Успокояващата сила на „камъчетата срещу тревога”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Worry_stones_1

Потъркайте вълшебното камъче с палеца си когато сте стресирани и тревожността ви ще изчезне.

Камъчетата за освобождаване от тревожност са обикновени камъчета с необикновени способности за облекчаване на притеснените ни умове и за спиране на тревогите ни. Те бяха изключително популярни през седемдесетте години на миналия век и оттогава продължават да привличат вниманието на много хора.

Според ирландския фолклор, ако човек използва вълшебно камъче от мрамор от областта Конемара и го търка когато е в беда, то ще освободи живота му от всички притеснения и ще му донесе късмет.

Преди известно време 6-годишното ми дете се прибра от училище с малка сребърна торбичка, в която имаше три полирани камъчета. Учителката, която ги раздала на децата, обяснила идеята за „облекчаващите тревогите камъчета” и казала на учениците, че винаги могат да вземат някое от тях щом се почувстват притеснени или тревожни. Те са предпазен щит срещу всичко, който можеш да носиш в джоба си и децата незабавно и съвсем естествено възприели идеята.

Гладката им повърхност и плоската форма ги превръщат в благотворни спътници, които да носите навсякъде по всяко време, за да ви помагат да се чувствате спокойни когато си поискате.

Както и да ги наричате, важното е че тези камъчета се използват и като когнитивна поведенческа терапия. Също така научно доказано е, че тези камъчета са психологически полезни за нас по много начини.

Докато си мислех за действието на тези малки предмети – достатъчно малки да пасват в дланта ви и в същото време достатъчно силни, за да абсорбират промъкващата се тревожност и другите негативни усещания – аз осъзнах, че тази техника може да е толкова полезна за възрастните, колкото е и за децата като средство за облекчаване на стреса. Зареждайки даден предмет с този вид (въображаема) сила представлява мъничко усилие, което може да има голямо въздействие върху способността ни да приемаме, преминаваме през и продължаваме напред, преодолявайки неудобните емоции. Овладяването на способността да се успокояваме сами е подценено житейско умение, което всеки трябва да научи.

worry-stone-2

Тези камъчета премахват стреса и релаксират изтормозения ви ум когато ги потъркате с палеца си. Смята се, че са се появили първо в древна Гърция. Но и различни други места като Тибет и Ирландия също се свързват с възникването им. Всъщност и множество индиански племена в Америка също са използвали тази идея за релаксация. Някога за целта са се използвали обикновени камъни от водни басейни, а днес се използват шикозни камъни с изписани върху тях послания като щастие, спокойствие, тишина, винаги, отпусни се и така нататък. Всъщност тези камъни се правят и от полускъпоценни камъни.

Използването им изисква само потъркването им все едно търкате вълшебната лампа на Аладин. Трябва само да хванете плоското камъче между палеца и показалеца си. Търкайте камъчето с палеца си и това непрестанно движение ще активира нервите, намиращи се в основата на палеца, което води до освобождаването на естествени ендорфини. Това от своя страна внася усещане за спокойствие и релаксация в тялото и ума.

Процесът е много лесен. Ако се намирате близо до езеро или морски бряг, отидете да си потърсите камъче. Намерете гладко камъче, което ви харесва заради красотата му. То не трябва да е нито много голямо, нито много малко, и трябва да пасва идеално между палеца и показалеца ви. Най-добра работа вършат овалните или кръгли камъчета. Ако не си намерите подходящо камъче, можете да използвате гладка плочка от изпечена глина.

И не забравяйте, че камъчетата за премахване на тревогите изобщо не е необходимо да са камъчета; можете да използвате различни предмети за целта и да ги използвате в много различни ситуации, стига да вършат работа за вас. Може да е гривна, с която да си поиграете преди важна презентация в работата или може би специален символ, върху който да се фокусирате по време на ритуала ви преди лягане и който помага за стопяването на стреса от деня. Както и да изглежда, важното е да отделяте време, за да приемате – не да пренебрегвате или отклонявате или омаловажавате – чувствата си, за да можете да продължите напред с яснота и присъствие на духа в по-спокойно и по-щастливо пространство.

Истинската история зад произхода на тези камъчета е изгубена във фолклорните предания. Обаче, без значение какво е внесло тези камъчета в човешкото ежедневие, те са истинска благословия. И така, когато се почувствате стресирани, обезпокоени или притеснени, помнете следното: макар че не винаги до вас има някой близък, който да ви успокоява, винаги ще имате камъче против тревоги.

Прочетете още:

Тайните на лечението с кристали, пълен указател

Магическия тюркоаз, защо да го носим

Ползите за здравето на нефрита, нефритени ролери

Повишете енергията си с тази заредена с кристали разкрасяваща вода

Полускъпоценни камъни премахват негативната енергия

Лечебни свойства на скъпоценни камъни и кристали – 1

 

Източници:

https://www.happier.com/blog/stress-relievers-the-calming-power-of-worry-stones/

https://crystalbenefits.com/everything-you-should-know-about-worry-stone
Снимки: Grove and Grotto; The New Age Source

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *