Прочистете личното си пространство, подобрете здравето си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

declutter

Мудно храносмилане? Снижена енергия? Слаб имунитет? Може би е време да подредите средата около вас. Според много традиционни медицински системи, задръстената с вещи, разхвърляна среда след време може да доведе до хронични здравословни проблеми. Дали става дума за дома, работата, училището или дори колата, чистотата и освободеността от всички ненужно са важни за всички нива на оптималното здраве. Тази философия се простира отвъд популярната източна система на фън шуй и включва по-холистичен поглед към дезорганизираността и как да я преодолеем за постигането на това оптимално здраве.

Като човешки същества, ние сме продукт всеки на своята среда и обратното, след като средата, която създаваме отразява и въздейства на физическото ни, психично и емоционално здраве. Когато животът ни е в безпорядък, физическата ни, психична и емоционална системи могат също да изпаднат в безпорядък и да действат с намалена ефикасност.

Храносмилателната система е идеален пример за това. Здравата храносмилателна система е ефикасен, организиран процес на сортиране, който диктува какво да се задържи от храната, къде да се изпращат хранителните вещества и какво да се пречиства и изхвърля като непотребно от тялото. Като интегративен лекар виждам, че когато пациентите описват живота си като дезорганизиран, в безпорядък или неефективен, те по правило изпитват симптоми на подуване на корема, конгестия, възпаление и лошо храносмилане, които всичките могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Когато хората се освободят от безпорядъка, изхвърлят ненужните вещи и подложат на детоксикация средата, в която живеят, просторността и произтеклата от това ефикасност, която те създават осигурява повече енергия в допълнение към подобреното храносмилане, прочистването на тялото и цялостната жизненост.

Оплетените корени на безпорядъка

Разхвърляната, затрупана с вещи или мръсна среда може да е причинена от редица фактори, включително от условия, свързани с околната среда; липса на възможност, място или време; както и на заболяване. Когато безпорядъкът стане непреодолим, той може да причини значителен стрес на редица нива: психично, емоционално и физическо. Психически, безпорядъкът във физическата среда може да доведе до чувства на изтощение, умора, разочарование, гняв, безпокойство, депресия и хроничен стрес. На физическо ниво, когато безпорядъкът повиши нивата на стрес и безпокойство, пулсът, кръвното налягане и холестеролът всички се вдигат. Това води до заболявания на сърцето, храносмилателни проблеми, проблеми със съня, затлъстяване, автоимунни заболявания и други сериозни проблеми.

Освен това, безпорядъкът в средата, в която се движим може да предизвика появяването на мухъл, бактерии и други токсини, които да причинят възпаление, респираторни заболявания и натрупване на токсини в тялото. За да предотвратим или облекчим тези заболявания, ние първо трябва да създадем място, което позволява здравословен живот, след което да продължим напред с ненатрапчива програма за прочистване на цялото тяло.

Организиране на материалната среда за ясен ум

Първата стъпка към подреждането на вещите така, че да се достигне до по-добро здраве е изхвърлянето на всичко ненужно – детоксикация на дома, така да се каже. Предприемете малки, ежедневни стъпки за почистване и подреждане. Осигурете си пространство, където да извършвате упражнения за овладяване на стреса, като йога, медитация и други; и така ще почувствате удовлетворение след реализирането на проекта. Изследванията показват, че леките до умерени упражнения под формата на домакинска работа подсилват психичното здраве, намаляват стреса и безпокойството и стимулират здравословното кръвообръщение.

Тези усилия се предават и в другите области на живота също, като храната и навиците на хранене. Това е така, защото добрата организация предоставя повече време и енергия за планиране и подготовка на ястия с високо качество, които предоставят на тялото правилните хранителни вещества за постигането на оптимално здраве.

Осезаеми ползи за здравето

След като станат по-организирани, моите пациенти най-често съобщават за един от най-важните аспекти на успешно протеклата програма за детоксикация: емоционалния процес на разделянето с нещата. Подреждането на заобикалящата ни среда води до по-голяма яснота, ефикасност и по-малка консумация на енергия на всички нива от съществуването ни: физическо, психично и емоционално. От гледна точка на интегративната медицина, тези три нива са неделими.

С по-голямата яснота и организираност, всички аспекти на живота и здравето текат по-плавно с по-малко блокажи. На физическо ниво, вещата организация означава по-добър кръвоток и по-малко възпаление, снижаване на свръх сгъстяването на течностите в тялото и по-малко оксидативен стрес, причиняван от вредните свободни радикали. Правилните хранителни вещества биват доставяни на точните места в тялото; и така ние се радваме на по-добра антиоксидантна защита, която спомага за побеждаването на всяко хронично заболяване, включително на рак, диабет, сърдечносъдови заболявания и депресия. Когато мислим по-ясно и сме по-ефективни, енергията ни трае много по-дълго а здравето ни се повлиява на всички нива. Този процес прокарва пътя за по-пълна програма за прочистване и подмладяване на цялото тяло.

С две думи, опростеният и организиран начин на живот позволява на човек да се фокусира върху онова, което е наистина важно за него. Вие можете да изясните по-голямата картина на живота си, да прекарвате повече качествено време с хората, които обичате и да постигате по-големи цели в по-творческа и пълноценна среда.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Detox Your Personal Environment For Better Health, 1 February 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/detox-your-personal-environment-for-better-health/

Снимка: www.institutoglobalempresa.com

Още по темата: 5 лесни стъпки подобряват живота ни

Изчисти стаята си… зареди ума си с енергия

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *