Магическия тюркоаз, защо да го носим

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

turquoise-natural-gemstone

Тюркоазът е един от най-отдавна познатите полускъпоценни камъни, използван още от египтяните, персийците, римляните и ацтеките и считан от тях за магически камък.

Всички тези древни народи признават магичната и лечебна сила на тюркоаза и го използват както за лечение, така и в талисмани за предпазване от зли сили и за късмет. Амулети или талисмани от тюркоаз се смята, че носят късмет, дълголетие, предпазват пътешествениците, и са полезни за ушите, очите, мозъка и гърлото.

Тюркоазът се свързва с третата чакра, той е традиционен  полускъпоценен камък за родените през декември и се свързва със зодиакалния знак на стрелеца.

Повишете енергията си с тази заредена с кристали разкрасяваща вода

Счита се че първите залежи на тюркоаз са намерени в Персия, днешен Иран, както и в древната земя на Египет.

Днес депозити на този полускъпоценен камък със синьо-зелен цвят има на много места по света: САЩ (Аризона и Невада), Египет, Мексико, Австралия, Китай, Иран, Перу, Чили, Израел, Полша, Русия, Франция, Тибет и Афганистан.

В Египет тюркоазът се считал за свещен камък и се е използвал за украшения, инкрустации в гробниците на фараоните и за направата на бижута.

В древна Персия тюркоаз се е носел като талисман за късмет и за предпазване от заболявания. Легенда разказва, че тюркоазът сменя цвета си поради здравословното състояние на човека, който го носи, като избледнява, ако той е болен или става по-ярък ако човек е в добро здраве.

В Южна Америка тюркоазът се считал за свещен камък, който свързвал рая със земята и се използвал изключително много за декорация.

В Римската империя тюркоазът е бил символ на сила и богатство.

Арабите го използвали за украсите на конете понеже смятали, че този камък има силите да предпазва както конете така и ездачите.

Шунгит: Чудодейният камък

Основни характеристики на тюркоаза

Тюркоазът е кристал в три основни варианта – син, зелен и тюркоазен. Най-често срещана е тюркоазената разновидност, отличаваща се с матови камъни с черни жилки.

Името тюркоаз идва от френското „пиер тюркоаз”, което означава „турски камък”, заради внасянето на камъните от Азия, а султаните в Османската империя го използвали много за направата на бижута.

Тюркоазът се нарича също късметлийски камък, звезден камък и зелен камък.

Според химическата си структура, тюркоазът е фосфатен минерал от мед и алуминий.

Полускъпоценни камъни премахват негативната енергия

Онова което прави тюркоаза изключителен е че в някои ситуации той променя цвета си. Някога се смятало, че промяната на цвета сочи за премеждие и наближаваща смърт. Днес се знае със сигурност също така, че промяната на цвета на тюркоаза може да бъде причинена от въздействието на слънцето (понеже на този камък не му понася излагането на слънчева светлина), наранявания, одрасквания, съприкосновение с киселини, сапуни, козметика и парфюми.

Друга доказана причина за промяната на цвета на тюркоаза е кожата на притежателя му, всеки тюркоаз се променя различно съобразно това кой го носи и до чия кожа се допира. Както е видно това може да се дължи на изброените в предишния параграф причини.

В случай, че тюркоазът промени цвета си, сложете го в купа с хематит, за да се освободи от заряда или въздействието, на които е бил изложен. Зареждането става когато тюркоаза се поставя до скален кристал или мед (минерал).

Направете си личен олтар за сбъдване на стремежи

Как въздейства тюркоазът на тялото и ума

Въздействие на тюркоаза в терапията с кристали на физическо ниво:

 • Укрепва имунната система
 • Пречиства кръвта и детоксикира тялото
 • Укрепва мускулите, нервите и органите
 • Облекчава стомаха при лошо храносмилане
 • Облекчава дихателни проблеми
 • Облекчава ревматизъм и подагра
 • Помага при зъбобол и пародонтоза
 • Облекчава спазмите
 • Лекува вирусните инфекции в тялото
 • Има противовъзпалителни свойства и алкализира тялото

Незаменимата сила на лековития кехлибар за тялото, ума и душата

В психологичен план тюркоазът действа по следния начин:

 • Помага за вземането на решения, подсилва самоувереността и решителността
 • Подсилва интуицията и аналитичността
 • Ефикасно премахва тъгата и депресията
 • Въздейства положително на сънищата
 • Тюркоазът е камък на приятелството, който събира хората и подсилва взаимоотношенията им
 • Той допринася за общото добро здраве на носещия го
 • Привлича пари и парични потоци във фън шуй
 • Решава спорове между партньори в спалнята

Ползите за здравето на нефрита, нефритени ролери

Къде е необходимо да слагаме тюркоаз

Тюркоаз можете да слагате по всяка част на тялото си като най-добре е на врата, третото око и в областта на слънчевия сплит.

В дома и офиса можете да поставяте предмети от тюркоаз върху бюрото, в спалнята, до портфейла и документите. Важно е само да не е на пряка слънчева светлина.

Според традиционното вярване, положителното действие на тюркоаза е по-силно, ако той ви е подарен, а не закупен от вас самите.

Източник:

http://www.jewelforhealing.com/2016/07/health-benefits-of-turquoise.html

Снимка: BuyGems.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *