Как витамин D побеждава болестите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-d-diseases

Наскоро говорих с майка си и тя ми каза, че лекарят й казал, че има твърде много калций в кръвта. Това е леко обезпокоително, защото повишеният калций може да доведе до стомашно-чревна дисфункция, камъни в бъбреците и дори до сърдечен удар при жените.

Първото нещо, което я запитах беше, „Какво беше базовото ти ниво на витамин D (преди да взимаш добавки) и какво е то сега’?

Тя каза, „Лекарят изобщо не изследва нивото ми на витамин D”.

Срамота, но не се изненадах. Изследването на кръвта за нивата на витамин D все още не е стандартна процедура. Макар че през последните 15 години научихме много повече за важността на витамин D.

Причината поради която попитах майка си за витамин D бе защото той не е само витамин, но и хормон, който нарежда на костите колко калций да задържат и освобождават. Ако имате недостатъчно витамин D, костите ви стават слаби, като в същото време твърде много калций може да навлезе в кръвта ви.

Множество други заболявания също се свързват с недостиг на витамин D. След малко ще ви покажа точно какво трябва да правите, за да сте сигурни, че имате достатъчно витамин D.

Особено важно е да сте на или да наближавате етапа на живот, в който е майка ми – след менопауза за жените или над 50-годишна възраст за мъжете.

Това е така, защото има много научни доказателства, че недостигът на витамин D е свързан с остеопороза, атеросклероза и дори с рак.

При положение, че повече от 1 на 3 възрастни американци имат недостиг на витамин D, добивате представа защо толкова много от нас страдаме от заболявания.

Изследването за проверка на националното здраве и хранене (National Health and Nutrition Examination Survey) от 2005 до 2006 проследи 4495 възрастни с цел откриване колко биоактивен витамин D имаха те (концентрацията на серумния им 25-хидроксивитамин D).

Общо взето, 40 процента от всички, които бяха изследвани имаха недостиг на витамин D (нива под 20 ng/mL)! Процентът на недостиг бе най-висок при афро-американците (82.1 процента), последван от този на хората с испански произход (69.2 процента).

Ниският витамин D бе свързан с хора, които бяха със затлъстяване, в лошо здраве, имаха хипертония, нисък полезен (HDL – липопротеин с висока плътност) холестерол, които не пиеха прясно мляко всеки ден и не бяха завършили колеж.

Може би се чудите кое беше първо, болестите или ниският витамин D?

Обмислете следната информация:

Вещество изграждащо костите: Към 1900 година 80 процента от децата в Ню Йорк и Бостън бяха развили рахит (нисък ръст и деформации на скелета) заради липсата на витамин D. Това заболяване по-късно бе премахнато към 1930 посредством:

 • Пиенето на масло от треска (с високо съдържание на витамин D),
 • Препоръка да се излиза на слънце (тялото произвежда витамин D на слънчевата светлина),
 • Подсилване на млечните продукти и на други основни храни с витамин D.

С напредването на възрастта хората са в повишен риск от изтъняване и чупливост на костите (остеопороза), водещ до фрактура НЕ заради нисък калций… а заради нисък витамин D.

Свобода на движение и подвижност: Ако имате само умерен недостиг на витамин D, това може да означава влошаване на болките в коляното и бедрата при хората 50-80 години. Ниският витамин D също така причинява слабост и болка в мускулите. Това ви поставя в по-голям риск от падане с напредването на възрастта. Всъщност, изследване, разглеждащо резултатите от други клинични изпитания откри, че пиенето на по 1000 МЕ (25 мг) на ден снижава паданията с 19 до 23 процента.

Освен това, недостигът на витамин D е много разпространен и е свързан със сериозността на заболяването при пациенти с ревматоиден артрит. Лекарите като мен, които знаят за витамин D, го използваме вместо фармацевтични лекарства за снижаване на болката.

Най-страхотното, борещото рака вещество:  Редица големи изследвания показват, че ниските нива на витамин D повишават риска от колоректален рак, рак на белия дроб, простатата, гърдата и яйчниците. От друга страна, достатъчното витамин D снижава риска от смърт от 15 различни вида рак.

Знаете ли че пиенето на витамин D плюс калций снижава риска от какъвто и да било рак с над 75 процента?

В двойно сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано изследване – най-меродавното изследване, което може да се проведе в медицината – изследователите наблюдаваха 1179 жени след менопауза в продължение на 4 години.

Те откриха, че при онези от тях, които пиели по 1400 мг калций плюс 1100 МЕ (27.5 мг) витамин D3 имало 76.8 процента по-малко случаи на рак след първата година в сравнение с групата, която не получавала допълнителен витамин D.

Сърце на шампион: Недостигът на витамин D се свързва с повишени нива на следните: високо кръвно налягане, повишен холестерол и заболяване на периферните кръвоносни съдове.

Най-критичното е, че сърдечносъдовите заболявания, инфарктите, сърдечната недостатъчност и инсултите са всичките по-високи при хората с недостиг на витамин D. Пиенето на правилното количество витамин D може да снижи риска ви от всички тези с 20 процента, което в голяма степен се дължи на неговите противовъзпалителни свойства.

Фактор да се чувстваме добре: Искам да направите нещо за мен… следващия път когато слънцето грее високо в небето, излезте навън и оставете слънчевата светлина да облива лицето ви само минута или две. Почувствахте ли се добре и дори щастливи? Има си причина за това.

Когато тялото ви произвежда витамин D, това спомага за предпазване от изчерпването на серотонина и допамина в мозъка. Серотонинът и допаминът са основните невротрансмитери в мозъка, които ви карат да се чувствате добре. Изглежда недостигът на витамин D повишава риска ви от депресия с цели 14 процента.

Най-добрият приятел на кръвната захар: Рискът от диабет се повишава значително, ако нивото на витамин D в кръвта е под 14 mg/ml (като оптималното е 35-80 ng/ml). Ако вече страдате от диабет, трябва да знаете, че недостигът на витамин D влошава диабета като снижава естественото секретиране на инсулин.

Побеждаване на истинския безмълвен убиец: Може би знаете, че високото кръвно налягане е „безмълвният убиец”, защото има малко ако изобщо някакви симптоми. Но истинското заболяване зад всички хронични заболявания като хипертония и атеросклероза е възпалението. Ниският витамин D се свързва с възпалението и се проявява в повишено ниво на С-реактивния протеин в кръвта. От опит мога да кажа, че вероятно това е връзката между ниския витамин D и много други заболявания като множествена склероза, туберкулоза, алергии, сънна апнея и дори преждевременна смърт.

Какво води до ниски нива на витамин D?

Добре е да знаете дали сте в повишен риск от недостиг на витамин D. Ето някои от нещата, които могат да потискат нивата на витамин D:

 1. Затлъстяване: индекс на телесната маса над 40 повишава риска от недостиг на витамин D с 18 до 23 процента в сравнение с ИТМ под 40.
 2. Напреднала възраст: Към 70 годишна възраст усвояването на витамин D се снижава с 25 процента.
 3. Чревни заболявания: болестта на Крон, улцерозен колит, цьолиакия, или операция за стомашен байпас могат сериозно да намалят усвояването на витамин D в тялото.
 4. Лекарствата изчерпват нивата на витамин D: лекарствата против гъбички, антиконвулсантите, глюкокортикоидите (преднизон) и лекарствата за ХИВ.
 5. Други по-редки заболявания, които ви карат да губите витамин D бързо са хроничните бъбречни заболявания, основният хиперпаратироидизъм, грануломатозните заболявания и лимфомите.

Колко витамин D ви е нужен?

Помнете че „препоръчителната дневна доза” е определена като абсолютния минимум, който трябва да взимате, за да се предпазите да кажем от рахит. За да поддържате витамин D в оптималния обхват (35 до 80 ng/ml), то вие ще трябва да пиете по-високи дози.

Така че първо трябва да изследвате нивото си на витамин D. Кръвния тест, който трябва да си направите се нарича 25(OH)D.

Можете да го направите при лекар, в лаборатория или у дома си и да го изпратите в лаборатория.

Ако нивото ви е под 35ng/ml, ето как да го повишите:

 1. Храна: храни богати на витамин D3 са рибените масла, студеноводните риби, млечните продукти и маслото. Само един зеленчук съдържа витамин D, и това са гъбите с 114 МЕ (2,8 мг) на ч.ч..
 2. Излагане на тялото на слънчева светлина: по 20 минути на слънце всеки ден (мажете лицето си със слънцезащитен крем, който не съдържа парабени) ще преобразува витамин D в кожата ви в активната му форма (D3) и ще поддържа оптималните нива.
 3. Хранителни добавки: по 1000 международни единици (МЕ) (25 мг) на ден или по 5000 МЕ (125 мг) по два пъти на седмица витамин D3 обикновено са достатъчни, за да подсилите и поддържате адекватно ниво. Твърде многото витамин D може да причини гадене и загуба на апетит при някои хора.

Мега-дози витамин D за лекуване на инфекция

Витамин D е доказано, че е мощен стимулатор на вродената имунна функция. Всъщност, витамин D задейства освобождаването на естествените антимикробни пептиди на тялото срещу инфекциозните причинители като бактерии, вируси, гъбички и паразити, включително срещу хронични микобактериални инфекции и дори срещу бактерията Pseudomonas aeruginosa.

Макар че в ниски дози той не снижава острите инфекции, много високите дози (100000 до 200000 МЕ (2500 мг – 5000 мг) на ден само за три дни) бе доказано още през 1948 година, че безопасно предоставят мощен естествен антибиотичен ефект. Изследователите съобщават за почти чудотворни ефекти при инфлуенца и вирусна пневмония. Мега дози дори до 500000 МЕ (12500 мг) витамин D3 веднъж на месец при възрастните са показали, че са безопасни.

Кой продукт с витамин D е най-добрият?

За жалост много от големите производители на витамини поевтиняват продукта си или го предлагат под форма, която не се усвоява оптимално. А научната литература не разглежда въпроса кой продукт е най-добрият.

Обаче на дадения тук линк има преглед на източници на витамин D3, които при тестовете показаха 100 процентно съдържание на витамин D3 (холекалциферол, биоусвоимата форма) в продуктите им: https://labdoor.com/rankings/vitamin-d

Чувствайте се добре, за да сте здрави,

Майкъл Катлър, M.D.

Източник:

http://easyhealthoptions.com/vitamin-d-link-defeating-disease/

Снимка: www.hydrogenfuelnews.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *