Яжте по 3 фурми на ден една седмица и вижте какво ще се случи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Dates_Medjool

Не можем да отречем, че фурмите са много вкусни. Обаче, ако погледнете съдържащите се в тях хранителни вещества, те може да не ви се сторят чудесно допълнение в арсенала ви на здравословни храни в сравнение с други плодове. Но знаехте ли, че фурмите са направо невероятни за тялото и могат да направят чудеса за здравето ни? Изследванията показват, че те предоставят редица подсилващи здравето ползи и вие можете да се насладите на тези ползи като включите по само 3 фурми на ден в храната си за само една седмица, за да се възползвате от тях.

Фурмите са плодове на палмови дървета и са богат източник на минерали, здравословни фибри и витамини. Фурмите са един от най-сладките плодове и някои сортове са акай и бархи, както и меджул. Ето хранителни данни за някои от ключовите хранителни вещества във фурмите (за 100 грама):

 • Калий – 696 мг (20% от препоръчителната дневна доза ПДД)
 • Магнезий – 54 мг (14% ПДД)
 • Витамин B6 – 0.2 мг (12% ПДД)
 • Фибри – 6.7 мг (27% ПДД)
 • Манган – 0.3 мг (15% ПДД)
 • Мед – 0.4 мг (18% ПДД)

Понеже фурмите са с високо съдържание на захар (66 грама на всеки 100 грама), се препоръчва снижаване на консумацията на захар под други форми. И така, какво се случва, когато добавите три фурми в дневния си режим? Нека видим!

Фурмите са безценни за човешкото здраве

1. Подсилват енергията ви.

Фурмите са богати на естествени захари, включително на глюкоза, фруктоза и сукроза, а тези захари ги правят идеални за бързото подсилване на енергията. Така че следващия път когато посегнете към енергийно блокче, пропуснете и вместо това изяжте две фурми. Фибрите във фурмите ще поддържат енергията ви висока и ще ви помогнат да останете активни през целия ден.

2. Подобряват храносмилането.

Фурмите съдържат голямо количество разтворими фибри, които са от особено важно значение за здравето на храносмилателната система. Разтворимите фибри помагат за привличането на вода в храносмилателния тракт. Това помага за облекчаване на запека. Фибрите са особено важни за стимулиране здравето на дебелото черво и за редовните изхождания. Те също така снижават риска от рак на дебелото черво, колит и хемороиди (много хора смятат фурмите за ефикасен домашен лек за лечение на хемороиди).

Фурмите също така съдържат калий, който помага за лечението на диария и разстроен стомах. И поради тези им свойства фурмите често се приемат като добри балансьори на храносмилателния тракт. Това се символизира от техния цвят т.е. кафявите храни се считат за полезни за стомаха.

Освен тези свойства, фурмите помагат и за стимулирането на полезните бактерии в стомаха.

Хинапът укрепва имунната система и се бори с инфекциите

3. Облекчават болката и възпалението.

Понеже фурмите съдържат толкова много магнезий – минерал с противовъзпалително действие – те облекчават болката и спомагат за снижаването на отоците.  Изследвания показват, че магнезият във фурмите помага за снижаването на артериалното възпаление, а това снижава риска ви от сърдечно заболяване, както и от множество други причинени от възпалението заболявания като болестта на Алцхаймер, артрит и други.

4. Помагат в лечението на и предпазването от анемия.

Анемията е един от най-честите здравословни проблеми, особено при жените и децата. Ако искате да се справите с този проблем по най-естествения начин, фурмите са най-добрият избор. Те са богати на желязо, което подсилва нивото на хемоглобина в тялото. Яжте ги редовно някого дни и сами ще забележите резултатите.

Шуслерови соли за основно възстановяване на клетките

5. Укрепват костите и имунитета.

Фурмите съдържат манган и магнезий и тези минерали са важни за поддържането на силни и здрави кости. Освен това, фурмите се считат за богата на селен храна. Хранителен режим, богат на селен е много полезен за предпазване от рак. Това се казва сладко и вкусно допълнение към храната ви, нали?

6. Снижават риска от инсулт.

Фурмите също така съдържат калий, който може да снижи риска от инсулти и да понижи вредния LDL холестерол, т.е. липопротеина с ниска плътност в тялото. LDL холестерола се счита за вреден холестерол, който се събира по стените на кръвоносните съдове, причинявайки блокажи. Ако LDL нивата в тялото ви са високи, вие се изправяте пред по-висок риск от сърдечен удар.

Рожков: Другото аз на шоколада, но без мигрени и щадящо талията

7. Подсилват здравето на мозъка.

Много изследвания доказват, че фурмите съдържат достатъчно количество витамин B6, който помага в подобряването на действието на мозъка и го прави остър. Така че ако имате деца, които ходят на училище, давайте им редовно фурми.

8. Полезни са за здравословна бременност и безопасно раждане.

Според изследване на University of Science, яденето на фурми има голямо въздействие върху бременните, параметрите на раждането и протичането на раждането. Учените проведоха това изследване с 69 жени в продължение на 13 месеца и резултатите бяха както следва: „Консумацията на фурми през последните четири седмици преди раждането значително снижава необходимостта от изкуствено причиняване и подпомагане на раждането и води до по-благоприятно и безпроблемно раждане”.

Дърветата ни помагат да оздравяваме! Ето как да ползваме енергията им

Обобщение на ползите за здравето от фурмите:

 1. Спомагат отслабването.
 2. Предотвратяват диария.
 3. Подсилват здравето на сърцето и снижават вероятността от инсулт.
 4. Предпазват от хемороиди.
 5. Помагат за предпазване от рак на дебелото черво.
 6. Помагат за снижаването на риска от колит.
 7. Помагат лесното раждане.
 8. Помагат в лечението на и предпазването от анемия.
 9. Помагат в снижаването на кръвното налягане.
 10. Подсилват респираторното и храносмилателно здраве.

И накрая, фурмите са полезни за цялостното ни здраве. Но когато трябва да изберете правилния вид фурми, търсете гладки и добре оформени плодове.

Надяваме се, че ви убедихме да си закупите от тези вкусни и сочни плодове – фурмите.

Източници:

http://www.stylecraze.com/trending/benefits-of-eating-dates/

http://healthmagazineworld.com/2017/06/28/heres-why-you-should-eat-3-dates-every-day-for-7-days/
Снимка: ifpnews.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *