Древните океани предлагат нов поглед за възникването на фауната

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

8 юни е Международен ден на океаните, Стартираме поредица за океаните.

Анализ на вид скала, намерена в най-старите океани на света хвърля нова светлина за това как големите животни са се появили на Земята.

ancient oceans

Научен екип, воден от професор Робърт Фрай в университета на Копенхаген в Дания и включващ учени от Нюкасълския университет, Великобритания и университетите на Уругвай и Южна Дания успяха за първи път да направят диаграма на покачването и спада в нивата на кислорода в атмосферата на Земята през последните 3.8 милиарда години.

Анализирайки изотопите на хрома в богатите на желязо седименти, формирани в древните океани, екипът откри, че покачването в нивата на кислорода в атмосферата преди 580 милиона години е било последвано наскоро след това от развитието на животинския свят.

Публикувани днес в научното списания Nature, данните предлагат нов поглед за това как животинският свят – и в крайна хората – са възникнали на планетата.

„Тъй като животните са еволюирали в морето, повечето предишни изследвания се фокусираха върху нивата на кислород в океаните”, обяснява един от авторите на изследването, д-р Саймън Паултън от Нюкасълския университет.

„Изследването ни потвърждава за първи път, че повишаването на кислорода в атмосферата е било водещата сила за насищането на океаните с кислород преди 580 милиона години и че това е бил катализаторът за еволюцията на голямо разнообразие от животни”.

Изследването

С изменението и рушенето на континенталните скали от времето в резултат на повишаването на нивата на кислорода в атмосферата се появяват ясни признаци за изотопи на хрома.

Хромът, освободен от рушенето на скалите, след това се отмива в моретата и се депозира в най-дълбоките океани – сливайки се с богатите на желязо скали на морското дъно.

Тези нови данни позволяват на изследователския екип не само да успее да установи причината за еволюцията на животните, но също и да покаже, че кислородът заема мястото си в атмосферата по-рано, отколкото се смяташе преди.

„Нивата на кислород всъщност са започнали да се повишават преди 2.8 милиарда години”, обяснява д-р Паултън.

„Но вместо това повишаване да е устойчиво и постепенно във времето, нашите данни показаха много неустойчива ситуация с кратки епизоди на освободен кислород в атмосферата в началото на историята на Земята, последвани от силен спад в нивата преди около 2 милиарда години.

Едва след повторното покачване на кислорода в атмосферата преди 580 милиона години, на Земята са успяли да се появят по-голям брой животни”.

Източник: Science Daily, Ancient Oceans Offer New Insight Into Origins Of Animal Life, 10 September 2009

Снимка: onlyhdwallpapers.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *