Дафиновите листа се справят с диабета и сърдечните заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В древна Гърция и древен Рим от клоните на лавровото дърво (Laurus nobilis) сплитали венци, с които коронясвали крале, поети и атлети. Употребата на лъскавите дафинови листа била не само символично важна, но те били използвани и за лечението на множество болести. Днес, съвременни научни изследвания потвърждават множеството лечебни свойства на дафиновите листа, особено при диабет и сърдечни заболявания.

bay-leaves-diabetes

Учените откриха, че дафиновите листа съдържат:

  • Ензими, които разграждат протеините и стимулират здравословно храносмилане
  • Фитонутриенти, които подобряват сърдечната функция
  • Съединения, които се счита, че спомагат превенцията на рака

А за хората, които искат да лекуват диабет, антиоксидантите, предоставяни от дафиновите листа спомагат усвояването на инсулина, което може да има мощен ефект върху цялостното здраве.

Хората, страдащи от диабет тип 2 се затрудняват да метаболизират глюкозата, но дафиновите листа, познати също с латинското им име Laurus nobilis, доказано драстично подобряват инсулиновата функция.

Дафиновите листа не само помагат за регулирането на глюкозата при пациенти с диабет, но и свалят общия холестерол, както и триглицеридите, така че от консумацията на уханната билка се повлияват добре сърцето и черния дроб (органът, отговорен за разграждането на глюкозата).

В изследване, участниците с диабет тип 2 били разделени на 4 групи, като на първата група давали капсули, съдържащи 1 грам дафинови листа, а на 2та и 3та група давали по 2 и 3 грама. На 4та група давали плацебо. Участниците били инструктирани да пият капсулите 30 дни.

При трите групи, които пиели капсули с дафинови листа имало снижаване на нивата на серумната глюкоза, които чувствително се подобрили след 21 ден с до 26%. Изследването показва, че консумирането на шепа дафинови листа на прах всеки ден в продължение на един месец може значително да смекчи рисковите фактори, причиняващи  както диабет, така и сърдечно-съдови заболявания. Изследването не препоръчва конкретен тип дафинови листа, макар че има множество сортове.

Заключенията на изследователите бяха:

Нивата на серумната глюкоза спаднали значително при всички, консумирали дафинови листа.

Общият холестерол спаднал с 20 до 24% след 30 дни с по-големи снижения на липопротеина с ниска плътност или така наречения вреден (LDL) холестерол от 32 до 40%.

Полезният (HDL) холестерол се повишил, респективно, с 29 и 20% в групите, приемали по 1 и 2 г дафинови листа.

Триглицеридите спаднали с 34 и 25% в групите, консумирали по 1 и 2 г дафинови листа, респективно.

В плацебо групата нямало значителни промени.

В абстракта на изследването четем следното заключение:

„В обобщение, настоящото изследване показва, че консумацията на дафинови листа, по 1 до 3 г/ден за 30 дни, снижава рисковите фактори за диабет и сърдечно-съдови заболявания като серумната глюкоза, вредния холестерол и триглицеридите, повишава полезния холестерол и показва, че дафиновите листа могат да са полезни за хората с диабет тип 2”.

Пригответе си: Полезен за здравето домашен лек от дафинови листа и зехтин ще ви очарова

Мощни фитонутриенти укрепват здравето на сърцето

Най-вълнуващата новина относно дафиновите листа вероятно е, че те наистина укрепват сърдечното здраве. Фитонутриентите в дафиновите листа (когато те се консумират редовно) подобряват сърдечната функция, както и предпазват от:

  • Инфаркти
  • Инсулти
  • Други често срещани сърдечни усложнения

Един от фитонутриентите, съдържащи се в дафиновите листа е така силен, че учените изследователи сега разработват начини за използването му в битката срещу рака.  Съединението—наречено кверцетин—притежава доказани противодействащи на рака свойства.

bay-tree-leaves

Експерти подтикват към предпазливост при избора на дафинови листа за лечебни нужди

Дафиновите листа се берат от дърво, което расте на Карибите и е от семейство миртови. Дафиновото дърво от западна Индия, наречено pimenta racemosa, расте навсякъде в Индия и Азия, докато друго дафиново дърво принадлежи към семейство лаврови и расте в цяла Азия. Листата на всички тези различни дафинови дървета имат лечебни свойства. Някои сортове дафинови дървета съдържат евгенол, който има противо-оксидативни и противовъзпалителни свойства, но всички видове са пълни с витамини и антиоксиданти, които се знае, че стимулират имунната система, снижават стреса и безпокойството и свалят високата температура и помагат за лечението на артрит и на други свързани с възпалението заболявания.

Дафиновите листа се справят и със стреса: Открийте неподозирания потенциал на тази билка за безгрижен живот

Ако искате да използвате дафиновите листа с терапевтична цел, обаче, трябва да вземете под внимание следното. Както посочваме по-горе има няколко растения, чиито листа се наричат дафинови, но единственото, чиито листа са наистина лечебно приложими е Laurus nobilis. Експертите предупреждават, че листата, откъснати от други „дафинови дръвчета” нямат същите ползи за здравето, а някои могат да са дори токсични.

Например, Kalmia latifolia, е растение, чиито листа изглеждат като дафиновите. Но, според Билкарското общество на Америка, те са отровни! Листата на калифорнийския лавър (Umbellularia californica) често се продават като „калифорнийски дафинови листа”, но експертите предупреждават, че те не са истинските дафинови листа, за които говорим по-горе и могат да увредят централната нервна система и да причинят дихателни проблеми при вдишване.

Така че не берете сами листа, които ви се струва, че са дафинови, лесно и евтино можете да си купувате истински дафинови листа от хранителните магазини и от магазините за здравословни храни. А ако ви бива в отглеждането на растения, засадете си дафиново дръвче в градината или в саксия (вижте как: Доставете си удоволствието да имате дафиново дръвче в дома си).

И така, обикновените дафинови листа, които всяка домакиня има в кухнята си скоро могат най-накрая да се сдобият със заслужено признание не само като подправка, но и заради мощните ползи за здравето, които те предоставят.

Източници:

http://naturalsociety.com/bay-leaves-help-type-2-diabetes-cardiovascular-disease/

http://undergroundhealthreporter.com/bay-leaf-uses-for-diabetes/

Снимки: Natural Society; Young Gardener – WordPress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *