Връзката между прошарената коса и здравето на сърцето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gray-hair-heart

Повечето дни не се притеснявам особено от това, че косата ми се прошарва. В края на краищата, имам усещането, че съм си заслужила всеки бял косъм. Та нали почти всеки човек се сдобива с мъничко посивели коси с времето. Така че знам, че не съм единствена.

Но трябва да призная, че нови изследвания, които наскоро бяха представени на годишната среща на Европейското общество по кардиология в Испания ме накараха да преосмисля начина си на мислене.

Оказва се, че прошарената ми коса всъщност може да е червен флаг. (Както би могла да е и вашата!)

Как естествено да спрем побеляването на косата

Безмълвното предупреждение на прошарената коса за сърцето

Според екип египетски учени, в някои случаи посивяването на косата може да е външен признак за вътрешен проблем. Защото според изследването им може би има връзка между прошарените кичури, появяващи се на главите ни и потенциални проблеми със здравето на сърцето или артериите.

И макар че това е относително малко изследване или по-скоро наблюдение—и определено не си струва да губим съня си заради него—все пак не е зле да следим положението с побеляването на косата си.

Ето защо…

Оказва се, че атеросклерозата (заболяване на коронарните артерии) или втвърдяването и стесняването на артериите ни има много повече общи неща с прошарването на косата, отколкото бихте могли да си представите.

Експертите казват, че най-често срещаните фактори за побеляването на косата са…

  • Оксидативният стрес
  • Възпалението
  • Вашето ДНК, губещо способността си да се възстановява само
  • Хормоналните промени
  • Клетките ви, които губят способността си да се делят и да размножават

А най-честите причини за заболяване на коронарните артерии са… ДА, познахте, по същество съвсем същите. Така че днес е може би щастливият ви ден!

Косата говори: 5 тайни за здравето, които косата се опитва да сподели с нас

Изследване разкрива връзка между косата и сърцето

В новото изследване учените са оценявали 545 мъже на база на степента на побеляване на косите им.

Мъжете с чисто черна коса получавали „1”, при леко прошарване те получавали „2”, при равно съотношение на черна и посребрена коса те получавали „3”, повече бели от черни коси получавали „4”, а на изцяло побелелите участници давали „5”.

Изследователите също така събирали данни за всичките типични рискови фактори за сърдечни заболявания като анамнеза за високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, пушене и семейна анамнеза и взимали предвид всички тези фактори в оценките си.

А след като възрастта е още един важен рисков фактор, както за побеляването на косата, така и за проблемите със сърцето (понеже и двете имат склонността да възникват с напредването на възрастта), изследователите внимавали да коригират данните си и по отношение на стареенето.

Но след справянето с всички тези цифри, те въпреки това откриха, че по-високата стойност по скалата за побеляването на косата – оценка от „3” нагоре – се свързва със значително повишаване на заболяванията на коронарните артерии, независимо от възрастта и другите рискови фактори.

Така че макар, че посребряването на косата ви не е отговорно за причиняването на каквито и да било сърдечни проблеми, разбира се, то може да послужи като важен ранен предупредителен признак за проблем дълго преди вие го осъзнаете или констатирате.

С други думи, като сами си дадете оценка за косата си, това може да бъде най-лесният някога създаван тест за здравето на сърцето и артериите ви!

Прошарената коса не е признак на старост, а по-скоро на недостици!

Доверете се на косата си и защитете сърцето си

И помнете, по-високата оценка за побеляването на косата ви не е причина за паника, тя е подарък. Защото осъзнавайки че може да сте в риск преди да изникнат каквито и да било други симптоми може да ви помогне да избегнете изцяло сериозни проблеми със сърцето.

Ако косата ви леко се прошарва, както е при мен – или ако вече имате прошарена грива – можете да започнете да правите промените, които помагат за предпазването на сърцето ви през предстоящите години като ядете по-полезни за сърцето храни и избягвате вредните храни, които могат да го увредят.

Казват, че бялата коса е признак на мъдрост, така че позволете на своята коса да ви помогне да направите мъдър избор и да преминете към полезен за сърцето ви начин на живот, започвайки от днес.

Алис Джейкъб

Източник:

https://healthiertalk.com/what-your-gray-hair-reveals-about-your-heart/

Снимка: Sharecare

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *