Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hormonal imb

Много е важно да различите признаците на хормонален дисбаланс, за да можете да поддържате холистичен начин на живот, защото на практика хормоните играят много важна роля във всеки аспект на доброто физическо и психическо състояние.

Какво правят хормоните?

Хормоните са малки химически вестители, които препускат през кръвотока и казват на органите и на тъканите в тялото да си изпълняват функциите. Тези енергични мъничета влияят на доброто ви здраве по няколко начина, които включват:

  • Развитието на растежа на тялото
  • Начина на метаболизиране на храната
  • Сексуалната функционалност
  • Познавателната способност и настроенията
  • Телесната температура

Както виждате те влияят върху всички аспекти на здравето и доброто състояние на тялото и духа на човека. Така че стремежът ви да ги държите балансирани е особено важен за холистичния начин на живот. За жалост за да бъдат разстроени хормоните не е нужно много, затова ще обсъдим девет показателни признаци, които ще ви предупредят, че има нещо гнило в Дания – като Дания в случая е вашето тяло, разбира се.

Най-раздуваните в медиите хормонални промени

Когато телата ни преминават през хормонални промени, това може да разстрои целия организъм. Най-често срещаните събития, за които най-много се шуми, са хормоналните промени, изпитвани от тийнейджърите и от бременните жени, а също и така наречената промяна, която изпитват и мъжете, и жените, но която все пак е по-силно изразена при нежния пол.

Хормоните и здравето са като любовта и брака: когато всичко е наред, нещата се свеждат до целувки и рози, когато не е, всичко се превръща в тръни и бодли.

И така, нека продължим с поглед към деветте признака, показващи, че имате хормонален дисбаланс.

Хормонален дисбаланс: Признак #1 – Постоянно покачване на теглото

Ако имате известни неприятности с теглото, това не означава непременно, че не ядете каквото трябва; това може да е един от признаците, че имате хормонален дисбаланс. Така нареченият хормон на стреса кортизол се секретира от надбъбречните жлези. Когато производството на кортизол е нарушено (било то поради стрес или поради някаква друга причина), това може не само да причини напълняване, но може и да определя къде да се натрупват килограмите в тялото ви.

Изследванията показват, че повишените нива на кортизола понякога водят до така наречените токсични тлъстини,  натрупващи се в областта на корема. Това повишава риска от сърдечносъдови заболявания – както и риска от инфаркт и инсулт.

Един от резултатите при повишеното производство на кортизол е, че то стимулира повишение в количеството инсулин, освобождавано в кръвта. Това може да повлияе на нивата на кръвната захар, което често води до повишен апетит.

Хормонален дисбаланс: Признак #2 – Снижено либидо

Ниското либидо може също да е един сред признаците, че имате хормонален дисбаланс. Хормоналния андроген се произвежда при мъжете от тестисите, а при жените от яйчниците. Липсата на този хормон може да причини ниско либидо дори и при жените.

Хормонален дисбаланс: Признак #3 – Усещане на умора

Умората е друг от признаците, че имате хормонален дисбаланс, особено, ако спите добре и много, но въпреки това се събуждате уморени. Това може отново да се припише на добрия ни стар приятел кортизола. Непрекъснатото състояние на готовност, което наличието на кортизол причинява по отношение на синдрома бий се или бягай, се проявява при усещане на стрес. Ако стресът присъства твърде често, това може да доведе до усещане на умора.

При наличието на хроничен стрес, хората често изпитват така наречената адренална умора, отново причинена от високите нива на кортизол. Кортизолът всъщност контролира нещо така наречения циркаден ритъм. Той с времето бива нарушен и това води до много ниски нива на кортизол в по-късната част на деня. Това ще ви накара да се чувствате уморени и празни.

Друг хормонален проблем, който може да причини усещане за умора се проявява когато нивата на хормонът стимулиращ щитовидната жлеза (TSH) са твърде високи.  Това може да се случи при нарушена функция на щитовидната жлеза при заболяването, познато като хипотироидизъм.

Хормонален дисбаланс: Признак #4 – Лошо настроение

При изпитване на чувства като раздразнителност, безпокойство и депресия, които всичките са част от лошото настроение, виновникът отново може да е щитовидната жлеза и то поради същата причина – свръх производство на TSH, поради хипотироидизъм.

Хормонален дисбаланс: Признак #5 – Безсъние и прекъсване на съня

Безсънието и нарушаването на съня са характерни за жените в менопауза и перименопауза. Те са в резултат от огромната промяна в хормоналния баланс, през която те преминават. За жалост, постоянното безсъние и нарушен сън само влошават нещата. Това е порочен кръг!

Проблемът е, че хормоналните нива и баланс се регулират по време на съня, така че лишаването от сън засяга до десет различни хормона, причинявайки проблеми с апетита,  сърдечното здраве, плодовитостта, както и  с психичното здраве.

Хормонът естроген спомага за поддържането на редовни модели на сън. Недостигът на естроген, който е симптом на менопаузата или на перименопаузата, е основна причина за безсъние.

Недостигът на тестостерон може да е също проблем и при жените. При мъжете той често води до сънна апнея и причинява нарушаване на съня, както за тях, така и за партньорите им.

Хормонален дисбаланс: Признак #6 – Прекомерно потене

Прекомерното потене е друг от признаците, че имате хормонален дисбаланс. Жените в менопауза (или в перименопауза) често изпитват горещи вълни. Нощно време в леглото те се наричат нощно изпотяване и понякога са предшественик на началото на самата менопауза, ако тя вече не е в пълна сила.

Както при мъжете, така и при жените, нощното изпотяване могат да са в резултат от проблеми с ендокринната система, причинени от повишеното или снижено производство на хормони като серотонина.

Хормонален дисбаланс: Признак #7 – Проблеми с храносмилането

Ако изпитвате проблеми с храносмилането, те могат да са причинени от дисбаланса между 3 хормона в стомашно-чревния тракт. Те са гастрин, секретин и холецистокинин, също известни като ССК. Тези 3 хормона помагат в стимулирането на самия храносмилателен процес,  разграждащ храната на прости молекули, които лесно се абсорбират в кръвотока.

Хормонален дисбаланс: Признак #8 – Силно желание за захар

Друг признак че имате хормонален дисбаланс е силното желание за сладки неща, което може да е причинено от жлезата която вече обсъждахме, а именно, щитовидната жлеза. Това е още една последица от заболяването хипотироидизъм, при което жлезата действа по-мудно от нормалното.

Силното желание за захар може също така да е причинено от претоварването на надбъбречните жлези. Отново, тази реакция е част от механизма бий се или бягай, който вече споменахме по-горе и при който тялото повишава производството на адреналин и кортизол. Всичко сладко за жалост е чудесен източник на енергия (макар и траеща много за кратко), която са захрани процеса на подготовка за бягане/влизане в бой.

Хормонален дисбаланс: Признак #9 – Падане на косата

Винаги се е считало, че падането на косата обикновено е резултат от липса на тестостерон. Макар че това може да е вярно що се отнася до основната причина, вече се знае, че дихидротестостерона или съкратено ДХТ, се счита за основният виновник. Въпреки че жените имат много ниско ниво на тестостерон в организма си, то е достатъчно да накара ДХТ да задейства падането на косата.

Възстановяване на равновесието

Хормоните са тясно свързани със здравето. Човек просто не може да се радва на добро холистично здраве ако хормоните му са извън баланс – а този баланс е много чувствителен. За жалост, много от обсъдените по-горе симптоми не означават непременно, че вие наистина имате хормонален дисбаланс. Тези симптоми често са свързани с други заболявания.

Ако обаче приемете, че те са признаци, показващи хормонален дисбаланс, може да откриете, че здравословното хранене върши чудеса в лечението на възможните хормонални дисбаланси в тялото.

Мишел Тул

Прочетете още по темата:

Децата порастват без време заради хормоните

9 съвета за балансиране на хормоните

Източник: 9 Likely Signs you have a Hormone Imbalance

http://eatlocalgrown.com/article/12410-9-likely-signs-you-have-a-hormone-imbalance.htmlOT

Снимка: www.egothebook.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е само с информативна цел. Не се самодиагнозирайте след прочитането й. Ако изпитвате някои от описаните по-горе симптоми, посетете личния си лекар, той най-добре познава състояниято ви, както и какви мерки следва да се предприемат за всеки конкретен случай.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *