Фурмите са безценни за човешкото здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ползите от фурмите включват облекчаване на запек, чревни заболявания, проблеми със сърцето, анемия, сексуална дисфункция, диария, рак на стомаха и много други заболявания. Фурмите са полезни също и при нужда от напълняване. Фурмите са богати на редица витамини, минерали и фибри. Тези вкусни плодове съдържат мазнини, калций, сяра, желязо, калий, фосфор, манган, мед и магнезий, които всичките са полезни за здравето. Някои експерти по здравето казват, че яденето по една фурма на ден е необходимо за поддържането на балансиран и здравословен начин на хранене.

dates datteri-e-tc3a8

Важните здравословни ползи от фурмите са ги превърнали в една от най-добрите съставки за развитието на мускулите. Хората консумират фурмите по няколко начина като смесват паста от фурми с прясно мляко, кисело мляко или масло, за да ги направят дори още по-вкусни. Пастата е полезна както за възрастните, така и за децата, особено за възстановяване от наранявания или болести.

Според скорошно медицинско изследване, днес вече се знае със сигурност, че фурмите са полезни за предпазване от рак на стомаха. Много мюсюлмани се захранват след постите като ядат фурми и вода съобразно културните си традиции. Захранването след постите с яденето на фурми помага да се избягва преяждането след края на постите. Когато тялото започне да усвоява високите хранителни стойности на фурмите, усещането за глад се притъпява. Също така нервната система може да получи силна подкрепа от консумирането на фурми, понеже те съдържат значително количество калий.

Фурмите са една от най-добрите сладки и разностранни храни, които регулират храносмилателния процес. Тези плодове значително подсилват енергийните нива на хората половин час след консумирането им. Американското раково общество препоръчва приемането на 20-35 грама фибри на ден и това количество може да се набави от фурми. Също така, изяждането по една фурма на ден ще ви помогне да поддържате здравето на очите си за цял живот. Фурмите се знае, че са много ефикасни за справяне с проблемът с нощната слепота.

(Очаквайте статии с рецепти с фурми за здраве и за хапване скоро. ЗВД)

Хранителната стойност на фурмите

Фурмите са добър източник на различни витамини и минерали. Те са добър източник на енергия, захар и фибри. Фурмите съдържат основни минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий и цинк. Те също така съдържат В витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, както и витамин А и витамин К.

14 ползи за здравето от фурмите

Запек: 

Фурмите често попадат в категорията на слабителните храни. Това е причината, поради която фурмите така често се ядат от хора, страдащи от запек. За да се постигне желания слабителен ефект на фурмите, трябва да ги накисвате във вода за през нощта. След това изяждайте набъбналите фурми сутринта като сироп за извличането на най-оптималните резултати. Фурмите съдържат високи нива разтворими фибри, което е особено важно за стимулиране на здравословното изхождане и за безпрепятственото преминаване на храната през чревния тракт, като по този начин се облекчават симптомите на запека.

Здрави и силни кости:

Значителните количества минерали, съдържащи се във фурмите ги правят супер храна за уякчаването на костите и за преборването на болезнени и инвалидизиращи заболявания като остеопорозата. Фурмите съдържат селен, манган, мед и магнезий, които всичките са особено важни за правилното здравословно развитие на костите и за тяхната сила особено с остаряването когато костите постепенно отслабват. Така че яжте фурми и дайте едно рамо на костите си!

Чревни заболявания:

Никотинът съдържащ се във фурмите се счита, че е полезен за излекуването на много видове чревни заболявания. Продължителният прием на фурми помага за спирането на растежа на патологичните организми като по този начин те помагат за стимулирането на растежа на полезните бактерии в червата. Що се отнася до проблемите с храносмилането, фурмите съдържат неразтворими и разтворими фибри, както и множество полезни аминокиселини, които стимулират храносмилането на храната и го правят по-ефективно, което означава, че повече хранителни вещества ще бъдат усвоени от храносмилателния тракт и ще влязат в тялото, за да бъдат използвани по предназначение.

Анемия:

Фурмите имат високо съдържание на полезни при много различни заболявания минерали, но внушителните нива на желязо в тях ги правят идеална хранителна добавка за хората, страдащи от анемия. Високото ниво на желязо балансира присъщата липса на желязо при анемичните пациенти, като по този начин повишава енергията и силата им и снижава усещането им за умора и слабост.

Алергии:

Един от най-важните аспекти на фурмите е наличието на органична сяра в тях. Това не е много често срещан елемент в храните, но той съдържа безценни ползи за здравето, включително намаляване на алергичните реакции и на сезонните алергии. Според изследване, проведено през 2002 година, органичните серни съединения имат положително въздействие при сезонния алергичен ринит, който засяга приблизително 23 милиона души само в Съединените щати. Фурмите са чудесен начин за обуздаването донякъде на ефектите от тези сезонни алергии като набавят сяра в храната ни.

Качване на килограми:

Фурмите трябва да са част от здравословния начин на хранене. Те съдържат захар, протеини и много важни витамини. Ако фурмите се консумират с паста от краставици, вие можете да поддържате теглото си в нормално, балансирано ниво вместо а не да отслабвате прекомерно. Един килограм фурми съдържа почти 3000 калории, и тези калории във фурмите са достатъчни, за да покриват дневните нужди на човешкото тяло. Разбира се, не трябва да ядете само фурми по цял ден. Ако сте слаби и елегантни и искате да увеличите теглото си, или ако се опитвате да направите мускули, за да впечатлите някое момиче или организмът ви е отслабнал вследствие на здравословен проблем – трябва да ядете фурми!

Стимулират енергията:

Фурмите са с високо съдържание на естествени захари като глюкоза, фруктоза и сукроза. Ето защо, те са идеални за получаването на незабавен приток на енергия. Много хора в целия свят използват фурми следобед, когато се чувстват летаргични и мудни.

Здрава нервна система:

Витамините, съдържащи се във фурмите ги правят идеален стимулатор на здравето и функционалността на нервната система. Калият е един от основните съставки за поддържане на здрава и бързо реагираща нервна система и също така подобрява скоростта и будността на мозъчната дейност. Ето защо фурмите са чудесна храна за хората в процеса на стареене когато нервната им система става мудна и лишена от подкрепа, както и за хората, които искат да поддържат ума си остър.

Здраво сърце: 

Фурмите са много полезни за поддържане здравето на сърцето. Когато са накиснати за през нощта, начупени на сутринта и след това консумирани, те са доказали, че имат положително въздействие върху слабите сърца. Фурмите също така са богат източник на калий, който в изследвания е доказал, че снижава риска от сърдечен удар и от други сърдечни заболявания. Освен това, те се препоръчват като здравословен и вкусен начин за снижаване на нивата на вредния (LDL) холестерол в тялото, който е основен допринасящ фактор за сърдечни пристъпи, сърдечни заболявания и сърдечен урар. Ето защо, яденето на фурми по два пъти на седмица може сериозно да подобри цялостното здраве на сърцето.

Полова немощ:

Изследвания са показали, че фурмите са полезни за повишаването на сексуалната издръжливост. Накиснете шепа фурми в прясно козе мляко за през нощта, след това ги смелете в същото прясно мляко със смес от кардамон на прах и мед. Тази смес се превръща в много полезен тоник за повишаването на сексуалната издръжливост и за снижаване на стерилитета, причинен от различни сексуални разстройства (заболявания на половите органи). Науката, подкрепяща този феномен показва в голяма степен, че традиционното използване стимулира официалните изследвания. През 2006 година учени изследваха въздействието на финиковите палми и на тяхното масло върху сексуалната функция и откриха, че високите нива на естрадиолни и флавоноидни компонентни във фурмите са онова, което повишава броя и мобилността на сперматозоидите, както и стимулира по-голям размер и тежина на тестисите. Така че, ако искате да подсилите мъжествеността си яжте фурми, защото те са чудесен естествен афродизиак!

Нощна слепота: 

Ползите от фурмите са многостранни и те често се използват за справяне с различни заболявания, засягащи ушите, носа и гърлото. Когато листата на финиковата палма се смелят на паста и с нея се натърка мястото около очите или когато се поглъщат фурми през устата, това доказано намалява честотата на нощна слепота и това лечение обичайно се използва в провинцията, където фурмите се считат за и се отглеждат като алтернативно лекарство.

Интоксикация:

Фурмите често се използва като лек срещу алкохолно отравяне. Фурмите предоставят бързо облекчение и имат отрезвяващо въздействие когато чувствате, че сте погълнали повечко алкохол. Те могат също така да се използват и на следващата сутрин, за да предотвратят сериозността на махмурлука. Отново, те трябва да се стрият и накиснат за през нощта за най-добри резултати.

Диария:

Зрелите фурми съдържат калий, който се знае, че е ефикасен за контролирането на диария. Те са също така лесно смилаеми, което допълнително помага за облекчаването на непредсказуемата природа на хроничната диария. Разтворимите фибри във фурмите също така помагат за облекчаването на диарията като осигуряват маса за екскрементите и по този начин стимулират нормалната и здравословна функция на отделителната система.

Абдоминален рак: 

Изследванията показват, че фурмите са доказан начин за снижаване на риска и въздействието на различните видове абдоминален рак. Те действат като полезен тоник за всички възрастови групи и в някои случаи те действат по-добре от традиционните лекарства и в същото време са натурални, така че нямат никакви отрицателни странични ефекти за човешкото тяло. Те се усвояват бързо и лесно и осигуряват бърз приток на енергия.

Макар че фурмите съдържат впечатляващи хранителни стойности, човек доста трябва да внимава с избора им, защото повърхността им е много лепкава, което често привлича различни нечистотии. Ето защо трябва да консумирате само фурми, които са обработени и пакетирани както трябва. Също така, непременно ги мийте изобилно с вода, защото по този начин ще премахнете нечистотиите по тях.

 

Източник:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html

Снимка: larivistaculturale.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *