Най-полезните 5 храни за здравето на щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyroid-top-5-foods

Изправени сме пред епидемия от дисфункция на щитовидната жлеза. За щастие, много ежедневни храни осигуряват подсилващи функцията на щитовидната жлеза ползи.

Подберере правилните храни за здравето на щитовидната жлеза

Щидовидната жлеза е удобен орган, който да обвиняваме за всичките си несгоди. Напълнявате? Мудни сте? Не можете да станете от леглото сутрин? „Щитовидната ви жлеза е бавна”, ще отговорят много лекари.

Много често изтощаваме щитовидната си жлеза с модерния начин на живот и със съвременната храна. Погледнете някои от многото вредящи на щитовидната жлеза фактори, пред които изправяме всеки ден

 • Емоционален стрес
 • Консумация на соя
 • Рафинирани въглехидрати
 • Прекалени тренировки във фитнеса
 • Твърде много естроген
 • Химикали в продуктите за грижа за тялото
 • Твърде малко сън
 • Ектремни диети като такива с много нискосъдържание на въглехидрати и веган диетите
 • Растителни олиа (рапично (канола), царевично, шафраново и т.н., както и масло от гроздови семки)

За поддържане на функцията на щитовидната жлеза с цел стимулиране на метаболизма ние трябва да елиминираме тези вредители на щитовидната жлеза и да се зареждаме с правилните градивни елементи.

Ето 5 топ храни за здрава щитовидна жлеза:

1. Черен дроб за здрава щитовидна жлеза

Черният дроб от надеждни източници осигурява най-значимите, подсилващи щитовидната жлеза свойства като пълноценен хранителен източник поради едно жизнено важно хранително вещество: витамин А. Всъщност, черният дроб предлага най-високата концентрация на витамин А в природата.

Витамин А играе ключова роля в грижата за възвръщането на здравето на мудно действащата щитовидна жлеза. В изследване, група жени с и без затлъстяване взимали хранителна добавка от по 25 000 МЕ (международни единици) или 7.5 мг витамин А на ден. След четири месеца и в двете групи циркулацията на щитовидния хормон се повишила, а TSH се понижил, което е показател за подобрена щитовидна функция. 25 000 МЕ (7.5 мг) звучи като много витамин А на ден, но в ранните традиционни култури в целия свят хората консумирали повече от по 50 000 МЕ (15 мг) витамин А на ден!

Най-важното е че витамин А от черен дроб (и от всички останали животински източници) е био-наличната форма на витамин А, което означава, че тялото може да я усвоява. За разлика от него, витамин А от растителни източници като бета-каротин трябва първо да бъде преобразувана в ретиноидна форма, за да е усвояема от тялото. Изключително лошото преобразуване на каротина в ретиноид става незначително при мудна щитовидна жлеза, така че е наложително да си набавяме истински витамин А от животински източници.

Не препоръчвам вземането дълго време на хранителни добавки с витамин А, понеже синтетичният витамин А носи по-големи рискове за токсичност, тъй като не се усвоява добре от тялото. Непременно си набавяйте истински витамин А от храни. За повече информация, очаквайте подробна статия за витамин А.

Важно предупреждение: непременно купувайте черен дроб от малки ферми, предлагащи органични/биоусвоими храни – добър избор е черния дроб от хранени на паша говеда и кокошки. Черният дроб филтрира токсините, но не складира токсини. Обаче, черният дроб от конвенционално отглеждани животни в комбинати съдържа токсини, защото телата им са претоварени с тях

Фондация Уестън прайс препоръчва яденето на 2 до 3 порции от по 90 грама черен дроб на седмица. Ако не обичате вкуса на задушения или направен на пате черен дроб, можете да си набавите такъв на капсули.

2. Кокосово масло за здрава щитовидна жлеза

Кокосовото масло се състои от около 2/3 средно-верижни триглицериди, мастни киселини, които се усвояват пряко в кръвотока в тънките черва и се използват за енергия. Средно-верижните триглицериди доказано повишават разгръщането на енергията, което е друг начин да кажем, че укрепват метаболизма.

Тъй като повишената функция на щитовидната жлеза в основни линии е синоним на ускорен метаболизъм, можем да направим заключението, че кокосовото масло е изключително лековито за щитовидната жлеза.

Някои анекдотични факти за ползите от кокосовото масло за щитовидната жлеза показват, че фермерите през 40-те години на миналия век се опитвали да угояват животните си с кокосово масло и с учудване открили, че то ги прави слаби и енергични! По-късно беше открито, че фуражите с царевица и соя постигат целта. Това имало вредно за щитовидната жлеза на животните действие като позволило прасетата бързо да дебелеят като ядат по-малко. Заключение: ако искате постоянно тегло и щастлива щитовидна жлеза, отървете се от соята в полза на кокоса!

3. Яйца за здрава щитовидна жлеза

Яйцата наистина заслужават да бъдат наричани Идеалната храна, особено що се отнася до балансирането на хормоните посредством храната. Те осигуряват концентриран източник на поддържащи щитовидната жлеза градивни елементи като протеин, холестерол, В витамини, мастно-разтворими витамини, и минерали.

Противно на традиционното напоследък схващане за, както аз го наричам, „опорочено” хранене, жълтъците – а не белтъците – са най-хранителната част на яйцето. Погледнете забележителните хранителни вещества, съдържащи се в яйцата:

 •  Йод – всеки знае, че щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да създава  щитовидни хормони. Но знаехте ли, че яденето на по 2-3 яйца на ден може да ви донесе 20-30% от дневните ви нужди от йод?
 • Селен – както жълтъка, така и белтъка осигуряват отличен източник на селен. Този минерал поддържа преобразуването на щитовидния хормон T4 в усвояемата от тялото форма T3.
 • Мастно-разтворими витамини – жълтъкът съдържа всички мастно разтворими витамини в яйцето. Тези витамини A, D, E, и K всичките поддържат действието на щитовидната жлеза.
 • В витамини – В витамините поддържат баланса на кръвната захар и енергийните нива. Жълтъците са с особено високо съдържание на холин, който поддържа детоксикиращите пътеки и хормоналния баланс.
 • Холестерол – макар и демонизиран от учените, които използват вредни навици за провеждане на изследванията, полезните качества на хранителния холестерол бавно привличат все повече внимание. Хранителният холестерол в яйцата на свободно отглеждани кокошки предоставя на тялото само добро. Холестеролът в храната поддържа синтеза на балансираните полови хормони, и по този начин помага на щитовидната жлеза.

4. Нерафинираната сол за здравето на щитовидната жлеза

Струва ви се твърде хубаво, за да е истина… това че солта прави храната вкусна И че в същото време тя е полезна за нас? Истина е! Важна е разликата, обаче, между нерафинираната сол като хималайската и обработената и избелена кухненска сол.

Това са само някои от начините, по които нерафинираната сол стимулира функцията на щитовидната жлеза:

 • Тя намалява циркулиращите кортизол и адреналин. Тези хормони на стреса имат анти-щитовидно действие, така че като ги намалявате, това поддържа действието на щитовидната жлеза.
 • Тя поддържа цялостната функция на надбъбречните жлези. Не можем да оправим щитовидната жлеза, без да помогнем на надбъбречните си жлези… надбъбречните жлези и щитовидната жлеза са свързани в ханша.
 • Тя поддържа синтеза на стомашната жлеза така че да можем да смиламе храната, която ядем
 • Тя ни предоставя уникален профил от микроелементи

Солете храната си щедро и на вкус (ако имате бъбречно заболяване или хипертония, добра идея е да се консултирате с лекар преди да повишите приема си на сол.). Но непременно избирайте естествена сол, не рафинирана.

5. Масло от дроб на треска за здрава щитовидна жлеза

Маслото от дроб на треска исторически е свещена храна, която предлага уникален баланс между витамин А и витамин D, като и двата витамина са в силно био-усвоими форми. Всички, от бебетата до бременните майки и старите хора могат да извлекат полза от ежедневното пиене на висококачествена хранителна добавка с дроб от треска. Хората с компрометирана щитовидна жлеза извличат полза от тези балансиращи хормоните мастно-разтворими витамини.

Като бонус, тази супер хранителна добавка е хвалена за това, че лекува акне и предпазва от простудни заболявания. Лично мога да потвърдя последното: откакто започнах да го пия всеки ден, имунната ми система е супер заредена! Вече рядко се разболявам от настинки, а ако това стане те траят само ден или два.

Ферментиралото масло от дроб на треска е най-чистата и ефикасна форма на масло от дроб на треска,  особено онзи с вкус на канела (Cinnamon Tingle) – повярвайте ми това е най-лесно поглъщаната форма. Макар и ферментиралото масло от дроб на треска да е най-добрият избор, капсулите масло от дроб на треска също са приемливи.

Лорен

Източник:

http://empoweredsustenance.com/foods-for-thyroid-health/

Снимка: nicolejonesfitness.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна и не предполага самолечение. Храните, изброени по-горе могат единствено да подобрят начина ви на хранене. Преди да предприемате каквито и да било промени в начина си на хранене, първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *