Не можахте да спите добре? Може луната да е виновна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

moon

Много хора се оплакват от лош сън около пълнолуние, и ето че статия в списанието Current Biology, издание на Cell Press, от 25 юли 2013 година предлага някои от първите убедителни доказателства, които показват, че това наистина е вярно. Заключенията на изследването допълват фактите, че хората – въпреки удобствата на цивилизования ни свят – все още се влияят от геофизическите ритми на луната, ръководени от лунния часовник.

„Цикълът на луната изглежда влияе върху съня на хората, дори и когато човек не вижда пряко луната и не знае в каква фаза всъщност е тя”, казва Кристиан Къджоукън от Психиатричната болница на Базелския университет.

В изследването, учените наблюдават 33 доброволци в две възрастови групи в лабораторията докато те спят. Моделите на съня им са наблюдавани по време на сън, наред с движението на очите и секрецията на хормоните.

Данните сочат, че около пълнолуние дейността на мозъка, свързана с дълбокия сън спада с 30 процента. На хората също така им отнемало пет минути по-дълго време да заспят и спели с двайсет минути по-малко като цяла. Участниците в изследването се чувствали все едно сънят им бил по-лош при пълнолуния и показвали снижени нива на мелатонин, хормон, известен с това, че регулира циклите на сън и будност.

„Това е първото надеждно доказателство, че лунният ритъм може да влияе на структурата на съня при хората когато бива измерван при силно контролирани условия съобразно протокол за лабораторно изследване на циркадните ритми без зададено време”, казват изследователите.

Къджоукън добавя, че този лунен ритъм може да е останка от миналото, когато луната може да е синхронизирала поведението на хората за репродуктивни или други цели по начина, по който тя все още го прави при други животни. Днес, влиянието на луната върху нас обикновено се прикрива от въздействието на електрическото осветление и от другите аспекти на съвременния начин на живот.

Изследователите казват, че би било интересно да се разгледа по-отблизо разположението на лунния часовник в тялото и неговите молекулярни и невронни основи. И, казват те, нищо чудно да се окаже, че луната има влияние върху други аспекти на поведението ни също, като познавателните ни функции и настроенията.

Източник: Bad Night’s Sleep? The Moon Could Be to Blame, July 25, 2013

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130725125303.htm

Снимка: www-en-rhed-ando.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *