Кога да не правим каквото ни предписва лекарят

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

blood sugar test

През всяка от двайсетте години, откакто практикувам медицина, случаите  на диабет се увеличават.

Изглежда че положението ще продължава да се влошава, защото медицината все още не се фокусира върху истинското решение  на проблема.

Диабетът е проблем, свързан с начина на хранене, и решението му трябва да дойде от храната, а не от лекарствата.

Обаче, непрекъснато се използват все по-голям брой нови лекарства.

Новите лекарства за диабет Avandia и Actos повишават вероятността при жените да си счупят някоя кост с 50 процента. Ако сте над 65 годишна възраст, вероятността скача на 70 процента.

И счупените кости не са единственият проблем.

Avandia се свързва с повече от 83,000 случая на сърдечен удар между 1999 и 2007 година. Ако вземате Avandia, вероятността да получите сърдечен удар е с 43 процента по-висока. А рискът да умрете от сърдечен удар се увеличава с 65 процента.

През 2009 г. лекарството Avandia е причинило 304 смъртни случаи за три месеца. Това е най-високата смъртност при лекарство, изписвано с рецепта за този период.

Преди да си помислите, че просто можете да се прехвърлите на Actos:

Actos наистина изглежда сякаш снижава риска от сърдечен удар, инсулт и смърт. Но при изпитанията му, Actos всъщност показа, че повишава  вероятността от тежка сърдечна недостатъчност.

Хиляди хора все още са на тези лекарства. Ако сте един от тях, препоръчвам ви да говорите с лекаря си за рисковете, възможностите пред вас и какво означават те за вас.

По-добър начин да се справите с кръвната захар е като много внимавате какво ядете и какви хранителни добавки приемате, за да си доставите хранителните вещества, които ви липсва:

  • Избягвайте скорбялата: Не яжте хляб, гевреци, кифли, бисквити и торти. Нито пък зърнени храни, царевица, картофи и ориз.
  • Подбирайте протеини с добро качество: Говеждото от отглеждани на паша животни, свободно отглежданите домашни птици, яйцата от свободни кокошки и дивата сьомга са все добър избор.
  • Избирайте ниско-гликемични зеленчуци: Растящите над земята зеленчуци са най-полезни. Те не карат кръвната ви захар да скача до тавана. Зеле, броколи, карфиол, зелен фасул и зелени листни зеленчуци са добър избор.
  • Яжте ниско-гликемични плодове: Като ягоди, къпини, боровинки и онези, които ядете с кората. Избягвайте сушените плодове и високо фруктозния царевичен сироп. Те подсилват инсулиновата резистентност.
  • Избягвайте обработените храни: Те са наситени с мазнини и въглехидрати, изкуствени подсладители и консерванти.

Основният хранителен недостиг, причиняващ проблеми с кръвната захар днес е този на хрома:

  • Хром: Хромът кара инсулинът да работи по-добре. Той прехвърля кръвната захар от кръвотока в клетките, давайки ви енергия. Деветдесет процента от възрастните американци се хранят с бедна на хром храна, макар че хромът се съдържа в храни като месото, сиренето, плодовете и зеленчуците. Хромът не се усвоява, когато го вземате в чист вид. Вземайте по 400 мкг под формата на ‘хром полиникотинат’. Тази форма съдържа молекула носител, която спомага за проникването му в кръвта и тъканите.

Преди да обмисля предписването на лекарства на пациентите си, аз обикновено опитвам с комбинация за сваляне на кръвната захар:

  •      Гимнема силвестре (Gymnema Sylvestre): Тази билка може да намали апетита ви за сладки неща. Пациентите, които пиеха по 400 мг екстракт от нея дневно в продължение на 18 до 20 месеца наред с приеманите орално лекарства, показаха значителен спад в нивата на кръвната захар на гладно.
  •      Канела: Подправката, характерна за ябълковия пай съдържа съединение, което действа заедно с инсулина, за да повиши глюкозния метаболизъм приблизително 20 пъти. Вземайте по 1-6 грама на ден за най-добри резултати.
  • Сминдух (тилчец): Тилчец е една от билките, използвани в кърито. Тя стимулира освобождаването на инсулина. Много изследвания потвърждават, че семената и билката помагат за стабилизирането на кръвната захар при пациенти с проблеми с инсулина. Започнете с по 100 мг смлени на прах семена. Продават се на  капсули или можете да накисвате смлените на прах семена във вода или сок и да ги пиете. Можете да повишите дозата до 10 грама.

Желая ви добро здраве,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Ageless Beauty, When Not to Do What the Doctor Orders, January 2011

Снимка: www.thefoodadvicecentre.co.uk

Първо публикувана във в-к Лечител.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *