност за повишаването на млечната киселина и за подсилването на нивата на хормона на растежа. Ако в момента извършвате физическа ви активност само от време на време, започнете да си създавате и да следвате по-интензивна програма, включваща физически упражнения.
Ключът тук е да се упражнявате с висока интензивност за кратък период от време, след което да се радвате на продължителен период на почивка. Например, спринтирайте 15 секунди и след това почивайте 3 минути. Повторете упражнението 4-8 пъти.

10 лесни трика да добавим години към живота си

6. Повишете приема си на аминокиселини

Хранителните протеини помагат за стабилизирането на нивата на инсулин, регулирайки и други хормони като хормона на растежа. Есенциалните аминокиселини съдържат голямо количество протеини, така че си набавяйте много протеини с високо качество от диво уловени риби, свободно отглеждани птици и месо от хранени на паша животни (основно говеждо).

Боровият прашец предоставя естествена помощ при хормонален дисбаланс

7. Избягвайте токсините

Има много химикали, които разстройват ендокринната ви система и създават истински хаос в хормоните ви. Вещества, разстройващи ендокринната система има в пластмасовите бутилки, праховете за пране, храните, играчките и козметиката. Избягвайте токсини като си купувате органични продукти когато това е възможно, и като избягвате изкуствените опаковки за храните и напитките – вместо това инвестирайте в стъклени и метални контейнери, в които да държите храните и напитките си.

Токсини унищожават щитовидната ви жлеза! Решението? Чудодейна домашна напитка

Още по темата:

Тези лесни съвети за оптимизиране на хормоните подобряват здравето

Дълбокият ефект на хормоналния дисбаланс върху теглото ни

Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

Горене на мазнини и формиране на мускули за всеки

Време е да си създадете навика, с който ще се изплъзнете на рака, инсулта и Алцхаймер

10 причини да пием топла вода с куркума всяка сутрин

Източник:

https://medyourlife.wixsite.com/healthylivingblogs/single-post/2017/09/20/7-Easy-Ways-to-Optimize-Your-Hormones

Снимка: ReleaseSoon

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *