Тези лесни съвети за оптимизиране на хормоните подобряват здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Хормоните за гореща тема в наши дни; непрестанно изникват нови книги, диети и програми, които ни казват, че хормоните ни са виновни за това да сме дебели и как трябва/не трябва да ядем, за да се борим с проблема.

Чистата истина за хормоните е следната: Никой хормон не може да замени недостига на калории когато става въпрос за премахване на тлъстините. Да, лошият хормонален профил може да превърне премахването на тлъстините в по-голямо предизвикателство – поради ненаситен апетит, глад, умора и т.н. – но той не пречи на загубата на тлъстини, ако имате дефицит на калории.

Но хормоните все пак са нещо, за което трябва да знаем, особено що се отнася до питателната храна. Защото онова, което ядем и как се храним може да въздейства на хормоните ни, които от своя страна могат да въздействат на това колко лесно и ефективно се освобождаваме от тлъстините.

Хранителното вещество без което стареенето не е приятно

Ето няколко съвета за хранене, които да ви помогнат за това хормоните и храната, която ядете да работят заедно, за да ви предоставят най-добрите резултати.

Не избягвайте мазнините или холестерола

Мазнините са особено важни за правилната функция на хормоните, особено на тестостерона. Няма значение дали сте мъж или жена, тестостеронът е важен хормон за изграждането на мускулите и за премахването на тлъстините, понеже изследвания показват, че по-високите нива на тестостерон се свързват с лишена от тлъстини мускулна маса и с по-малко телесни тлъстини.

Холестеролът е прекурсор на производството на тестостерон, така че, ако не страдате от или традиционно нямате висок холестерол, няма причина да го избягвате или да се храните с храни с ниско съдържание на мазнини.

Забранената храна, която парира рака

Не избягвайте и въглехидратите

Въглехидратите биват очерняни заради въздействието им върху инсулина. Хронично високите нива на инсулин водят до инсулинова резистентност и до по-високи нива на натрупване на тлъстини. Но това няма нищо общо със самите въглехидрати, а е по-свързано с прекаляването с калориите.

Първо, въглехидратите са предпочитания източник на енергия за тялото, необходима за тренировките с висока интензивност. Второ, въглехидратите щадят протеините; което означава, че когато ядем въглехидрати и протеини заедно, тялото използва въглехидратите за енергия, а протеините за изграждането и поддържането на мускулния растеж. Без въглехидратите тялото вместо това ще използва протеини за презареждане на енергийните запаси и така ще остават по-малко протеини за стимулиране възстановяването на нетлъста мускулна тъкан.

Последно, въглехидратите поддържат регулирането на щитовидния хормон. Когато сме на диета, нивата на щитовидния ни хормон спадат, което води до снижаването на скоростта на метаболизма ни. Въглехидратите помагат за поддържането на оптимални щитовидна и метаболитна функция.

ОПАСНОСТ #1 в диетите с малко въглехидрати (и лесен начин за избягването й)

Не спазвайте диета твърде дълго

Макар че „твърде дълго” се отнася в общи линии до това от колко тлъстини трябва да се освободите, спазването на диета твърде дълго води до спадове както в щитовидните, така и в лептиновите нива.

Лептин е хормонът, който ни казва, че не сме гладни и да спрем да ядем. Колкото по-дълго сме на диета, толкова по-малко лептин се произвежда в тялото ни. Периодичните прекъсвания на диетите (захранвания, пълноценни хранения и т.н.), при които повишаваме калориите за кратък период от време ни помагат за стимулирането на оптимална лептинова функция и подсилват скоростта на метаболизма; а това води до повече изгаряне на тлъстини когато след това отново намалим калориите.

Ненаситен апетит? Лептинът е виновен

Яжте въглехидрати преди и след тренировки

Въглехидратите бързо покачват производството на инсулин (както го правят и протеините и мазнините, но не в такава степен). И макар че това не е вредно – понеже е необходимо за изграждането на мускулите – хронично повишените нива на инсулина водят до инсулинова резистентност. Яжте по-голямата част от въглехидратите преди или след физическа активност, за да спомогнете контролирането на резките покачвания и спадове на инсулина, извличайте най-много от храната си и поддържайте оптимална инсулинова чувствителност.

Физическата активност е стресов фактор и най-добрият лек по време на стрес при тренировки, например, е да смесвате висококачествени протеини и въглехидрати след натоварването (виж рецептата по-долу).

Така ще си подсигурявате градивните блокчета за възстановяването на увреждане, получено по време на интензивната физическа активност. Така получавате преимущество над повишената инсулинова чувствителност. И задействате възстановителния процес и спомагате за изграждането на повече мускули и за натрупването на по-малко тлъстини.

Защо да ходим на фитнес редовно, вижте някои от ползите

Избягвайте прекомерната консумация на соя

Соята води до производството на повече естроген. И макар че се нуждаем от известно количество естроген, тялото доста добре се справя като само го произвежда. Прекомерният естроген снижава производството на тестостерон и води до складиране на повече тлъстини в тялото.

Дали не поглъщаме твърде много естроген?

Постете

Постенето стимулира инсулиновата чувствителност. Като снижавате броя на храненията си всеки ден, вие свеждате до минимум резките покачвания на инсулина и помагате, когато това се случи, тези хранителни вещества да се използват правилно.

Опитайте следното смути

Блаженство от малини и шоколад

Съставки

  • 1 ч.ч. малини (замразени)
  • 2 с.л. шоколадов суроватъчен протеин
  • 5 ч.ч. суров спанак
  • 1 ч.ч. кокосово мляко
  • ½ ч.ч. вода, ½ ч.ч. лед

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Направете малки промени, за да защитите хормоните си.

  1. Спрете да използвате пластмасови съдове, в които да ядете, пиете или да топлите храна в микровълнова фурна.
    2. Изхвърлете ароматизаторите за въздуха, виниловите завеси в банята, и тенджерите / тиганите с незалепващо покритие. Избирайте свежия въздух и контейнери за храна от неръждаема стомана.
    3. Преминете на натурални продукти за кожата и косата.

Очаквайте скоро още полезни съвети за поддържането на хормоните в тялото ни в оптимално състояние.

Прочетете също:

Домашна „терапия” със стволови клетки регенерира стареещите клетки в тялото

Боровият прашец предоставя естествена помощ при хормонален дисбаланс

Дълбокият ефект на хормоналния дисбаланс върху теглото ни

Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

9 съвета за балансиране на хормоните

Източник:

https://bachperformance.com/8-easy-steps-for-high-performance-hormone-optimization/

Снимка: Amazon.ca

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *