Златото на инките, истинско съкровище за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

quinoa

(NaturalNews) Известна като ‘златото на инките’ или като ‘суперзърната на бъдещето’, киноа (Chenopodium quinoa) е суперхрана с множество ползи за здравето. Въпреки че популярността на киноата расте и тя става все по-добре позната в целия свят, много хора все още не разбират уникалните значителни ползи за здравето от яденето на киноа.

Киноа е ‘псевдо-житна култура’, която се консумира подобно на житните тревисти растения като пшеницата, овеса и ръжта, но технически е представител на семейство Щирови към което принадлежат червеното цвекло, спанака и швейцарското зеле.

1. Киноа е богата на антиоксиданти.

Киноа съдържа антиоксидантните фитонутриенти кверцетин и кемпферол. Освен това, киноа съдържа и голямо количество противовъзпалителни фитонутриенти. Всички те насърчаватс растежа на тъканите и спомагат възстановяването на тъканите, като в същото време преборват болести и инфекции.

2. Киноа е с изключително високо съдържание на протеини.

За разлика от много други въглехидрати или зърнени храни, киноа съдържа голямо количество протеин във всяко свое семенце. В киноата има повече лизин и изолеуцин, което я прави пълноценен източник на протеини в храната ни. Тази суперхрана съдържа всичките девет аминокиселини и това я превръща в наистина богата на протеини храна.

3. Киноа съдържа много калций.

Киноа  също така съдържа голямо количество калций в сравнение с другите зърнени храни от същата категория. Например, киноа съдържа два пъти повече калций от пълнозърнестата пшеница в еднакви количества.

4. Киноа е изключително богата на фибри.

Фибрите са основно хранително вещество, което регулира нивата на кръвната захар и храносмилателната система като предпазва от и облекчава запека. Киноа съдържа два пъти повече фибри от почти всички други житни храни. Хранителните режими богати на фибри заради храни като киноа са известни с това, че снижават холестерола и могат да помогнат в здравословното сваляне на килограми. За разлика от други житни храни в категорията, киноа има нисък гликемичен индекс поради химическия си състав и количеството фибри, което я прави чудесен и предпочитан въглехидрат за диабетиците поради факта, че тя не повишава кръвната захар.

5. Киноа съдържа рибофлавин (B2).

Киноа съдържа значителни количества рибофлавин, който помага в стимулирането на метаболизма. Киноа регулира и подсилва производството на енергия в мозъчните и мускулни клетки и така подобрява функцията на метаболизма. Рибофлавинът също така се е доказал като стимулиращ фактор за облекчаване на мигрена.

6. Киноа снижава риска от диабет тип 2 и от сърдечно заболяване.

Макар че не много изследвания са правени за връзката между яденето на киноа и снижаването на риска от диабет тип 2 и от сърдечно-съдови заболявания, киноата е много сходна с други храни, които намаляват тези рискове. Ето защо е вероятно, че със съдържащите се в киноата фибри, протеини и антиоксиданти, тази култура би снижавала риска от тези заболявания.

Лесна за готвене и несъдържаща глутен, киноата може да се включва в редица рецепти на салати, супи и леко ястия. Киноата е храна пълна с много енергия, която ви възнаграждава с богатсвтвото на хранителните си съставки, а от там и с лечебните си свойства. Киноа, една от най-здравословните храни в света, съдържа важни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, богата е на калций, протеин, фибри и рибофлавин и снижава риска от диабет тиш 2 и сърдечни заболявания, което наистина я превръща в зърнената култура на бъдещето.

Няколко любопитни факта за киноа

На езика на инките, думата се произнася ‘кийн’-‘уа’ и означава ‘майката на всички зърна’.

Киноа е ендемична за Андите в Боливия, Чили и Перу.

Киноа е издържливо растение с широки ядивни листа, което живее в тежките условия високо в Андите на височини от 4000 м.

Киноа е била основната храна на Инките в продължение на повече от 5000 години, които ценели голямата й хранителна стойност дотолкова, че всяка година техният император засаждал първите семена на изключителното растение със златна лопатка.

Новооткритата днес популярност на киноа се дължи на изключителната хранителна стойност на тази скъпоценна храна, скътана в плоските събрани на гроздове семена с различни цветове –  бели, розови, оранжеви, червени, кафяви и черни.

В израз на признание към този дар, запазен за нас от народите на Андите, Обединените нации обявиха 2013 година за Международна година на киноата.

Автор: Янджун

Източник: NaturalNews, Quinoa’s nutritional benefits, , 9 August 2013

http://www.naturalnews.com/041553_quinoa_nutritional_benefits_health.html#ixzz2bTDrjXMD

Снимка: www.mywholefoodromance.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *