Страничните ефекти на ацетаминофена могат да станат смъртоносни, алтернативи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Готов съм да се обзаложа, че имате опаковка с това лекарство в дома си в този момент. Все пак, изчислено е че то е налично в 70 процента от домакинствата.

acetaminophen1

А ако го няма в аптечката ви, мога да гарантирам, че опаковка от това често срещано болкоуспокояващо средство има в дома на близки ви хора.

А това е плашещо, защото страничните ефекти на ацетаминофена могат да са смъртоносни.

Страничните ефекти на ацетаминофена причиняват над 55000 посещения в спешното отделение на година, като над 25000 души биват приемани в болница като пряк резултат от предозиране с лекарства, съдържащи това болкоуспокоително.

Но най-шокиращото от всичко е че данни от Агенцията за храните и лекарствата (FDA) на САЩ свързват до 458 смъртни случая на година с лекарства, съдържащи ацетаминофен.

Ацетаминофенът може да доведе до смъртоносно увреждане на черния дроб

Защото независимо от репутацията му на безопасно лекарство и на леко болкоуспокояващо средство, ацетаминофенът може да доведе до сериозно, животозастрашаващо – и дори смъртоносно – увреждане на черния дроб.

Проблемът е че ацетаминофенът се изсипва щедро в толкова много различни продукти, че е лесно да му се загуби дирята. Това означава, че може да доведе до неволно превишаване на дозата.

Можете да го откриете в десетки марки лекарства, продавани без рецепта, като никога няма да ви дойде наум, че те го съдържат. Ето някои от тях…

Alka-Seltzer

Midol

Mucinex

Robitussin

DayQuil

Sudafed PE

Dimetapp

и други.

Всъщност, ще го откриете „скрит” в повече от 600 лекарства, продавани без и със рецепта според сайта http://www.knowyourdose.org/.

А с такова разпространение за чудене ли е изобщо, че толкова много хора, които се борят с болки в гърба… или с неразположенията при грип… изведнъж откриват, че вместо това се борят с предозирането му?

Влудяващото в този случай е че това не е нов проблем. Той съществува от толкова дълго време, че понякога ме е страх да не започна да звуча като развален грамофон.

Развявах червеното флагче за предупреждение години наред, когато през 2011 година Агенцията за храните и лекарствата най-накрая се съгласи да излезе с изявление за ацетаминофена . Тогава Агенцията призна, че лекарството е водеща причина за чернодробна недостатъчност.

FDA не успя да ни предпази от страничните ефекти на ацетаминофена

И какъв беше следващият ход на FDA?

На практика никакъв. О, те поискаха от производителите на лекарства да помислят за намаляването на дозата ацетаминофен в продуктите си с рецепта до 325 мг или по-ниска. Изискване, което не се отнасяше за продаваните без рецепта продукти и такова, което почти половината от лекарствените компании тогава пренебрегнаха.

Acetaminophen-300x200

Три години по-късно – след стотици хиляди жертви – FDA предприе още един половинчат опит да направи нещо. Понеже доникъде не бяха стигнали с изискването си към производителите на лекарства, те обърнаха погледите си към лекарите и фармацевтите.

Те поискаха от лекарите да внимават и да не предписват лекарства, съдържащи повече от 325 мг ацетаминофен. И наложиха на фармацевтите отговорността да следят и да осведомяват лекарите, ако просто забележеха случайно, че даден пациент купува лекарства, съдържащи повече от това количество.

Обаче, след като ацетаминофенът се съдържа в толкова много продукти без рецепта, никой не обясни как се очакваше тази предпазна мрежа от фармацевти да помогне въобще изобщо. Или как намаляването на предписаните дози, но игнорирането на факта, че десетки продукти без рецепта продължаваха да съдържат далеч по-висока от тази доза, би било някакво решение.

Още по темата: ВНИМАНИЕ: Избягвайте аспирин и ибупрофен, ако страдате от ставни болки! А всъщност и въобще…

Следват само няколко от продуктите, които съдържат доста повече от 325 мг ацетаминофен…

Лекарства без рецепта с доза, надвишаваща 325 мг ацетаминофен

Tylenol Complete Cold, Cough & Flu Nighttime 500 mg

Tylenol Extra Strength 500 mg

Midol Complete Maximum Strength 500 mg

Adult Robitussin Max. Strength Severe Multi-Symptom Cough

Cold+Flu Liquid 650 mg

Искате да знаете кое е най-лошото във всичко това?

Доказателствата, че доза ацетаминофен, надвишаваща 325 мг носи каквито и да било допълнителни ползи са равни на абсолютна нула. Агенцията за храните и лекарствата свободно признава това. Производителите на лекарства го пренебрегват. А всяка година хора пострадват и умират от предозиране с лекарството.

Опитайте естествени болкоуспокояващи средства вместо това

Моето решение? Прегледайте съдържанието на домашната си аптечка и проверете етикетите на всички лекарства за болка, настинка и грип до последното. Ако откриете ацетаминофен в тях, изхвърлете ги в боклука и опитайте следните по-безопасни болкоуспокояващи алтернативи.

Куркумин:

Скрито в ярко жълтата (и вкусна) подправка куркума се съдържа изключително болкоуспокояващо съединение, наречено куркумин. Куркумата е уникално противовъзпалително средство, което има способността да атакува възпалението на клетъчно ниво. Можете да добавяте куркума в любимите си ястия, но за да си набавяте наистина достатъчно куркумин, опитайте с хранителна добавка.

Куркума в действие: 99 причини защо куркумата е най-полезната подправка въобще изобщо

Бромелаин:

Бромелаинът най-изненадващо се съдържа в ананаса и е натурален болкоуспокояващ ензим. Бромелаинът се цели във възпалението, наред с което снижава отока и болката. Изследвания показват, че този уникален ензим дори помага за по-бързото заздравяване на травмите.

Още за бромелаина: Ананас, лечебни употреби

Дяволски нокът:

Билката дяволски нокът е доказала, че е ефикасна в облекчаването на всички видове болки, включително тези от артрит, тендинит (възпаление на сухожилията), бурсит (възпаление на една или повече бурси – околоставните торбички, изпълнени със синовиална течност) и болки в кръста.

Босвелия:

Босвелията е позната също като индийски тамян, понеже родината на тази билка е Индия. Този мощен болкоуспокояващ лек има противовъзпалителни и аналгетични свойства. Изследванията показват, че маслото от босвелия облекчава болката също толкова ефикасно, колкото го правят и нестероидните противо възпалителни средства, обаче без страничните ефекти.

Прочетете също: Древна билка разгръща мощните си способности

capsaicin-pain

Капсаицин:

Капсаицинът е елементът в лютите чушки, който им придава лютивината. Това естествено болкоуспокояващо средство облекчава болката безопасно и ефикасно. Всъщност, капсаицинът доказано помага в облекчаването на ставни и мускулни болки при артрит, псориазис и дори при диабетна невропатия.

Още за капсаицина: Кайен, като лют червен пипер, 17 ползи за здравето

Метилсулфонилметан (МСМ):

Изследвания показват, че органично сярното съединение МСМ спомага облекчаването на болката. МСМ е натурално противовъзпалително средство, което с времето снижава отока, премахвайки артритните болки. То се съдържа обикновено в лекарства, изградени от множество противодействащи на болката съставки.

Прочетете още: Билки срещу травми

Диметил сулфоксид или DMSO:

DMSO, който се прави от дърво, има способността да преминава направо през кожата и тъканите, буквално предоставяйки облекчение от болката и възпалението в източника на проблема… Разтвори на DMSO са налични онлайн и в някои магазини за здравословни храни.

Някои болкоуспокояващи формули за мазане комбинират DMSO с други натурални болкоуспокоителни. Диметил сулфоксидът „мощно зарежда” останалите съставки като ги доставя точно на мястото на болката. Така че разтворите на DMSO ще ускорят облекчаването на болката, където и да ви боли

Д-р Алън Сприйн

Източник:

https://healthiertalk.com/serious-acetaminophen-side-effects-can-turn-deadly/

Снимки: HCV New Drugs; Healthier Talk; ichkoche.at

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *