Спирате пушенето? Яжте повече от тези две храни.

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

quit-smoking

Отказването на цигарите винаги е на първо място в списъка с обещанията по нова година. И както всеки, който е пушел или продължава да пуши знае, това не е лесна задача. Но ако днес си кажете, че повече няма да пушите, едно ново изследване може да ви предостави помощта, от която се нуждаете.

Изследователи от университета Бъфало в Ню Йорк откриха, че яденето на по-голямо количество от два вида храни помага на хората да пушат по-малко. Никакви лепенки. Никаква дъвка. Никакви лекарства. Само храна…

Учените проследяват 1000 пушачи на възраст 25 и по-възрастни. За изследването пушачите попълнили анкети за пушаческите си навици и за приема си на тези две конкретни храни.

Изследователите намериха връзка между консумираното количество от тези две храни и вероятността участниците да се откажат от пушенето и да не започнат отново да пушат. Колко силна връзка? Пушачите, които ядели най-много от тези храни било три пъти по-вероятно все още да не пушат при последвалото изследване след 14 месеца.

И това не е единственият положителен резултат. Има също и връзка между количеството консумирана храна и времето когато хората пушат първата си цигара за деня. Хората, които ядели най-много от тези храни, запалвали първата си цигара по-късно през деня, пушели по-малко цигари и имали снижена зависимост от накотина.

Резултатите останали същите дори след като изследователите нанесли корекции за рискови фактори като възраст, раса, образование, пол и здравословно състояние. Изследователите направили корекции също и за фактори като прием на алкохол и лекарства. И резултатите отново останали същите.

Какво трябва да ядете повече, за да победите пристрастяването си към цигарите?

Плодове и зеленчуци!

Две групи храни, която би следвало вече да ядете в големи количества. Необходими били само по четири порции на ден плодове и зеленчуци, за да се проявят резултатите.

Друго изследване от Медицинакия център Дюк помага в обясняването на тази връзка. Според изследването на центъра, вкусът на храните влияе върху желанието за пушене. Някои храни действително правят вкуса на цигарите още по-неприятен.

Изследователите помолили 209 пушачи да изброят нещата, които или подобрявали или влошавали вкуса на цигарите.

В списъка от храни, които го влошавали 19 процента от хората сложили мляко и сирене. 14 процента казали, че безкофеиновите напитки като вода или сок влошават вкуса. А 16 процента казали, че плодовете и зелнчуците придават най-лош вкус на цигарите.

Не е изненадващо, че алкохолът, кофеинът и месото са сред храните и напитките, които подобряват вкуса на цигарите.

„С няколко промени в начина на хранене… пушачите могат да направят отказването от цигарите малко по-лесно“, казва водещият автор д-р Джоузеф Маклернън. „Ако започнете да ядете много плодове и зеленчуци още преди да спрете да пушите, това може да ви помогне да видите цигарите в по-непривлекателна светлина.

Ако усетите непреодолима нужда от никотин, хапнете някой плод или зеленчуци. Това не може да ви навреди. Не трябва да ви казваме за всички ползи от яденето на плодове и зеленчуци. И определено не трябва да ви напомняме за ползите от отказването от пушенето. С това ‘лечение’ няма как да сбъркате.

Източник: Institute of Natural Healing, Want to Stop Smoking? Eat More of These Two Foods, 2 January 2013

Снимка: differentwaystoquitsmoking.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *