Мощна тайна побеждава рака в собствената му игра

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Чудесен цитат на Мая Анджелоу си проправя път с пълна пара в социалните медии: Горчивината е като рака. Изяжда поразения. А като огън е гневът. Пречиства го в пламъци.

let-go

В този куплет има повече истина, отколкото повечето от нас вероятно осъзнават.

Ракът е плашещо заболяване. Нещо като грамадна горила в стаята. И ако чуете тази страшна диагноза, това може да ви озлоби. Защо аз?

Но ако тръгнете по друга емоционална пътека, тя може да ви помогне да прогоните рака и други заболявания от тялото си.

Емоциите, положителни или отрицателни, имат силно въздействие върху здравето. И не само върху психическото, но и върху физическото ни здраве. А това как се справяме с емоциите си може да покачи рисковете ни от пипването на сериозно заболяване като рак или сърдечносъдово заболяване.

Гневът е силно чувство

Гневът е доста силно чувство и е доказал, че се проявява при „помитащи” заболявания. А това дали гневът се изразява или потиска изглежда е определящ фактор за това как той въздейства на тялото.

Например, калифорнийската Програма за изследване рака на гърдата рецензира изследване от 1989 година, в което бе доказано, че гневът има дълбоко въздействие  върху процентите на оцеляване при жените в програма за групова терапия: Процентът на оцеляване при жените, които открито изразявали гнева си бил два пъти по-голям, отколкото при жените в същата група, които сдържали гнева си.

Според рецензията, „Ако жените имат здравословно, откликващо на стреса ниво на хормоните когато влизат в изследването — те извличат полза от груповата терапия по следните начини: Те живеят по-дълго, ако с времето прекарано в групата те повишават продължителността на моментите на истинско положително емоционално изразяване, особено на обич. Те също така живеят по-дълго, ако изразяват по-дълги моменти на открити гняв, страх и тъга”.

Живей своята истина: 7 силни урока

Ако контролирането на нашите емоции по здравословен начин помага за довеждането до по-добър резултат при определени заболявания, какво ли протича в телата ни, за да го причини? Изследване на мъже, страдащи от рак на простатата предоставя известна идея по въпроса …

Изследването, проведено в Университета на Маями откри, че мъжете в изследваната група, които повече потискали гнева си имали по-малко естествени клетки убийци — основните клетки в имунната система за борба с рака. Освен това, мъжете, които по-открито изразявали гняв имали клетки убийци с по-висока цитотоксичност — което означава, че тези клетки били по-ефикасни.

Точно обратният ефект се наблюдава във връзка с сърдечни заболявания когато твърде разпалените прояви на гняв могат да бъдат смъртоносни. Изследване откри, че мъже и жени на средна възраст, които са предразположени към гняв, са в значително по-висока степен предразположени на риск от смърт от коронарна болест на сърцето, независимо от другите си рискови фактори. Изследването за нормативно стареене откри, че хората, които в по-голяма степен се затруднявали да контролират гнева си имали 3-кратно повишение на коронарна болест на сърцето от онези, които имали по-малко проблеми с контролирането на гнева.

Но гневът не е единствената емоция, която има силно въздействие върху здравето.

КАК ДА СЕ СПРАВЯМЕ СЪС СТРАХА

Страхът може да ви разболее

Страхът може да предизвика болестна реакция от страна на тялото дори и когато не съществува истинска заплаха.

Обществени здравни групи предупреждават хората с астма за ухания и миризми, които могат да причинят пристъп. Впоследствие, много астматици се боят от миризмите, на които се натъкват.

По време на изследване в Центъра Монел във Филаделфия хората с астма били изложени на безвредна миризма. Но хората, на които им казали предварително, че миризмата може да причини дихателни проблеми, намирали миризмата по-неприятна и дразнеща. Тяхното дишане било нарушено въпреки факта, че ароматното вещество не съдържало дразнещи вещества. Всъщност дихателните им пътища също се възпалили, а възпалението траело повече от 24 часа.

Мантра за самоувереност, упражнение

„Отрицателното предразположение водеше до бърза поява на възпаление в дихателните пътища”, казва изследователката Памела Далтън, психолог в Монел. „Онова, което наистина ни изненада бе, че тази реакция продължаваше повече от 24 часа. Повишеното възпаление през този период вероятно прави астматиците по чувствителни към други задействащи пристъпите фактори”.

Духовното над материалното

Може би сте чели, че възпалението е основната причина за хроничните заболявания. Негативните емоции повишават възпалението в тялото.

Един начин, по който то се проявява по отношение на имунната система е посредством така наречения вагусов нерв — пряка линия за комуникация между мозъка и имунната система.

Вагусовият нерв е способен да снижи сърдечния ритъм и кръвното налягане, регулирайки реакцията към стрес и засичайки и потискайки възпалението.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Това означава, че като се научим да контролираме емоциите си по здравословен начин, ние може да успеем да контролираме съобщенията, които вагусовият нерв изпраща от мозъка към имунната система — като по този начин снижаваме възпалението и риска от заболявания.

Ако задържате емоциите вътре в себе си, научете се да се освобождавате от тях. Ако имате проблеми с контролирането на гнева, непременно се постарайте да ги разрешите и поставите под контрол. Освен посещенията при терапевт, дълбоката медитация прави чудеса за човешкото тяло. Изследване в Университета на Калифорния в Лос Анжелис съобщи, че 8-седмична лечебна програма включваща дълбока медитация наистина е успяла да забави развитието на ХИВ.

Физическата активност и забавленията също са чудесни начини които ни помагат да се научим да се справяме с емоциите по по-здравословен начин. Според Томас Морлидж,  MD, от Центъра за интегративна медицина в Кливландската клиника, „Всичко, което подобрява настроението ви има положителен ефект върху имунната ви система”.

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/powerful-secret-beats-cancer-game/

Снимка: Keyword Suggestions

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *