Пренастройте хормоните на глада в тялото си и отслабнете

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Woman Tying Measuring Tape Around Her Waist

Всеки знае, че „тайната” на отслабването и на непозволяването на свалените килограми да се върнат, включва диета и упражнения, нали? Е, макар че е вярно, че това колко ядете и колко се движите са невероятно важни фактори, има още едно парче от мозайката на отслабването, която почти всички ние пренебрегваме и това за хормоните.

Именно хормоните са в сърцевината на колко гладни се чувстваме и които контролират колко ядем в крайна сметка. И когато тези хормони не са в равновесие, те могат да саботират усилията ви да сваляте килограми, независимо колко внимавате какво ядете и колко се упражнявате.

Нека сега погледнем отблизо двата ключови хормона, които контролират апетита, както и няколко лесни стъпки, които можем да предприемем още днес, за да помогнем за пренастройването на хормоните на глада, така че в крайна сметка да успеем да се отървем от упоритите излишни килограми.

1. Лептин:

Знаете усещането, което изпитвате след засищащ обяд и след това се чувствате добре и сити? Е, зад това усещане за ситост се крие хормон, наречен лептин.

Лептинът сигнализира на хипоталамуса (висш център на вегетативната нервна система) в мозъка ви, че сте се нахранили и това потиска апетита ви, така че да не преяждате. Или поне така трябва да се случват нещата по учебник. Но при хората с наднормено тегло процесът понякога не сработва. Тялото ви продължава да произвежда лептин, но мозъкът ви не получава съобщението „нахраних се”, така че вие продължавате да ядете дори и след като сте яли достатъчно.

Прочетете още за лептина: Ненаситен апетит? Лептинът е виновен

Изследователите все още не са напълно сигурни какво причинява резистентността към лептина, но експертите вярват, че вероятните виновници са както хроничното възпаление, така и повишените нива на инсулина.

Стъпки за пренастройване на лептина:

  • Яжте повече храни, които се борят с възпалението като мазни риби, ядки, зехтин, зелени листни зеленчуци и берита (горски плодове и дребни безкостилкови плодове)
  • Яжте много храни, които са богати на стимулиращите лептина полиненаситените мазнини като орехи, ленено семе, диво уловени сьомга и риба тон
  • Намалете или елиминирайте причиняващите възпаление храни като добавените захари (като високо фруктозния царевичен сироп) и транс-мазнините
  • Подсилете производството на лептин в тялото си като спите много и редовно правите упражнения
  • Яжте повече богати на фибри и засищащи храни, включително овесени ядки, които е доказано в изследвания, че премахват резистентността към лептина

Още за вредния високо фруктозен царевичен сироп: Освободете се от сладката заблуда… за HFCS

2. Герлин:

Герлинът на практика е огледалният на лептина хормон. Познат като хормон на глада, когато стомахът ви е празен, герлинът незабавно изпраща съобщения до хипоталамуса „Гладен съм, нахрани ме”.

Нивата на герлин обикновено се повишават преди хранене и понижават до най-ниско си ниво след хранене. Но отново, когато човек е с наднормено тегло, сигналите могат да бъдат притъпени. Когато това се случи, след хранене нивата на герлин не падат, както би следвало и мозъкът ви продължава да получава сигнал, че сте гладни. Резултатът, разбира се, е преяждане и в крайна сметка, напълняване.

Стъпки за пренастройване на герлина:

  • Яжте големи количества богати на протеини храни на всяко хранене, защото те се разграждат бавно и помагат за потискането на герлина
  • Не яжде добавени захари (като високо фруктозен царевичен сироп), защото те могат да се месят на това как реагира герлина след хранене
  • Яжте повече богати на l-цистеин храни – като кисело мляко, сирене, пшеничен зародиш и овесени ядки – все храни, които доказано помагат за потискането на герлина
  • Повишете количеството храни с високо съдържание на фибри, които запълват стомаха и така карат нивата на герлин да падат естествено
  • Стресът задейства герлина, така че спрете да ядете под стрес, използвайки техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация, йога или други форми на упражнения

Спрете да позволявате на закърнелите си хормони на глада да саботират опитите ви за отслабване.

Вместо това ги пренастройте.

Още един начин да отслабнете: Мазнини горят мазнини – Как?

 

Източник:

https://healthiertalk.com/reset-your-hunger-hormones-to-lose-weight/

Снимка: Every day a new discovery… – Tistory

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *