Лизин: Аминокиселината, необходима за изграждането на колагена и за още много аспекти на здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Лизинът е есенциална аминокиселина, необходима за много функции в тялото. Думата есенциална означава, че тя е една от деветте аминокиселини, от които се нуждаем, но след като не можем да я синтезираме, трябва да си я набавяме от храната, която ядем.

Лизинът също така може да се приема за есенциална аминокиселина, защото извършва и много други важни биологични функции. Тя е необходима за производството на колаген, за усвояването на калций, научно доказано е, че снижава стреса и така нататък.

Трябва да отбележим, че тези три функции играят важна роля за здравето на костите. По-долу ще научите за ползите от лизина и как да си набавяте достатъчно от тази аминокиселина в pH-балансирания си начин на хранене.

Нуклеиновите киселини ни поддържат в добро здраве и забавят стареенето

Лизин и протеин

Тази аминокиселина е необходима за синтеза на протеините, включително на мускулната тъкан. Най-обилните източници на лизин са животинските протеини, които имат вкиселяващо тялото действия и затова би следвало да се консумират умерено с цел поддържането на баланс от 80/20 между алкализиращите и вкиселяващите организма храни. Има също така не-животински източници на лизин, които лесно можете да включите в храната си.

Сега нека разгледаме в дълбочина ползите за здравето, предоставяни от лизина.

Лизинът снижава стреса

В няколко изследвания лизинът е доказал, че снижава нивата на стреса.

Изследване, проведено с плъхове откри, че тази аминокиселина блокира рецепторите, участващи в стрес отговора и така снижава причиняваното от стрес безпокойство и свързаната с него чревна дисфункция.

Две отделни изследвания с хора показват, че лизинът снижава нивата на хормона на стреса кортизол. Първото изследване оцени въздействието на приемането на лизин като хранителна добавка в продължение на една седмица сред 180 японци над 18 годишна възраст. Другото бе 3-месечно рандомизирано двойно сляпо изследване за откриване дали подсилването на пшеницата с лизин ще снижи безпокойството и отговора към стреса в бедни сирийски общности. И двете изследвания откриха, че лизинът е ефикасен в снижаването на тревожността и за намаляване нивата на кортизола.

Високите нива на кортизол се свързват пряко със снижена плътност на костите и с множество други отрицателни въздействия върху здравето.

Резюме

Лизинът доказано снижава безпокойството и нивата на стресовия хормон кортизол. Последният, ако хронично присъства в по-високи от обичайните нива уврежда костите.

Успокояващата сила на „камъчетата срещу тревога”

Лизинът помага за усвояването и задържането на калция

Калцият е основно градивно блокче, изграждащо костите. Способността ефикасно да усвояваме калций чрез храносмилането, и след това да го запазваме за формирането на нови кости е особено важно за лечението на и предпазването от остеопороза.

Изследвания доказват, че приемът на лизин, от една страна повишава усвояването на калций през червата, и от друга, снижава изхвърлянето му с урината.

Изследователите демонстрират силата на лизина да изгражда костите в изследване, което проучва въздействието на аминокиселината върху заздравяването на фрактури при зайци. В тест групата, получавала лизин с храната, времето на заздравяване е снижено с две седмици.

Резюме

Лизинът повишава нивата на калций чрез подсилването на неговото усвояване и чрез снижаването на изхвърлянето му с урината.

Оставете болките в ставите, краката и гръбначния си стълб в миналото с това противовъзпалително смути!

Лизинът е необходим за производството на колаген

Лизинът е нужен за производството на колаген в тялото, а колагенът съставлява почти една трета от нашата кожа, кости и съединителни тъкани. Костната матрица е съставена от около 40% органични компоненти, 90% от които са колаген.

Без лизин човек не може да произвежда колагена, който прави костите силни и гъвкави.

Прекият принос на лизина във формирането на костите е част от това, че той снижава времето за заздравяване на фрактурите. Също така е доказано, че лизинът ускорява възстановяването и на други тъкани и че насърчава формирането на тъкани, включително на нови кръвоносни съдове.

Резюме

Лизинът пряко допринася за формирането на костите като прави възможно производството на колаген.

Как да повишим колагена в тялото си и да обичаме кожата си

Допълнителни ползи от лизина

Освен описаните по-горе ползи за здравето на костите, предоставяни от лизина, тази аминокиселина допринася и за цялостното здраве по още няколко начина:

 1. Лизинът снижава резките покачвания на кръвната захар от глюкозата при диабетиците.
 2. Изследване с плъхове откри, че приемът на лизин може да препятства развиването на катаракти.
 3. В животинско изследване, в което лизина бе комбиниран с антиоксидантни катехини това доведе до снижаване на растежа на раковите клетки.
 4. При възрастни с недостиг на лизин и с високо кръвно налягане, повишаването на консумацията на лизин значително снижи кръвното им.
 5. Лизинът е необходим за растежа на мускулите, а това поддържа стимулацията на формирането на новите кости.

Резюме

Лизинът е доказано, че снижава резките покачвания на кръвната захар при хора с диабет, предпазва от катаракти, снижава раковия растеж и снижава кръвното налягане при хора с високо кръвно и с недостиг на лизин.

Ако не използвате рициново масло, губите. Ето 7 ползи, за които трябва да знаете

Лизинът защитава от и лекува херпеси

Херпесите при настинка често се появяват на устните или около устата и се причиняват от вирус херпес симплекс тип 1 (HSV-1), вирус, носен от около 65% от американците. Лизинът доказано предпазва от повторната поява на HSV-1 и скъсява тяхната продължителност.

В изследване с участници, които редовно развиват херпеси при настинка, дневен прием на 1000 мг лизин снижава броя на появилите се херпеси. Изследователите предполагат, че лизинът има това действие, защото блокира друга аминокиселина, аргинин, която HSV-1 използва, за да се умножава.

Резюме

Лизинът доказано снижава появата на херпеси при настинки и снижава продължителността им.

Антиоксидантът 6000х по-мощен от витамин С

Как да направим лизина част от pH-балансирания си начин на хранене

Лизинът трябва да се набавя от храните, които ядем понеже тялото не може да го произвежда.

Лизинът помага за алкализирането на серумния pH посредством усвояването и задържането на калция, но най-богатите му източници са имащите киселинен ефект животински протеини. Повечето меса, морската храна и млечните продукти са богати източници на лизин. Ако изберете да включвате животински продукти като част от 20% киселинни храни в своята р-Н балансирана диета, то е почти сигурно, че ще си набавяте достатъчно лизин.

Има също така много растителни източници на лизин, някои от които алкализират организма:

 • леща
 • черен боб
 • пшеничен зародиш
 • киноа
 • нахут
 • соя
 • шам-фъстъци
 • тиквени семки
 • авокадо
 • круши
 • кашу
 • картофи
 • сайтан (сайтанът е пълноценен хранителен продукт, направен от пшеничен протеин)
 • темпе

Лизин, за да сме по-здрави

Включете тези храни в хранителния си режим, за да си подсигурите, че набавяте лизина, от който тялото ви се нуждае, за да произвежда колаген, да усвоява и задържа калция и да изгражда силни и устойчиви на фрактури кости.

от Вивиан Голдсмит

Прочетете още:

3 изумителни „странични ефекта” на pH-балансираната диета (освен укрепването на костите)

Как бързо да лекуваме фрактури с естествени лекове

Чудесният сусам и многото му огромни ползи за здравето

Хиалуроновата киселина е ефикасна при множество здравословни проблеми (не само кожни)

Пащърнак, коренът-съкровище за здравето и кухнята

Източник:

https://saveourbones.com/lysine-the-essential-amino-acid-that-builds-collagen-and-so-much-more/
Снимка: treatherpes.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *