Дали не поглъщаме твърде много естроген?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

beans

Няколко от моите пациенти, мъже и жени, имат проблем с хормонален дисбаланс на естрогена. Състоянието се нарича естрогенно доминиране. Това означава, че тялото получава твърде много естроген, което води до домино ефект от проблеми. Твърде многото естроген в женското тяло може да повиши риска от рак на гърдата и на ендометриума, фиброидни тумори и кисти в яйчниците, както и разстройване на нормалния менструален цикъл.

Някои от моите пациенти мъже също преживяват дисбаланси, причинени от естрогенно доминиране. Това води до редица симптоми при мъжа като затрудена ерекция, депресия, натрупване на коремни мазнини, натрупване на тъкан по мъжките гърди или ‘мъжки цици’. И което е още по-лошо, скорошно изследване показа, че твърде многото естроген в тялото на мъжа го поставя в по-голям риск от развиване на рак на простатата.

Вярвам, че проблемите с естрогенното доминиране при пациентите ми, мъже и жени, идват от храните и продуктите, които те ядат и от които те получават твърде много естроген. Искам да говоря с вас за това как да избягвате да приемате твърде много естроген с храната и за здравните проблеми, свързвани с този хормон.

Естествените и синтетични естрогени в храните       

Също като вас, повечето от моите пациенти се опитват да следват здравословен режим на хранене. Те ядат много плодове и зеленчуци, и консумират прилично количество животински протеини (говеждо, пилешко и т.н.), които да поддържат мускулите им здрави. В по-голямата си част това хранене е правилно, здравословно и добро. Обаче, някои видове зеленчуци и животински протеини могат също да допринасят за естрогенното доминиране.

Следват някои храни, които съдържат голямо количество фитоестрогени или естествен растителен естроген; и синтетични естрогени – създадените от човека съединения, слагани в храната на животните за стимулиране на апетита и за угояване. Фитоестрогените не действат по същия начин като синтетичния естроген в човешкото тяло. Тяхното стимулиращо хормоните въздействие е доста по-слабо и може да има саморегулиращ ефект, ако с тях се ядат блокери на естествения естроген (виж по-долу). Обаче, ако имате проблеми с естрогенното доминиране, може да ви се иска да избягвате или ограничите тези храни, докато тялото ви не възвърне баланса си. Тогава започнете да ги прибавяте отново, бавно и в малки количества.

Синтетичните естрогени имат много по-силен стимулиращ ефект и не се изхвърлят бързо от тялото. Те се натрупват в мастните клетки и могат наистина да извадят от баланс хормоните и да предизвикат сериозните разстройства, които вече споменах, както у мъжете, така и у жените.

Фитоестрогени:  Бобови растения:  Храни като соевото брашно, соята, соевия протеин на прах, тофуто; белия боб, нахута, червения боб, сушения грах. Семена: слънчогледово семе, сусамово семе, ленено семе, анасови семена. Плодове:  ябълки, сини сливи, фурми, домати, череши. Зеленчуци: червено цвекло, чушки, моркови, патладжан, сладки картофи, целина. Зърнени храни: пшеница, ечемик, ориз. Бира. Препоръчвам био-растения без пестициди, отгледани органично без синтетични естрогени – атразин и диелдрин – които могат да се съдържат в отглежданите за пазара храни.

Синтетичен естроген:  Млечни продукти, говеждо. Тези хранителни източници съдържат направени от човека естрогени, които се добавят в храната на кравите. Те се натрупват в мастните и мускулни им фибри и се предават в млякото. Агенцията за контрол на храните и лекарствата твърди, че не позволява употребата на добавени хормони в свинското или птичето (пилешко, яйца, пуешко), така че тези храни би следвало да не съдържат естроген. Обаче, аз препоръчвам да се яде само говеждо от животни, отглеждани на паша и свободно отглеждани птици, както и органично хранени прасета… Четете етикетите. Синтетични естрогени може да има и под формата на ксеноестрогени – източници на естроген в околната среда. Тези са най-вече бисфенол А или BPA, естроген, който може да проникне в храната ви от загрята пластмаса. BPA влиза в храната ви когато размразявате храни в микровълновата, или ако пластмасовите бутилки вода биват нагряти (ако например ги забравите в колата в горещ ден и те са напечени от слънцето) и вие след това пиете водата. Непременно прехвърляйте замразените храни в стъклен или керамичен съд преди да ги топлите и махайте найлоновата опаковка. Не увивайте горещи храни в найлонови опаковки – използвайте восъчна хартия или ги слагайте в стъклени съдове. Дръжте бутилките вода на хладни, сухи и тъмни места или си филтрирайте вода с филтри за обратна осмоза. Атразинът и диелдринът са естрогеноподобни хербициди, които могат да се съдържат в плодовете и зеленчуците, отгледани по неорганичен начин. Триклозанът е друг синтетичен естроген, съдържащ се в антибактериалните сапуни. В изследвания триклозанът е показал, че разстройва хормоните в жабите.

 Естрогенните блокери помагат в битката с хормоналните дисбаланси

Много храни, които съдържат фитоестрогени са също и добри източници на витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти и на други съединения, от които се нуждаем, за да поддържаме здравето си. Обаче, ние не се нуждаем от всичкия естроген, който се съдържа в тях, бил той фитоестроген или синтетичен естроген. Както споменах по-горе, много от естрогените се саморегулират – те могат както да стимулират, така и да блокират усвояването на естрогена. Опитайте се да включите в храната си някои от тези естествено блокиращи естрогена храни, за да спомогнете за изхвърлянето на излишния естроген от тялото си. Те включват:

Кръстоцветни зеленчуци: Броколи, карфиол и брюкселско зеле, които всичките съдържат химикал, наречен DIM (очаквайте наскоро статия по въпроса), съкратено от дииндолиметан, съединение, което естествено се свързва с естрогена и го премахва от тялото.

Цитрусови плодове: Съдържат флаваноиди, които помагат за регулирането на хормоните. Чаят и кафето също съдържат вид флаваноиди – флавони – които играят същата роля.

Билки: Много от тях се съдържат в хранителни добавки, блокиращи естрогена. Куркумата, пасифлората (съдържа кризин), ресвератролът, сминдухът, епимедиумът, бабините зъби (tribulis terrestris), всичките помагат за намаляването на излишните естрогени като блокират ароматазата, преобразуваща тертостерона в естроген при мъжете.

Естрогенното доминиране, както при мъжете, така и при жените се превърна в реален здравен проблем. Важно е да знаем, че храните и хранителните продукти, които използваме не допринасят за решаването на този проблем, а той може да има значителни странични ефекти за здравето. Ако считате, че изпитвате симптоми на естрогенно доминиране, посетете своя лекар за пълно хормонално изследване. Спазвайте препоръките за хранене, които изброих тук и ще постигнете много за запазването на баланса на хормоните и за предпазване на здравето си!

Бъдете здрави,

Д-р Марк Резенберг

Източник: Healthy Answers, Could You Be Eating Too Much Estrogen? 29 February 2012

Снимка: slideplayer.pl470 × 314

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на която и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *