Доставете си удоволствието да имате дафиново дръвче в дома си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дафиновото дръвче (Laurus nobilis) е средиземноморско дърво, чиито листа са известни с употребата си за овкусяване на различни ястия като супи и яхнии. Но освен за готвене, вие можете да използвате клончета за венци и гирлянди. Все пак това е растението от което древните гърци са правели лавровите венци, с които са награждавали отличилите се олимпийци.

bay-trees

Купувах икономични опаковки дафинови листа години наред преди да премина към отглеждането на първото си дръвче. Дафиновите листа имат сладък и силен аромат с лек и трапчив нюанс на индийско орехче. Сушените листа всъщност имат по-силен аромат от свежите; обаче, сушените листа в пакет в магазина, държани на лавиците дълго не са така ароматни вече.

 

Дафиновото дърво не издържа на студ, но в по-топъл климат можете да си го отглеждате и на открито. Обаче, отглеждането му в саксия е лесно—много, много по-лесно от цитрусовите дръвчета.

Вече знаете някои от причините да използвате дафинови листа, като: Открийте неподозирания потенциал на тази билка за безгрижен живот

Можете да си закупите младо стръкче, което няколко години ще расте като лудо и ще се наложи да му сменяте саксиите с по-големи и по-големи много пъти. Ако не ви трябват много дафинови листа за готвене, препоръчвам ви да си купите малко свежо растение, този вариант е по-евтин от купуването на по-голямо дърво. Пък и за нула време малкото ви дафиново дръвче ще се превърне в голямо дърво. Така че трябва да прецените дали ще имате място за него в перспектива.

Bay-Tree-home

Съвети за отглеждане на дафиново дръвче в саксия

 • Винаги използвайте саксия с дупки за оттичане, както и рохкава пръст за саксии.
 • Дафиновото дърво се чувства добре и в малка саксия, така че не бързайте да го присаждате в по-голяма саксия. Аз изчаквам докато корените се покажат през дупките за оттичане на водата. Ограничаването на корените на растението по този начин ще го спре също така да не стане огромно, което е добра идея, ако ви се налага да го изнасяте на открито и да го прибирате след това.
 • Фиданките растат бързо; обаче, ако ще използвате семена те покълват болезнено бавно. Спестете си нервите и си купете фиданка.
 • Поливане: Поливайте обилно като оставяте пръста леко да засъхва между поливанията.
 • В студените климатични пояси: Прибирайте в дома преди настъпването на студа и изваждайте саксията на открито след като студовете отминат. Открих че вкъщи дафиновото дръвче расте най-добре до прозореца в студената ми кухня. Студената температура го в спящо състояние през зимните месеци, като то отново започва активно да расте през пролетта.
 • Оформяйте растението през пролетта, след като то вече се е събудило от зимния си сън.
 • Можете да си отглеждате дафиново дръвче като декоративно растение. Листата му са красиви и могат лесно да се кастрят в причудливи форми според фантазията ви. През пролетта цъфти с жълти цветчета, които се развиват в лилави плодчета през есента. Ако често го кастрите, това ще означава по-малко цветове и плодчета.
 • Растенията отглеждани в саксии се чувстват най-добре на леко засенчени места, където те са предпазени от силното слънце и горещината.
 • Торете през пролетта когато растението активно расте. Аз торя своето дафиново дръвче с тор от морски водорасли, който е много ефикасен за растенията в саксия. Добре е да го подхранвате и с органичен тор от червеи, както и с рибна емулсия за повече азот.
 • В годините, в които не му сменяте саксията, досипвайте саксията с нов слой от 2.5 см свежа почва отгоре.
 • Ако държите дафиновото си дръвче в градината през топлото време, добре е да подредите камъчета в саксията, така че катериците да не могат да изравят корените му.

Красотата на това дръвче сама по себе си е достатъчна за да го отглеждате в дома си, но скоро ще представим на вниманието ви статия за лечебните му свойства.

Гейла Трейл

Източник:

http://yougrowgirl.com/growing-bay-laurel-in-a-pot/

Снимка: Pinterest; Gardening – About.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *